BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yatay seyretti----

Dolar yatay seyretti

Dolar yatay seyretti
26 Eylül 2019 - 08:40 www.finansgundem.com

TCMB Başkanının bundan sonraki faiz indirimlerinin sınırlı olacağı mesajı algısıyla TL'de pozitif seyir sürüyor

Dolar/TL'de hafta başında ABD ile ilişkilere yönelik olumlu beklentilerle başlayan iyimser seyir TCMB'nin bundan sonraki faiz indirimlerinin sınırlı olacağı beklentisiyle devam ederken, kur bugün 5.65 seviyesine kadar geriledi.

Dolar saat 18:02 itibariyle 5.6695 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6484 lira, en yüksek 5.6967 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2119 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.0945 seviyesinde. Gram altın 275.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.18 seviyesinde.

Integral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, TL’de hafta başından bu yana güçlenme eğilimi olduğunu söyleyerek, “Asıl faktörler ABD’nin ticaret hacmini artırmaya yönelik paket sunacağı haberleri ve Uysal’ın açıklamasından piyasanın bundan sonra ölçülü faiz indirimi olacağı mesajı alması oldu. Böylece sert Faiz indirimi endişesi giderildi ki piyasada sonraki toplantıda 150 baz puan indirim bekliyor. Diğer taraftan gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında güçlü, dolayısıyla global rüzgar da TL’ye yardımcı” dedi.

Ticaret hacminin hızlı bir şekilde artmayacağını ancak bu gelişmelerin ABD ile ilişkilere yönelik pozitife dönen algılamaları güçlendirdiğini söyleyen Turşucu, “TL’yi destekleyen bir diğer unsur ise tahvile ve hisse piyasasına gözlenen girişler. Dolar/TL geriledikçe özel sektörün borç ödemeleri nedeniyle gelen döviz talebi kurun aşağı inmesine engel oluyor. İçerideki algılamaların iyileşmesinin yanı sıra Fed ve ECB’nin gevşeme adımları da kurda daha fazla yukarı hareketi engelliyor. Büyük ihtimalle dolar/TL’de 5.70 civarında hareket devam edecek” dedi.

Hafta başında CNN Türk'te yer alan bir haberde ABD'nin Türkiye'ye iki ülke arasındaki ticaretin 100 milyar dolara çıkarma hedefi kapsamında F-35 ve Patriot sistemlerini de kapsayan bir paket sunacağı belirtildi. Habere göre ABD'nin teklifinin F-35, Patriot sistemi, çelik ve alüminyumda gümrük vergilerinin düşürülmesini ve serbest ticaret anlaşmasını da kapsaması bekleniyor.

Uysal, dün para politikasında oluşan hareket alanının önemli bir bölümünü Temmuz ve Eylül aylarında önden yüklemeli kullandıklarını açıkladı. TCMB Temmuz ayında 425 baz puan Eylül ayında ise 325 baz puanlık iki faiz indirimine gitti. Banka 12 Eylül'deki son faiz kararı metninde bundan sonraki faiz adımlarının daha sınırlı olabileceği yönünde sinyal vermişti.

Tahvil/bono piyasasında dün spot kapanışta ortalama %14.60, valörde son işlemde %14.23 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi bugün spot kapanışta %14.03, valörde saat 1700’de son işlemde %13.99 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilde spot kapanışta bileşik getiri dün %14.21, valörde son işlemde %14.20 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama %14.17, valörde saat 1700’de son işlemde %14.18 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)