BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar sakin seyretti----

Dolar sakin seyretti

Dolar sakin seyretti
21 Ağustos 2019 - 08:39 www.finansgundem.com

Merkez'in zorunlu karşılıklarda yaptığı değişiklikten sonra iki gün yükseliş kaydeden dolar yeni güne 5.72'den başlayarak sakin seyretti.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7316 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7050 lira, en yüksek 5.7383 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3611 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1093 seviyesinde. Gram altın 277.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 16.18 seviyesinde.

Dolar/TL küresel piyasalar, jeopolitik endişeler ve TCMB'nin zorunlu karşılık kararının gevşeme yanlısı bir süreç izlenimi yaratmasıyla yaşanan sert satış baskısının ardından bugün yatay bir seyir izledi. 

Bankacılar piyasa kapanışının ardından ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından açıklanacak para politikası kurulu toplantı tutanaklarının takip edileceğini söylediler. Küresel resesyon ve uzun süredir devam eden ticaret savaşı kaynaklı endişeler daha fazla parasal ve mali destek söylemleriyle kısmen azaldı ancak tam olarak ortadan kalkmadı.

Fed'in ABD faizleri konusunda ne yapacağını yakından izleyen yatırımcılar, ayrıntılar için bu akşam yayımlanacak Fed toplantı tutanaklarını bekliyorlar. 

İşlemciler politika yapıcıların büyümeyi canlandırmak için atacakları yeni adımlara ilişkin ipuçları için Fed'in bu hafta yapacağı Jackson Hole toplantısını ve hafta sonundaki G7 zirvesini bekliyorlar.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "TCMB'nin ZK adımının bugüne kadar söylenenin aksine genişlemeci bir politika izlenimi yaratması bir miktar endişe yarattı. Ancak gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen bugünkü iyimserlik ise bu satış baskısını azaltmış görünüyor" dedi ve ekledi: "Yine de TL'nin dün ve bugün de negatif ayrışma yaşaması ve verim eğrisinin artık ters değil yatay bir seyir izlemiş olması bize yatırımcıların Türkiye'ye yönelik risk algısının arttığını gösteriyor." 

Aynı bankacı, dolar/TL'de 5.78 seviyesinin önemli olduğunu, bu seviyenin üzerinde kalıcı olunması halinde yükselişin kuvvetlenebileceğini de belirtti ancak bunun Fed açıklamalarının seyrine bağlı olacağını ekledi. 

Bankacı, "Bugün tutanaklar önemli ancak daha önemlisi Cuma günü Powell'ın açıklamaları olacak. Trump'ın Fed'a baskısı sürerken tutanakların bunu yansıtamayacağını ancak Cuma günü verilecek mesajların geleceğe dönük politika izlenimi taşıyacağını dünüyoruz" diye konuştu.

Türkiye piyasalarının resmi tatil nedeniyle kapalı olduğu geçen haftanın ilk üç günlük döneminde dolar/TL 5.45'li seviyelerden 5.63'lü seviyelere kadar yükselmişti. Dün ise kur kayıplarını artırarak yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesi olan 5.75'i test ettikten sonra günü 5.73 civarında tamamlamıştı.

TL'deki satış baksısı ile birlikte TL'nin bir aylık zımni oynaklığı da yükseliş gösterdi. 

Geçen yıl kur krizinde 60 seviyesini gören zımni oynaklık 13'lü seviyelere gerilemişti. Son satış baskısının ardından oynaklık dün itibarıyla 16.50 seviyesine yükseldi. TCMB bu hafta ZK oranlarını ve ZK'lara ödenen faizleri/nemaları TL kredilerin yıllık büyüme oranı ile ilişkilendirdiren yeni bir sisteme geçtiğini açıklamıştı.

TCMB'nin ZK adımı ilk etapta kamu bankaları aracılığyla yaratacağı yaklaşık 22 milyar TL'lik likidite yatırımcılar arasında endişeye yol açtı.

Bankacılar likitidenin sıkı para politikasına yönelik yarattığı endişenin yanı sıra, firma borçlarının ödenmekte zorlandığı bir dönemde bankaların kredi artışına yönlendirilmesini de eleştirdiler. Öte yandan sistem özel bankaların kredi büyümesini teşvik ediyor ve bankacıların yaptığı hesaplamalara göre sistem önümüzdeki yıl aynı kalması halinde 2020 banka karlarına %8 artış getirme potansiyeli yaşıyor.

Tahvil piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi 9 Ağustos Cuma günü %14.98 seviyesindeydi.

Dün itibarıyla bileşik getiri %16.50 seviyesine yükseldi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik geitir %16.25 valörde son işlem %16.18 oldu. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise 9 Ağustos'ta spot kapanışta %15.22 seviyesindeydi.

Dün son işlem ise %16.26 olurken; bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz %16.24, valörde son işlem %16.50 oldu. Bu verilere göre küresel piyasalarda özellikle de ABD'de görülen ve ABD ekonomisi için resesyon endişesi olarak yorumlanan ters verim eğrisi Türkiye'de ise yerini dün itibarıyla yatay bir seyre bırakmış oldu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)