BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar sakinliğini koruyor----

Dolar sakinliğini koruyor

Dolar sakinliğini koruyor
03 Mayıs 2019 - 08:23 www.finansgundem.com

Güne 5.96 lira seviyesinden başlayan dolar kuru sakin seyrediyor

Dolar/TL ABD ile ilişkiler, TCMB rezervlerine ilişkin endişeler ve seçim sürecine ilişkin belirsizlikle değer kaybetmeye devam ederken; dolar/TL son iki işlem gününde olduğu gibi bugün de yatay bir seyir izledi.

Dolar saat 17:51 itibariyle 5.9722 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.9580 lira, en yüksek 5.9812 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.6822 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1182 seviyesinde. Gram altın 245.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.06 seviyesinde.

Bankacılar beklentilerin oldukça altında kalan enflasyon verilerine karşın TL'deki iyimserliğin sınırlı kaldığına dikkat çekerken, 10 yıllık gösterge tahvil getirisi ise sert geriledi. Bankacılar bugün kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in piyasa kapanışı sonrası gece saatlerinde açıklanması beklenen kararının izleneceğini belirttiler.

Tüketici fiyatları enflasyonu, gıda fiyatlarının tahminlerin altında açıklanmasının etkisiyle Nisan'da yüzde 1.69 beklentilerin oldukça altında gelirken, yıllık enflasyon da yükseliş beklentisinin aksine bir önceki aya göre gerileyerek yüzde 19.5 oldu.

Reuters anketine göre, Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) Nisan ayında gıda ve tütün fiyatlarındaki artış öncülüğünde aylık yüzde 2.4 artış göstermesi, yıllık enflasyonun ise yüzde 19.71'den yüzde 20.33'e yükselmesi bekleniyordu.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Beklentilerin altındaki enflasyon verilerinin TL'ye daha iyimser yansımasını beklerdik. Ancak TCMB beklentilerden erken bir indirime gidebilir mi sorusu bu iyimserliği sınırladı diyebiliriz" dedi.

Bankacılar siyasi gündemde, İstanbul'daki yerel seçimlere ilşikin YSK kararını beklemeye devam ederken, bir diğer taraftan ise AKP'de ve yönetim kadrolarında olası revizyon da piyasada yakından takip ediliyor.

TL yılbaşından beri yüzde 11'in üzerinde değer kaybı ile gelişmekte olan ülke para birimleri arasında dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi konumunda kalmayı sürdürüyor. 

TL bugün dolar karşısında anlamlı bir değişim göstermese de benzer para birimlerinden negatif ayrışma ise devam etti.

Gelişmekte olan benzer para birimleri genelinde bugün dolar karşısında yüzde 0.9'a ulaşan değer kazançları yaşandı.

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 19.95, valörde son işlemde yüzde 19.87 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri yüzde 19.54 valörde son işlem yüzde 19.43 oldu. Yeni iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise spot kapanışta yüzde 23.20 seviyesindeydi.

Bugün spot kapanış yüzde 23.10 valörde son işlem yüzde 22.87 seviyesindeydi. Deutsche Bank analistleri, Türkiye'nin TL cinsi devlet tahvillerinin enflasyonundaki düşüş sayesinde bu yıl ilk defa "ucuz" hale geldiğini, yaptıkları modellemeye göre kazanımların yüksek olabileceğini belirtti.

Deutsche Bank'ın gelişmekte olan ülke piyasaları stratejisti Christian Wietoska yayımladığı notta, "Bu yıl ilk defa, 10 yıllık lokal tahvillerin aslında tahvil değerleme modelimize göre ucuz olduğuna dikkat çekiyoruz" dedi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)