BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar ve euro güne sakin başladı----

Dolar ve euro güne sakin başladı

Dolar ve euro güne sakin başladı
29 Haziran 2021 - 08:36 www.finansgundem.com

ABD tahvil getirilerindeki düşüşle birlikte dün gerileyene dolar/TL, bugün ise 8,70'in hemen altında sakin bir başlangıç yaptı. Türkiye'de Ekonomik Güven Endeksi, Almanya'da enflasyon takip edilecek

Haftaya düşüşle başlayan ve 8,70'in altına çekilen dolar/TL, bu seviyelerini gece boyunca da korudu. Dolar/TL, 8,68-8,69 seviyelerinden el değiştirirken euro/TL de benzer grafikleri çizerek 10,45'ten 10,35-10,36 düzeyine geriledi. Dolar/TL'deki aşağı yönlü hareketlerde, ABD tahvil faizlerinin dün yüzde 1,52 düzeyinden yüzde 1,47'lere çekilmesi etkili oluyor.

Dolar başlıca para birimleri karşısında iki ayın zirvesinin biraz altında seyrederken, işlemciler ABD tarım dışı istihdam verisini bekliyorlar. Bu veri Fed'in ekonomiye verdiği desteği ne zaman sona erdirmeye başlayacağını belirlemesinde etkili olacak.

Dolar endeksi Fed'in 2023 sonuna kadar iki faiz artırımı öngördüğü toplantının ardından 18 Haziran'da 92.408'e kadar yükseldikten sonra gerileyerek bugün 91.884'te bulunuyor.

Türkiye'de Ekonomik Güven Endeksi, Almanya'da enflasyon günün takip edilecek verileri olacak. Brüksel Ekonomik Forumu günün önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Yatırımcılar ayrıca faiz oranlarının yönüne dair ipuçları için bugün açıklanacak ABD tüketici güveni endeksi ve Perşembe günü ISM imalat endeksini yakından izleyecekler.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

İngiltere’de 30 Ocak’tan bu yana en yüksek günlük vaka açıklandı, Delta mutasyonu nedeniyle 117 can kaybı yaşandı.

Almanya'da Robert Koch Enstitüsü (RKI) Başkanı Lothar Wieler incelenen vakaların yüzde 35'inde ilk kez Hindistan'da görülen Delta varyantının bulunduğunu açıkladı.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin Cumhuriyetçi üyeleri, Demokrat üyeler tarafından hazırlanan ve ABD'nin Çin ile rekabet gücünü artırmayı, Pekin'e insan hakları konusunda baskı yapmayı öngören tasarıya karşı çıktılar.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Quarles, yüksek enflasyona neden olan tedarik zinciri dengesizlikleri ve güçlü talebin geçici olduğunu ve enflasyonun öngörülenden daha uzun süre yüksek kalması halinde Fed’in bu yanıt verecek araçlara sahip olduğunu söyledi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, bankaların her krizde hükümetlerden onları kurtarmalarını bekleyemeyeceklerini söyledi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD'nin Fed'in varlık alımlarında azaltımı değerlendirmeye başlamasına imkân verecek şekilde, enflasyon hedefi konusunda "önemli ilerleme" sağladığını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, ECB’nin ekonomiye acil yardım tedbirlerinden uzaklaşmayı yakın zamanda tartışmasının büyük olasılık olduğunu söyledi. Ancak Guindos, bu konuşmayı şimdi yapmanın erken olacağını da vurguladı.

Japonya'da işsizlik oranı Mayıs ayında yüzde 3,0'a yükseldi. Nisan ayında yüzde 2,8 olan işsizlik oranının Mayıs ayında yüzde 2,9 olması bekleniyordu.

Japonya Finansal Hizmetler Ajansı'nın eski başkanı Toshihide Endo, Çin'in merkez bankası dijital parası ihracı yolunda ilerlediğini söyledi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), Haziran ayına ilişkin Ekonomik Güven Endeksi'ni açıklayacak (10.00). Ekonomik Güven Endeksi Mayıs ayında yüzde 1,3 düşüşle 92,6 puan olarak açıklanmıştı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), Mayıs ayı ve yılın ilk 5 ayına ilişkin bankacılık sektörü verilerini duyuracak (14.00). Bankacılık sektörü geçen yılın ilk 5 ayında 27,33 milyar TL kar açıklamıştı.

YURT DIŞI GÜNDEM

Avrupa'da günün en önemli verisi Almanya enflasyonu olacak. Almanya'da 6 eyaletin enflasyonu rakamlarının ardından ülke geneli için önce tüketici fiyatları verileri açıklanacak (15.00).

İngiltere'de BoE mortgage onay ve kredileri (11.30) verileri takip edilecek.

Avrupa'da günün diğer takip edilecek verisi Euro Bölgesi için Ekonomik Görünüm ve Tüketici Güven Endeksi verileri olacak (12.00).

ABD'de Paychex Küçük İşletmeler İstihdam Endeksi (15.30), FHFA Konut Fiyat Endeksi, S&P Case Shiller Konut Fiyatları Endeksi (16.00), Conferance Board Tüketici Güven Endeksi (17.00), Dallas Fed Teksas Hizmet Sektörü Aktivite Endeksi (17.30) ve API petrol stokları (23.30) verileri izlenecek.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, AB Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni ve DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala'nın yer aldığı Brüksel Ekonomik Forumu gerçekleştirilecek. Lagarde Forum'da bir konuşma yapacak (16.40).

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin MNI Connect'in "ABD Ekonomisi ve Para Politikası için Görünüm" konulu etkinliğine katılacak(16.00).

İtalya'nın Matera kentinde G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı yapılacak.

Toplantıya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılacak.

Petrol fiyatlarında yeniden salgın endişesi

 

Altında son 5 yılın en kötü aylık performansı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)