BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yatay seyrediyor----

Dolar yatay seyrediyor

Dolar yatay seyrediyor
29 Nisan 2019 - 08:24 www.finansgundem.com

Güne 5.93 lira seviyesinden başlayan dolar kuru sakin seyrediyor, yarınki enflasyon raporu bekleniyor

TCMB'nin döviz rezervlerine yönelik endişeler ve geçen hafta PPK metninde sıkılaştırmaya yönelik söylemini yumuşatması ardından piyasalar yarınki enflasyon raporuna odaklanırken, dolar/TL bugün nispeten sakin bir seyir izledi.

Dolar saat 18:03 itibariyle 5.9464 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.9254 lira, en yüksek 5.9606 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.6463 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1163 seviyesinde. Gram altın 244.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.92 seviyesinde.

TCMB politika faizini beklentiler dahilinde yüzde 24'te sabit tutarken, gerekirse ek sıkılaştırma yapılabileceğine yönelik söylemi kaldırmak başta olmak üzere PPK metninde yaptığı değişikliklerle sıkı politika söylemini yumuşattı.

Bankacılar metin değişikliklerini para politikasında "ek sıkılaştırma ihtimalinin azaldığı" ve "faiz indirim ihtimalinin arttığı" şeklinde yorumladılar ancak kesin fikir sahibi olmak için TCMB'nin yarınki enflasyon raporu toplantısında yapacağı açıklamaları duymak istiyorlar.

Öte yandan TCMB'nin yarın bir süredir piyasalarda endişelere neden olan döviz rezervleri konusunda da açıklama yapması bekleniyor. QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık, "Geçen hafta PPK'da TCMB, nötr bir para politikası duruşuna geçmişti.

Bu da önümüzdeki dönemde enflasyon görünümüne bağlı olarak faiz indirim ya da artırım ihtimalinin daha dengeli olduğuna işaret etmişti. Biz enflasyonun Nisan ayında 1 puan civarında artarak kısa vadeli tepe noktasına ulaştıktan sonra, özellikle üçüncü çeyrekte gerileyeceğini tahmin ediyoruz.

Dolar/TL bugün 5.92-5.96 bandında hareket etti. Dolar/TL geçen hafta PPK açıklaması ardından 12 Ekim'den bu yana gördüğü en yüksek gün içi seviye olan 5.9820'ye kadar yükselmiş ve bu seviye itibarıyla TL'nin dolar karşısında yıl başından beri değer kaybı ise yüzde 11.5'e ulaşmıştı.

Yarın TCMB'nin enflasyon beklentilerini bir miktar yukarı çekebileceğini söyleyen başka bir bankacı, "En azından petrol fiyatları ve kurdaki hareket nedeniyle yukarı düzeltme yapabilirler. Dolar/TL seviye olarak biraz sıkışmış durumda. Yurtdışında da Fed toplantısı, veriler nedeniyle haber akışı yoğun.

Dolayısıyla TL'nin yönü açısından zor bir hafta" dedi. Piyasa veri gündemi ve haber akışının yoğun olduğu bir haftaya girmiş bulunuyor.

Yarınki enflasyon raporunun yanı sıra bu hafta Mart ayı enflasyon verisi ile YSK'nın İstanbul seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmesini açıklaması bekleniyor.

Öte yandan Cuma günü kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in de değerlendirmesini yayınlaması bekleniyor.

Yurtdışında ise Çarşamba akşamı açıklanacak olan ABD Merkez Bankası faiz kararı izlenecek. Öte yandan ABD'nin İran'dan petrol ithalatına tanıdığı muafiyetleri sona erdirecek olması, S-400 ve F-35 konuları nedeniyle ABD ile yaşanan gerginlik de piyasada baskı yaratmaya devam ediyor.

Tahvil bono piyasasında ise Cuma günü spot kapanışta yüzde 19.04, valörde son işlemde yüzde 19.14 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi bugün spot kapanışta yüzde 19.27, valörde saat 1554'te son işlemde yüzde 19.30 seviyesindeydi.

Cuma günü valörde son işlemde yüzde 22.99 seviyesinde olan yeni iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün spot kapanışta yüzde 22.88 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)