BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar düşüş kaydediyor----

Dolar düşüş kaydediyor

Dolar düşüş kaydediyor
01 Nisan 2019 - 08:20 www.finansgundem.com

Güne 5.58 TL fiyat düzeyinden başlayan dolar kuru düşüş kaydediyor

Yerel seçimin ardından ilk işlem gününde geniş bantta dalgalı seyir izleyen dolar/TL, küresel piyasalardaki olumlu havanın yanı sıra, lokal döviz satışlarının da etkisiyle Cuma günkü kapanış seviyesinin altına geriledi.

Dolar saat 18:04 itibariyle 5.4840 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4779 lira, en yüksek 5.7015 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.186 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1221 seviyesinde. Gram altın 228.0 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.08 seviyesinde.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 4.5 yıllık seçimsiz bir süreçte ekonomiye odaklanılacağı açıklaması piyasalar için olumlu görülürken, İstanbul'da seçim sonucunun hala belli olmaması ise hükümetin ekonomiye odaklanmasını geciktireceği algısı oluşturuyor.

Cuma günü 5.5550 seviyesinden kapanan dolar/TL bugün 5.70 seviyesine kadar yükseldi. Öğleden sonra yönünü aşağı çeviren dolar/TL 5.5199 seviyesine kadar geriledikten sonra saat 1613'te 5.5400/5.5450 seviyesinde bulunuyor.

Aynı saatte sepet bazında TL 5.8825/5.8902, euro/TL 6.2080/6.2230 seviyesinde bulunuyor. Dün yapılan yerel seçimlerin kesinleşmemiş sonuçlarına göre, CHP ve İYİ Parti'nin oluşturduğu Millet İttifakı üç büyük şehirden İzmir'in yanı sıra, AKP'de olan Ankara belediye başkanlığını kazandı.

İstanbul seçim sonuçlarına yönelik belirsizlik ise halen devam ediyor. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) Sadi Güven, Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu'nun Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım'dan daha yüksek oy aldığını açıkladı.

Yıldırım İstanbul için 14 sandığın daha sayılacağını belirterek, ellerindeki bilgi ve belgelerle hukuki süreci devam ettireceklerini söylerken; AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ise geçersiz oyların sonucu değiştirebileceğini belirterek kendi verilerinin de Yıldırım'ın daha yüksek oy aldığına işaret ettiğini söyledi.

Rabobank gelişmekte olan piyasalar FX Stratejisti Piotr Matys, yerel seçimlerin ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir ortamda Erdoğan'ın başkanlığına yönelik bir referandum olarak görüldüğünü söyleyerek, geçen hafta yatırımcı güveninin büyük zarar görmesinin ardından önümüzdeki haftalarda hükümetten kapsamlı bir reform paketi bekleneceğini belirtti.

Matys, geçen hafta TL'yi tutabilmek adına alınan oldukça sert önlemlerin ardından Türk varlıklarına yönelik havanın pozitiften uzak olduğunu söyleyerek, "Önümüzdeki haftalarda hükümetin alacağı her kararın şu an oldukça kırılgan olan TL üzerinde güçlü etkisi olacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçim sonuçlarına ilişkin Ankara'da AKP Genel Merkezi'nde yaptığı "balkon konuşmasında" önümüzdeki 4.5 yılda herhangi bir seçim olmayacağını belirterek, bu dönemi reform için kullanacaklarını söyledi.

Erdoğan yapısal reformlarla daha sağlam bir ekonomik mimariyi inşa edeceklerini, serbest piyasa ekonomi kurallarından taviz vermeden hedefleri doğrultusunda oluşturdukları güçlü ekonomi programını dikkatle hayata geçireceklerini belirtti.

Sabah saatlerinde açıklanan Çin ve Japonya PMI verilerinin küresel piyasalarda risk iştahının artmasına neden olmasıyla EM'ler genelinde gözlenen olumlu harekete katılmayarak negatif ayrışan TL, öğleden sonra ise kayıplarını geri alarak pozitif tarafa geçti.

Küresel hisse senedi piyasaları, Çin'de beklentilerin üzerinde gelen imalat PMI verisi ve ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme işaretlerinin risk iştahını desteklemesiyle yükseldi.

Başka bir bankacı ise bireysellerin hem alım, hem de satım tarafında olduğunu söyleyerek, "Ağırlıklı döviz satışı tarafında olduklarını ve geçen haftaki sürekli alım trendini görmediğimizi söyleyebilirim" dedi.

Bireylerin yaklaşık altı aydır aralıksız dövizde alım tarafında olması döviz mevduatları rekor seviyelere yükseltirken; bu durum, TL'nin gevşemesini engelleyen ana nedenlerden biri olarak görülüyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önceki hafta ABD Başkanı Donald Trump'ın "İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma zamanı geldiği" açıklamasına sert tepki vermesi zaten S-400 nedeniyle gergin olan iki ülke ilişkilerinin daha da bozulacağı endişesi yaratması, TCMB'nin döviz rezervlerindeki düşüşe yönelik endişeler ve lokallerin döviz talebinin artarak devam etmesi kurda sert değer kaybına neden olmuştu.

TL'deki kaybını durdurmak adına ise TCMB bir hafta vadeli repo ihalelerine ara vererek örtülü faiz artırımına giderken; Türk bankalarının Londra'daki swap piyasasına TL vermeyi azaltmasıyla likiditenin kuruması sonucu faizler dört haneli seviyelere yükseldi.

Bu gelişmelerle kurda görülen gevşeme lokal döviz talebi ve Londra swap faizlerindeki düşüşle son bulmuştu. Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta bu yılın en yükseği olan yüzde 19.28, valörde son işlemde yüzde 17.92 seviyesindeydi. 

Bugün ise spot kapanışta yüzde 18.36, valörde saat 1551'de son işlemde yüzde 17.92 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü yüzde 23.14 ile yılın en yükseğine geldikten sonra valörde son işlemde yüzde 21.19 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta yüzde 21.69 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)