BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar ve borsa 2015'i nasıl kapatır?----

Dolar ve borsa 2015'i nasıl kapatır?

Dolar ve borsa 2015'i nasıl kapatır?
28 Aralık 2015 - 07:56 www.finansgundem.com

Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu yıl sonu piyasa beklentilerini bugün köşesinden okuyucularıyla paylaştı

Yılın bitmesine 4 gün kala gözler piyasalarda... Piyasalar 2015'i nasıl kapatacak? Dolar, euro ve borsada beklentiler neler? Vatan ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu bugünkü köşesinde bu soruların yanıtını verdi ve beklentilerini açıkladı. İşte Ağaoğlu'nun o yazısı;

Merkez Bankası’nın kararından sonra yılın son günlerinde doların 2.86’ya inme şansı zayıf. 2.90’ın altına düşme olasılığı halen var. Borsa ‘kapanış lobisi’nin etkisiyle 75 bin puanı zorlar
 
Yılın son haftasına girdik. Pratikte kısa bir hafta olacak. Piyasalar; Perşembe günü “kapanış seviyeleri” için gösterilecek çabaları saymazsak, yılı bir an evvel bitirme çabası içinde olacak. Yılı nasıl kapatacağımıza geçmeden, Merkez Bankası’nın faiz kararına göz atalım.
 
25-125 baz puan arasında farklı faiz artış beklentilerine karşın; Merkez Bankası parmağını dahi kıpırdatmadı. Piyasaların beklentisi en azından alt-üst bant ve politika faizinin “işgören faiz” adını verdiğim “ağırlıklı ortalama fonlama faizine” yakınsayacağı yönündeydi.
 
Toplantı sonrası yapılan açıklamanın ilk bölümü; sanki Fed faizleri hiç artırmamışçasına aynı şekilde kalırken; son bölümde “Kurul, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini değerlendirmiştir” denilmiş. Kendi başına oynaklığı, belirsizliği artıran bu açıklamada hiç değilse “başlanabileceği” yerine “başlanacağı” konulsaydı, etki çok farklı olurdu.
 
PPK toplantısı sonrasında yapılan analist toplantısında da alınan karara açıklık getirecek yeni açıklamaların olmaması, piyasa katılımcılarının kafalarını daha fazla karıştırdı. Her ne kadar politik söylem, MB ‘İyi yaptı’ dese de piyasalar bu söylemle aynı fikirde değil. Öyle olsaydı, dolar/TL kuru karar sonrasında yükselmek yerine, düşerdi. Diyebilirsiniz ki, MB’nin yarattığı kafa karışıklığına rağmen, dolar/TL kurlarında çok da fazla birşey olmadı, kurlar yeniden başladığı yerlere döndü. Haklısınız. Ancak bu tavrın ardında yıl sonuna gelmiş olmamız ve “ortak aklın” da kurların yılı düşük kapatmasından yana olduğunu unutmayalım. Yeni yıl ile birlikte, tüm küresel katılımcıların sahne almaya başlamasıyla alınan karar konusunda MB önümüzdeki günlerde “test edilecek, sorgulanacaktır.”
 
PPK’dan politika faizinde 50 baz puanlık (benim beklentim 75 baz puanlık) bir artırım gelmiş olsaydı, Erdem Başçı en azından makule yaklaşmış olacaktı. Piyasa da MB’nin enflasyonla mücadele konusunda kararlı olduğunu düşünecekti. “İşgören faiz” yani gerçek hayattaki Faiz yüzde 8.85’lerdeyken politika faizini göstermelik olarak düşük tutmanın anlamı kavranamadı.
 
Başçı, ‘Nisan’daki yeni dönemde de aday olduğunu göstermek için herhangi bir adım atmadı’ diyenlerin yanı sıra, görev süresinin sonuna yaklaşmışken faiz artırarak ‘Bazı şimşekleri üzerine çekmek istemedi’ diyenler de hayli fazlaydı. 19 Ocak’taki toplantıdan da “sadeleştirme” adına bir adım gelmezse; MB’nin kredibilitesi çok daha fazla sorgulanacaktır.
 
Euro kazanır mı?

 
Euro için sadece yıl sonu değil, önümüzdeki haftalar için de önemli olacak “karar” anlarına yaklaşılıyor. Bu hafta için yukarıda 1.1030-45 bandı, aşağıda da 1.0925 seviyesi önemli olacak. Üst tarafın yukarı kırılması durumunda 1.1260-1.1315 bandına kadar devam edebilecek, ‘euro’nun değer kazandığı bir hareket görebiliriz. 1.0915’in aşağı kırılması durumunda da 1.0870 seviyesine kadar euronun değer kaybettiği bir hareket yaşanabilir.
 
Dolar 2.90’ın altına iner mi?
 
Dolar/TL kurunun yılı 2.8650 kapatacağı yönünde son iki aydır dile getirdiğim bir beklentim vardı. Bu tahminimin ardında; bilançolarındaki hasarları düşürebilmek adına hem özel sektör, hem bankacılık sektörü ve hatta kamunun “ortak aklının” devreye gireceği, Merkez Bankası’nın da olası bir faiz artışıyla bunu destekleyeceğini tahmin ediyordum. MB’den beklenen destek gelmeyince tahminimi 2.8950-2.9150 bandına çekmek durumunda kaldım. Halen daha 2.90’ın altında bir kapanış olasılığı var. Euro/dolar paritesinin 1.09’un üzerinde kalması ve büyük ihtimalle de bu seviyelerde yılı kapatacak olması dolar/TL’deki 2.90’nın altındaki bir kapanış olasılığını destekliyor.
 
Ancak yeni yılla birlikte yeni yıla dair olan pozisyonlar açılırken ne yöne hareket edeceğimiz, bu haftanın seyrinden çok farklı olabilir. O nedenle yılın kapanışı, yeni yıla dair iyi bir gösterge olmayabilir.
 
2012’nin son gününde olduğu gibi dövize MB müdahalesi gelir mi diye de merak etmiyor değilim. Sanmıyorum, ama Perşembe gününe kadar yakından izlemekte fayda var.
 
Borsa 75 bini geçer

 
BIST konusunda kısa vadeli iyimserliğin yılı olabildiğince pozitif bölgede kapatma çabasından kaynaklandığını; yeni yıl ile birlikte Anayasa konusunda daha ilk adımda “tökezlenmenin” ve Güneydoğu’daki yaşananların fiyatlanmaya başlayacağını düşünüyorum. “Kapanış lobisinin” gayretleriyle bu hafta içinde 75.100-75.300 bölgesi test edilebilir, hatta kapanış bu seviyelere yakın dahi gerçekleşebilir. Ancak yeni yıl ile birlikte halı altına süpürülen olumsuzlukların gün yüzüne çıkacağını ve yıl sonu kapanışının; her ne olursa olsun; bir süre için görülen en yüksek seviyeler olarak kalacağını tahmin ediyorum. Eğer “kapanış lobisi” gayretleri yeterli olmaz, yeni yıl ile birlikte olumsuz bir döneme girileceğini düşünenler var ise bu durumda yılı 71.950 seviyelerinden kapatmamız olasılığı artacaktır.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)