BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar ve borsa yeni yıla nasıl başlayacak?----

Dolar ve borsa yeni yıla nasıl başlayacak?

Dolar ve borsa yeni yıla nasıl başlayacak?
04 Ocak 2016 - 08:20 www.finansgundem.com

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde piyasaya dair beklentilerini kaleme aldı

2016'ın ilk günlerinde piyasada neler bekleniyor? Borsa yeni yıla nasıl başlar? Dolarda beklentiler neler? Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde 2016'ya dair beklentilerini yazdı. İşte Ağaoğlu'nun o yazısı;

2016 yılı hepimize sağlık, başarı, huzur (hem iç hem de toplumsal huzur) ve belki de hepsinden önemlisi BARIŞ getirsin. Bu yıl çok ihtiyacımız olacak barışa; hem içeride hem dışarıda..
 
Bu yıla dair tahminlerim eski yılın son ve yeni yılın ilk günlerinde yayınlandı. Nisan ayına kadar olan dönemden çok umutlu değilim, gerek içeride gerekse de küresel piyasalarda zorlu bir dönem olacak. Sebeplerine bu iki yazımda değindim. Piyasalardaki dalga boylarının özellikle ilk çeyrekte “yüksek” olacağını, sırasında ve sonrasında alınan kararlarla bu dalga boylarının “kısal(tıl)acağını” öngörüyorum.
 
Bunu özellikle içeride başarabilirsek, ne âlâ. Başaramazsak bedelini hep beraber ödeyeceğiz. Bir ‘eğitim masrafı’ daha ödemeye ne kadar hazır olduğumuzdan çok da emin değilim.
 
Orta vadeyi şimdilik bir kenara bıraktığımızda yılın ilk haftasında piyasaların yönü ne olur diye bir bakalım istedim. Yılın son haftası genel olarak yönsüz, derinliğin sığ olduğu zamanlardı. Yılın kapanışı kur cephesinde benim son iki aylık tahminimin (2.8650 ile kapatırız diye düşünüyordum) üzerinde ancak birçoklarının 3.03’lü beklentilerinin altında 2.9190 seviyelerinden gerçekleşti.
 
Bu hafta tatil havasından çıkılıp da yılın geri kalanına dair ipuçları verecek pozisyonların açılması için henüz daha erken. Ancak yılın kapanışındaki bazı hareketler bazı şeyler söylüyor. Petrol fiyatlarının (Brent ve WTI) 37 dolar civarında yılı kapatması; yılın son iş gününde Ruble’nin 16 Aralık 2014’teki 79.52 seviyesinden sonraki en yüksek seviyesi olan 75.97 seviyesini görmesine, yılı da 71.90 seviyesinden (71.50’deki teknik seviyenin üzerinde) kapatmasına neden oldu. Ha keza Brezilya Real’i yılın yükseklerine yakın kapandı. G.Afrika Rand’ı da düşen altın fiyatlarının etkisiyle 15.47 ile yılın en yüksek ikinci günlük kapanışından yılı tamamladı.
 
Kısa vadeli ABD tahvil getirilerinin yılı yükseklerine yakın bitirmesi, ABD borsa endekslerinin 50 ve 200 günlük Basit Hareketli Ortalamaları’nın (NASDAQ hariç) altında kapatmış olmaları, piyasaların Ocak ayının en azından ilk yarısında karasız bir seyir izleyeceklerini söylüyor.
 
BIST 100 tarafında yılın son günlerinde gelen satışların bir düzeltmesini bu hafta içinde görebilir, bugün 74.275 veya yarın 74.050 seviyelerini test edebiliriz. Ancak bu seviyelerin aşılmasını beklemiyorum.
 
Kur tarafında da bu hafta için aşağıda 2.9010, yukarıda da 2.9350 seviyeleri önemli olacak. Bu iki seviyenin hangi taraftan dışına çıkılmış ise Ocak ayı için ilk ipuçları gelmiş demektir.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)