BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar ve euro güne başlarken zirvede seyrediyor----

Dolar ve euro güne başlarken zirvede seyrediyor

Dolar ve euro güne başlarken zirvede seyrediyor
02 Haziran 2021 - 08:20 www.finansgundem.com

Dün gece Erdoğan'ın verdiği faiz indirimi mesajları sonrası 8,81 ile rekor seviyeleri gören dolar/TL, bu sabah 8,65 seviyelerinde. Euro/TL de 10,76 ile rekor tazeledikten sonra 10,60'ın altında seyrediyor.

Kurlarda dün gece oldukça hareketli geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz açıklamaları ve indirim mesajı ile dolar/TL 8,8122 ile tarihi seviyelere yükseldi. Gece yarısına doğru yaşanan hareketlilik sonrası dolar/TL kademeli olarak geriledi ve 8,60-8,65 bandından dengelendi. 

Euro/TL de dolar ile aynı grafikleri çizerken yeni zirve 10,76'nın üzerine çıktı. Euro/TL'de işlemler bu sabah 10,56 düzeyinden geçiyor. 

Sabah 08.15 itibarıyla dolar/TL 8,6425, euro/TL de 10,5645 seviyesinden işlem gördü.

Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yatırımcılarla yapacağı toplantı piyasalar tarafından yakından izlenecek.

Yurt içinde önemli bir veri bulunmazken, yurt dışında Euro Bölgesi üretici fiyatları öne çıkan veri olacak.

Erdoğan'dan 'faiz' açıklaması: Düşürmemiz şart

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gece TRT'de katıldığı programda, enflasyon ile büyüme arasındaki bağlantı konusunda bir soru üzerine "O bağlantıyı direkt olarak burada bu şekilde kuramayız. Yani bu konuda ben yine aynı iddianın peşindeyim. Hatta bugün de Merkez Bankası Başkanımızla görüştüm. Yani bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart, onun için de yani temmuz-ağustos, buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın. Çünkü Faiz yükünü yatırımların üzerinden kaldırırsak, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, ondan sonra maliyet enflasyonunu tetikleyen faiz olduğu için orada da bir rahatlama dönemine inşallah girmiş olacağız. Çünkü bütün mesele o maliyet enflasyonundan faiz yükünü kaldırmaktır." yanıtını verdi. Açıklamanın ardından USDTRY Asya piyasasında 8,8122 ile tarihi zirvesini gördü.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çinli Sinovac tarafından Covid-19’a karşı geliştirilen CoronaVac aşısına acil kullanım onayı verdi.

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın bu yıl yüzde 3,4-3,7 arasında büyümesini beklediğini söyledi.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, Fed'in yüzde 2 enflasyon ve maksimum istihdam hedeflerinden hala uzakta olduğunu, ancak hedeflere doğru ilerlemeye devam ettiğini söyledi. 

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Yönetim Kurulu üyesi Seiji Adachi, Kovid-19 salgını sonrasındaki dönemde Japonya'da enflasyonun canlandığının görülebileceğini söyledi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Yurt içinde veri bakımından sakin bir gün yaşanacak. Beklenen tek veri TCMB finans dışı firma net döviz pozisyonu verilesi olacak (14.00).

TCMB'nin programlı "Yatırımcı Toplantıları" çerçevesinde Haziran ayı toplantısı çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. TCMB yetkilileri saat 14.00-16.00 arasında telekonferans yöntemiyle yatırımcıların sorularını yanıtlayacaklar.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, "BDT ülkeleri ve Türkiye'de İslami Finansman ve Sukuk piyasalarında Sürdürülebilir Kalkınma için Etkin Araçlar" konulu webinarı 11.00-14.00 arasında düzenleyecek (11.00). 

Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. 

TBMM Genel Kurulunda, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi görüşülecek.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Mayıs ayı dış ticaret rakamlarını düzenleyeceği basın toplantısıyla açıklayacak (11.30).

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 3'üncü Türk-Alman Enerji Forumu'na videokonferans yöntemiyle katılacak (14.00).

YURT DIŞI GÜNDEM

ABD'de MBA mortgage endeksi (14.00), Dallas Fed Teksas Hizmet Sektörü Aktivite Endeksi (17.30) verileri yayımlanacak.

İngiltere'de mortgage ve tüketici kredileri (09.00), Euro Bölgesinde üretici fiyatları(12.00), Avrupa tarafında takip edilecek veriler olarak gündemde bulunuyor.

İngiltere 10 ve 25 yıl vadeli, Almanya 5 yıl vadeli ihalelere çıkacak.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker (19.00) konuşma yapacak yetkililer olacak.

ABD'de 'Bej Kitap(Beige Book)' raporu açıklanacak (21.00).

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)