BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar ve euro güne başlarken, gündem sakin----

Dolar ve euro güne başlarken, gündem sakin

Dolar ve euro güne başlarken, gündem sakin
01 Aralık 2020 - 08:26 www.finansgundem.com

Yeni korona virüs tedbirleri ve kısa çalışma ödeneğinde başvurularının yeniden açılması kararıyla güne başlayan piyasalarda dolar/TL ve euro/TL sakin seyrediyor.

Yurt içi piyasalarda önemli bir veri bulunmazken salgında alınan yeni tedbirlerin piyasalara etkileri izlenecek. Türk Lirası, euro ve dolar karşısında güne yatay bir başlangıç yaptı.

Dolar/TL 7,82-7,83 bandında hareket ederken Euro/TL 9,36'nın hemen üzerinden işlem görüyor.

08.25 itibarıyla dolar 7,8278, euro 9,3631 TL seviyesinden işlem gördü.

Yurt İçi Gündem

Kovid-19’un ilk başladığı dönemde yararlanma şartları esnetilen kısa çalışma ödeneğinde 30 Haziran 2020’ye kadar başvuru alınmıştı ve bu tarihten sonra yeni başvurular durdurulmuştu. Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 30 Haziran 2020 tarihi, 1 Aralık 2020 olarak değiştirildi. Buna göre kısa çalışma ödeneği için daha önce durdurulan başvurular da yeniden başlayacak.

Korona virüs salgınıyla mücadele kapsamında alınan yeni tedbirlere göre; hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması cuma akşamından pazartesi sabahına kadar kesintisiz devam edecek, hafta içi 21.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma sınırlandırılacak.

Türkiye'de İstanbul Ticaret Odası tarafından açıklanacak Kasım ayına ilişkin fiyat endeksleri, iki gün sonra TÜİK'in açıklayacağı enflasyon verileri için öncü gösterge olacak. İstanbul'da Ekim ayında perakende fiyatlar yüzde 2,45, toptan fiyatlar yüzde 2,44 artmıştı (12.00).

Türkiye için İSO imalat sektörü PMI açıklanacak. Geçen ay endeks 53,9 seviyesinde gelmişti.

TBMM'de sırasıyla İYİ Parti (09.45), MHP (10.45) HDP (12.45) ve CHP (13.30) grup toplantıları gerçekleştirilecek.

Kısa Çalışma Ödeneği'nde süre uzadı, başvurular başladı

ABD'de Öne Çıkan Başlıklar

ABD’nin seçilmiş Başkanı Joe Biden, eski ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen’i Hazine Bakanlığı görevi için seçtiğini duyurdu.

ABD Senatosu’nun onaylanması halinde Yellen, ülke tarihinde bu göreve getirilen ilk kadın olacak.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Kongre'yi Amerikan ailelerine ve işletmerine pandemi karşısında hedefli ekonomik destek sağlamak için

CARES Act yasasından kalan, kullanılmamış olan 455 milyar dolar tutarındaki acil yardım fonlarından faydalanmaya çağırdı.

ABD Kongresi, 2020 yılı bitmeden önce son kez uzlaşma girişiminde bulunmak için toplanmaya hazırlanıyor. Kongre'nin bir numaralı gündem maddesi, hükümetin, 11 Aralık'ta kapanmasını engellemek olacak.

Fed Başkanı Jerome Powell, yavaşlayan toparlanma ve hızlanan salgının, potansiyel aşının üretimi ve toplu dağıtımı konusunda karşı karşıya olunan zorluklar aşılana kadar, ABD'nin önünde "zorlu" bir kaç  ay olduğuna işaret ettiğini söyledi.

Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan, önümüzdeki 3-6 ayın ABD ekonomisi için "çok zorlu" olacağı uyarısında bulundu.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, ABD ekonomisinde toparlanmanın artan korona virüs vaka sayılarından ve pek çok işçi için işsizlik ödemelerinin sone ermesinden kaynaklı kısa vadeli riskler ile karşı karşıya olduğunu, ancak aşının ufukta belirmesinin daha iyi bir orta vadeli görünüm ortaya koyduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kovid-19 salgını ile mücadelede alınacak tedbirler konusundaki danışmanı Dr. Scott Atlas görevinden istifa etti.

New York borsası günü düşüşle kapadı

Asya Piyasaları

Çin'de imalat sektörü aktivitesi Kasım'da son 10 yılın en yüksek  seviyesine çıktı. Caixin/Markit İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Kasım ayında, Ekim ayındaki 53,6 puandan 54,9 puana yükseldi. Bu, Kasım 2010'dan bu yana görülen en yüksek PMI değeri oldu.

Japonya İçişleri Bakanlığı verilerine göre işsizlik oranı Ekim ayında yüzde 3,1'e yükseldi. Bununla birlikte iş bulunabilirliği oranı 1,5 yıldır ilk kez arttı.

Hong Kong lideri Carrie Lam, artan korona virüs vakaları nedeniyle halkı evlerinde kalmaya çağırdı.

Japonya Hükümet Sözcüsü Kasunobo Kato, Japonya'nın Dünya Ticaret Örgütü Kararı sonrasında Güney Kore'yi paslanmaz çelik çubuk ithalatına uyguladığı vergileri hızla kaldırması yönünde "güçlü şekilde" uyardığını söyledi.

Avustralya Merkez Bankası(RBA) ve Kırgızistan Merkez Bankası(NBKR) faiz oranlarında değişikliğe gitmediler.

Asya piyasaları yükselişte

Yurt Dışı Gündemi

Mnuchen ve Powell'ın Senato Bankacılık Komitesinde yapacağı sunum yakından takip edilecek. 3 ayda bir gerçekleştirdiği sunumda Kovid-19 teşvik paketi ve diğer ekonomik konular değerlendirilecek. Sunum saat 18.00'de başlayacak, ancak öncesinde sunum metni basına dağıtılabilir.

İngiltere Maliye Bakanı Rishi Sunak, Avam Kamarası'nda soruları yanıtlayacak (14.30). Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lael Brainard (20.00),

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Jon Cunliffe (21.00) ve San Francisco Fed Başkanı Mary Daly (21.15), günün diğer konuşması beklenen yetkilileri olacak.

Uluslararası piyasalarda imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksleri(PMI) günün en önemli verisi olarak öne çıkacak. Öncü veriler

Fransa'da 49,1, Almanya'da 57,9, Euro Bölgesi'nde 53,6, İngiltere'de 55,2 ve ABD'de 56,7 olarak açıklanmıştı. Final verilerde de çok büyük bir değişiklik beklenmiyor.

ABD'de inşaat harcamaları, ISM imalat endeksi (18.00) diğer takip edilecek veriler arasında olacak.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), "Ekonomik Görünüm Raporu"nu açıklayacak (13.00).

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)