BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar ve euro haftaya yükselişle başladı----

Dolar ve euro haftaya yükselişle başladı

Dolar ve euro haftaya yükselişle başladı
02 Kasım 2020 - 08:23 www.finansgundem.com

Yurt içi piyasalar haftanın ilk işlem gününde PMI ve dış ticaret verilerini izleyecek. Dolar/TL güne başlarken yeni zirvesini test etti. Küresel piyasalarda ise karışık bir seyir yaşanıyor.

Yurt içi piyasalarda haftanın ve kasım ayın ilk iş gününde, döviz kurları yükselişine kaldığı yerden devam ediyor. Geçtiğimiz haftayı 8,3450 seviyelerinden kapatan dolar/TL, yeni haftaya geçtiğimiz hafta da gördüğü 8,387 seviyelerinden başladı.Kur sabah saatlerinde 8,3893 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 08.30 itibarıyla 8,3656 seviyesinden işlem gördü.  Euro/TL ise cuma günkü 9,67 düzeyindeki kapanışın ardından bugün yüzde 0,8 civarı artışla 9,72'nin üzerinde.

Yurt içi piyasalarda bugün en önemli veri gündemini ise ekim ayı dış ticaret rakamları oluşturuyor. Saat 11:30'da açıklanacak dış ticaret rakamları öncesinde imalat sektörü satın alma yöneticileri (PMI) endeksi de yakından izlenecek. Türkiye PMI bir önceki ay düşüşünü sürdürmüş, ancak 52,8 ile 50 puanın üzerinde kalmaya devam etmişti. Öte yandan Borsa İstanbul şirketlerinin 3.çeyrek döneme ilişkin mali tabloları gelmeye devam edecek. Günün en önemli beklenen mali tabloları İş Bankası, Aygaz, Sabancı Holding ve TSKB olacak.

BU HAFTA PİYASALARIN GÜNDEMİ

Yurt içi piyasalarda enflasyon rakamları bu hafta öncelikli takip edilecek gelişmelerin başında yer alırken, ABD'de seçim, faiz kararı ve istihdam verileri en önemli gündem maddeleri olacak.

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) enflasyon verilerini 3 Kasım Salı günü saat 10.00'da açıklayacak.

ABD SEÇİMLERİ

Yurt dışında kritik haftaya giriyor. ABD'nin önümüzdeki 4 yılını yönetecek Başkan için seçim bu hafta gerçekleştiriliyor. 

ABD’de 3 Kasım Salı günü yapılacak 59’uncu başkanlık seçimleri ülkenin yakın tarihinin en önemli seçimlerinden biri olarak görülüyor. 

Yapılan kamuoyu yoklamaları, Demokrat Parti'nin adayı eski Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın ülke genelinde Başkan Donald Trump'a karşı yarışı önde götürdüğüne işaret ediyor. Ancak ABD'deki seçim sistemine göre, seçimi kazanmak için ülke genelinde daha fazla oy almak yeterli olmayabiliyor.

Eyaletler arasındaki denge seçimde az oy alanın da başkan olabilmesine imkan sağlıyor. Trump, 2016 seçimlerinde genel oy sayımında daha az oy almasına karşın seçimleri kazanan taraf olmuştu.

FED FAİZ KARARI 

ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararı ve ardından Başkan Jerome Powell tarafından düzenlenecek basın toplantısı yakından izlenecek.

Piyasalarda Fed'den bir Faiz hamlesi gelmesi beklenmiyor. Analistler faizin yüzde 0,25 seviyesinde tutulacağını düşünüyorlar.

Fed kararı 5 Kasım Perşembe günü saat 22.00'de açıklanacak, Powell'ın basın toplantısı ise 22.30'da başlayacak.

Aynı gün saat 15.00'te İngiltere Merkez Bankası(BoE) faiz kararı da gelecek. Piyasalar BoE'den de bir faiz hareketi beklemiyor.

TARIM DIŞI İSTİHDAM

Yurt dışında haftanın en önemli verisi ABD'den gelecek istihdam rakamları olacak. Geçen ay istihdam 661 bin, işsizlik oranının ise yüzde 7,9 olarak açıklanmıştı. Analistlek yeni ayda 600 bin istihdam sağlanacağını, işsizlik oranının yüzde 7,6'ya gerileyeceğini düşünüyor. Veri haftanın son günü gelecek (16.30).

Global piyasalarda bugün imalat sektörü, çarşamba günü ise hizmet sektörü PMI verileri takip edilecek.

ABD'de ISM imalat endeksi ve inşaat harcamaları verileri bugün takip edilecek en önemli verilerden olacak. 

Çarşamba günü ABD'de ADP özel sektör istihdam verisi, cuma günü açıklanacak istihdamın öncü göstergesi olarak takip edilecek (16.15).

Piyasalar özel sektörde 650 bin istihdam oluştuğunu düşünüyor. Aynı gün Euro Bölgesi üretici fiyatları (13.00) diğer izlenecek veri olacak.

ABD'de yaz saati uygulaması hafta sonu sona erdi.

ABD’li bankalar seçim sonrası için önlem alıyor

Asya borsaları üretim verileri ile yükseldi

14. Finans Kongresi: Ekonomik düzen içerisinde yeni bir aktör, korona virüs

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)