BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar ve euro güne başlarken rüzgar değişti----

Dolar ve euro güne başlarken rüzgar değişti

Dolar ve euro güne başlarken rüzgar değişti
27 Ocak 2021 - 08:25 www.finansgundem.com

Küresel piyasaların FED faiz kararına ve sonrasında Powell'ın açıklamalarına odaklandığı günde yurt içi veri gündemi ise sakin. Dün 7,32'ye kadar gerileyen dolar/TL, 7,36'larda, euro/TL ise 8,95'in üzerinde seyrediyor.

Yurt içinde bir verinin olmadığı yeni günde piyasalar ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararına odaklanacak.

Dün 7,40'ın üzerinde başladığı günde, 7,33 seviyelerine kadar çekilen dolar/TL kuru, bu sabah saatlerinde ise hafif tepki hareketiyle 7,36'lara doğru hareketlenmiş durumda. Dolar/TL ile benzer grafikleri çizen euro/TL de dün 9 liranın altına indikten sonra 8,92'ye kadar gerilemişti. Euro/TL bu sabah 8,95 seviyelerinde.

08.20 itibarıyla dolar/TL 7,3612, euro/TL 8,9520 seviyesinden işlem gördü.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

ABD Başkanı Joe Biden, 20 Ocak’ta göreve başlamasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilk telefon görüşmesini gerçekleştirdi.

ABD Senatosu'nun Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Cumhuriyetçi senatörlerin desteği olsun ya da olmasın Başkan Biden'in ortaya koyduğu yeni korona virüs yardım paketini Kongre'den geçireceklerini söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin 21 Şubat tarihine kadar İran’a yönelik yaptırımları kaldırması için süre verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın (New START) uzatılması kararını Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’ya sundu. Konuya yakın yetkililerin Bloomberg News'a verdikleri bilgilere göre Avrupa Merkez Bankası politika yapıcıları pandeminin başından bu yana euronun dolar karşısında değer kazanmasını daha derinlemesine incelemek üzerinde anlaştılar. Politika yapıcılar, euronun dolar karşısında değer kazanmasında ABD ile Eurno Bölgesi'nin teşvik politikaları arasındaki farklılıkların etkili olup olmadığına odaklanıyorlar.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, ECB'nin enflasyon hedefine bağlı olmaya devam ettiğini, ancak destekleyici para politikasının ekonomiye doğru serbest şekilde akması için finansman şartlarının sağlanmasına odaklanılmasının da gerektiğini bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası üyesi ve İspanya Merkez Bankası Başkanı Pablo Hernandez de Cos, Euro Bölgesi ve İspanya'nın ekonomik toparlanmaları için görünümün, Covid-19 salgının etkisiyle hala belirsiz ve inişli çıkışlı olmaya devam ettiğini bildirdi.

YURT DIŞI GÜNDEM

Günün en önemli gündemi Fed faiz kararı olacak. Analistler Fed'in yüzde 0,00-0,25 olan Faiz aralığını sabit bırakmasını bekliyorlar. Fed en son geçen yıl Mart ayında faizi 100 baz puan aşağı çekmişti. Sonraki 6 toplantıda faizlerde bir değişikliğe gidilmedi (22.00). Toplantının ardından Başkan Jerome Powell, basın toplantısı düzenleyecek (22.30).

MBA mortgage piyasa endeksi (15.00), dayanıklı mal siparişleri (16.30), DOE petrol stokları (18.30), ABD'den izlenecek diğer veriler olacak.

Almanya'da GFK tüketici güven endeksi(10.00) açıklanırken, Almanya ve İngiltere 10 yıllık tahvil ihalelerine çıkacak.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Baş Ekonomisti Philip Lane ECB Strateji Gözden Geçirmesi konusunda değerlendirmelerde bulunacak (18.00).

Güney Kore Devlet Başkanı Moon, online Davos etkinliğinde açıklama yapacak (19.00).

YURT İÇİ GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saat 12.00'de Ak Parti Grup toplantısında konuşacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İrlanda Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Coveney ile bir araya gelecek.

TBMM Genel Kurulunda, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edilecek.

Plan ve Bütçe Komisyonunda, Türkiye Varlık Fonu Yönetim Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonunun 2019 Yılı Mali Tabloları ve Faaliyetleri ile İlgili Denetim Raporlarının Sunulduğuna Dair Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi görüşülecek.

Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılına ilişkin il bazında gayri safi  yurt içi hasıla verilerini açıklayacak (10.00).

Commerzbank’tan kritik dolar tahmini

Petrol fiyatlarını stokların düşmesi yükseltti

Yükselen dolar altını düşürdü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)