BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar yükselişte----

Dolar yükselişte

Dolar yükselişte
27 Mart 2019 - 08:25 www.finansgundem.com

Dün 5.32 TL'ye kadar gerileyen dolar güne sakin başladı. Piyasaların açılışına yakın dolar sert yükseldi.

TCMB'nin adımları ve swap faizlerindeki yükselişin ardından TL'de toparlanma hızlanırken, dolar/TL 5.30'lu seviyelere kadar geriledi.

Dolar akşam piyasaların kapanmasından sonra sert düşüşünü sürdürdü. Merkez Bankası’nın proaktif hamleleri dolar üzerinde etkili oldu. Dolar 5.32 TL seviyelerine kadar geriledi.

Sabah saat 08:18 itibariyle 5.3222 lira seviyesinde bulunan dolar borsa açılışına yakın 09:54 itibariyle 5.4107’yi gördü.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.4386 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.3045 lira, en yüksek 5.4678 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2210 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1249 seviyesinde. Gram altın 229.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.44 seviyesinde.

Dolar/TL Cuma gününe 5.46 seviyesinden başladıktan sonra gece saatlerinde 5.8490'a kadar yükselmiş ve TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.5 civarı olmuştu.

Kurda arada yukarı yönlü tepkilerin gelebileceği ancak genel görünümün aşağı yönlü olduğu belirtiliyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 5.7070/5.7187, euro/TL ise 6.0869/6.0993 seviyesinde bulunuyor. TL'deki değer kaybını sınırlayan en önemli etkenler yabancılar için TL maliyetinin artması ve TCMB'nin Cuma gününden itibaren attığı adımlar oldu.

TCMB hafta başından bu yana bir hafta vadede repo fonlaması gerçekleştirmeyerek örtülü faiz artırımına giderken, TL karşılığı döviz depo piyasasında da ihale açmıyor. Diğer yandan döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkarıldı.

Bu adımların ardından dün yüzde 24.565'ya yükselen ortalama fonlama maliyetinin Cuma günü itibarıyla yüzde 25.50'ye yükselmesi bekleniyor.

Öte yandan TL'deki sert değer kaybı sonrası yabancı bankaların TL elde etmek için kullandığı Londra swap piyasasında Türk bankaların yasal sınırların da oldukça altında TL sağlama eğilimi neticesinde gecelik faizler dün yüzde 330'a, haftalık vadede ise yüzde 125'e kadar yükseldi.

Getiriler geçen hafta gecelik vadede yüzde 22, haftalık vadede yüzde 24 civarında seyrediyordu.

BDDK'nın kararı ve önceki gün başlayan Türk bankalarının eğilimi piyasadaki likiditeyi azaltarak TL'nin maliyetini yükseltti.

Kurdaki bu gerilemenin kamu bankalarının satışlarından kaynaklandığını, mevcut faiz oranları nedeniyle bireylerin dolar satmasının hala olası olmadığını söyleyen piyasa oyuncuları, swap piyasasında TL likiditesinin çok azaldığını ve bunun da yabancı yatırımcıyı etkilediğini belirtiyor. Bu noktada yerli yatırımcının döviz mevduat hesaplarındaki hareket önem teşkil ediyor.

Önceki gün Reuters'da yer alan bir analize göre TL'deki değer kaybında TL mevduat getirilerinde umduğunu bulamayan ve seçim öncesi TL'ye güveni azalan bireysel yerli yatırımcıların dövize yönelme kararları geçmişteki kur hareketlerine göre bu kez daha belirgin bir rol oynarken, henüz bu yatırımcıları TL'ye yönlendirecek bir adım ise atılmadı.

Pictet Asset Management kıdemli ekonomisti Nikolay Markov, "Şu anda durum kontrol altına alınmış görünüyor. TL ralli sonrası istikrara kazanmış gibi ancak Türkiye hala kırılgan. Özellikle cari açık negatif tarafta dolayısıyla finansman ihtiyacı artacak" dedi.

Öte yandan ülke risk primindeki artış ve TL'deki değer kaybına paralel tahvil faizlerinde de yükseliş söz konusu. Buna göre gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik dün yüzde 18.06 seviyesinden açıldıktan sonra valörde son işlemde yüzde 17.49 seviyesinden kapandı. İki yıllık gösterge tahvil faizi ise dün spot piyasada son işlemde yüzde 19.99, valörde son işlemde yüzde 19.98 seviyesindeydi.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)