BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar tarihi zirve yaptı----

Dolar tarihi zirve yaptı

Dolar tarihi zirve yaptı
28 Şubat 2015 - 06:47 www.finansgundem.com

Başçı ve Babacan'ın istifa edeceği endişesiyle rekor kıran dolar Erdoğan'ın sert sözleriyle 2.5270 lirayla tarihi zirveyi de gördü

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın istifa söylentileri sonrasında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan eleştirilerinin dozunu arttırdı ve dün “Vatanı satmak yüksek faizle, yüksek enflasyonla, kötü yönetimle ülke kaynaklarını heba etmekle olur” dedi. Şebnem Turhan'ın Hürriyet'teki haberine göre Erdoğan’ın bu sözleri sonrasında güne 2.5040 liradan başlayan dolar gün içinde üst üste rekorlar kırdı ve saat 14.14’te 2.5270 lira ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

Saat 15.30’da ise Merkez Bankası’ndan piyasaya müdahale geldi. Banka “Günlük döviz satım ihale tutarı günlük belirlenecek. Aşırı oynaklık nedeniyle gerekli görülen günlerde döviz satım tutarı bir gün önce ilan edilen asgari tutarın yüzde 50 fazlasına kadar arttırılabilecek” dedi. Bu açıklamanın ardından dolar 2.51 lira seviyelerine geri döndü. Merkez Bankası dün en az 40 milyon dolar olacağını açıkladığı bir sonraki işlem günü valörlü döviz satım ihalesinde 60 milyon dolar sattı. İhaleye 103 milyon dolar teklif gelirken; oluşan en yüksek, en düşük ve ortalama fiyatlar sırasıyla 2.5170, 2.5137, 2.5151 lira oldu. Merkez Bankası pazartesi günü de döviz satım ihalesini 40 milyon dolar olarak açacağını açıkladı.

REKOR ÜSTÜNE REKOR

Sabah saatlerinde üç gündür devam eden Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın görevlerini bırakacağı endişeleriyle yükselişe başlayan dolar ilk olarak saat 12.15’te 2.5150’yi aştı. Endişeleri giderecek bir açıklama gelmeyince yükseliş sürdü ve saat 12.30’da 2.5215 görüldü. Bu tarihin en yüksek dolar seviyesi olarak o an için kayıtlara geçti. Ardından Merkez Bankası devreye girdi ve ilk açıklama Merkez Bankası sözcülüğünden yapıldı. Merkez Bankası Sözcüsü Yücel Yazar, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın görevinin başında olduğunu ve istifa ettiğine dair iddia ve söylentilerin gerçek dışı olduğunu söyledi. Yazar, “Başkan Başçı görevinin başındadır, iddia ve söylentiler gerçek dışıdır” diye konuştu. Ancak bu açıklama da piyasayı sakinleştirmek için yeterli gelmedi. Dolarda yükseliş devam etti ve 2.5230 liraya çıktı.

SAĞLIĞIMIZ EL VERİRSE

Bu arada önceki gün hasta olduğu açıklanan ve dün Merkez Bankası’na girişte Başkan Başçı CNN Türk muhabiri Gülşen Coşkun’un sorularını yanıtladı. Başçı istifa iddialarına karşılık olarak “Kamu görevi verildiği sürece yapılır ve en iyi şekilde yapılır. Sağlığımız elverdiği şekilde bu görevin gereklerini yerine getirmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı. Bu açıklamanın ardından dolar tam düşüşe geçmişti ki Cumhurbaşkanı Erdoğan valilerle buluşmasında konuşmaya başladı. Ve bu konuşmada Erdoğan “Vatanı satmak yüksek faizle yüksek enflasyonla kötü yönetimle ülkenin ve milletin kaynaklarını heba etmekle olur” dedi.

Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul da bu tartışmalara tepkisiz kalamadı ve yüzde 2.06 düşüşle 84.147 puandan kapandı. Toplam işlem hacmi 5.4 milyar lira olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 2.76, holding endeksi yüzde 2.23 düşüş kaydetti. Gelecek hafta salı günü açıklanacak enflasyon verisi de dolar ve borsa için önemli olacak.

Merkez: Dolar satışımız % 50 artabilir

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın açıklamalarının hemen ardından dolar saat 14.14’te 2.5270 ile Türkiye tarihindeki en yüksek seviyesine çıktı. Bu bir ayda doların yüzde 10 değerlendiği yani Türk Lirası’nın dolar karşısında yüzde 10 daha değersiz olduğu anlamına geliyor. Bir buçuk saat sonra ise Merkez Bankası’ndan beklenen müdahale geldi. Günlük döviz satım ihalesi tutarını artık günlük belirleyeceğini açıklayan Merkez Bankası aşırı oynaklık nedeniyle gerekli görülen günlerde döviz satım tutarını asgari tutarın yüzde 50 fazlasına kadar arttırabileceğini belirtti. Normal günlerde Merkez Bankası 40 milyon dolar döviz satıyor. Bu miktar artık günlük belirlenecek şayet 40 milyon dolar olarak belirlenir ve aşırı oynaklık olursa o gün döviz satım ihalesi 60 milyon dolara çıkabilecek. Kurdaki yükselişin bir diğer nedeni ise Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışlarına tahminlerden erken başlayabileceğini gösteren ABD verileri oldu. Ancak Türk Lirası Erdoğan’ın yorumları ardından diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif negatif ayrıldı. Dünün en fazla değer kaybeden para birimi yine Türk Lirası oldu.

Faizler de uçuşa geçti

FAİZLERDE Türk Lirası’ndaki değer kaybıyla yükselişe geçti. Öte yandan Tahvil/bono piyasasında ise, iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvil, önceki gün spot kapanışta yüzde 8.34 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.48 oldu. Dün gün içinde yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 8.89 test edildi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.71 valörde son işlem ise yüzde 8.81 oldu.Öte yandan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde önceki gün spot kapanışta ortalama bileşik Faiz yüzde 7.21 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 7.35 oldu. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.51 valörde son işlem ise yüzde 8.38 oldu. Dolar ile faizin dünkü seyrinde Fed’in de etkisi olduğunu söyleyen bankacılar, küresel piyasalardaki hareketliliği “son dönemdeki en sert satış baskılarından biri” olarak niteledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)