BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYaptırım açıklaması sonrası dolar 5.61 lirayı gördü----

Yaptırım açıklaması sonrası dolar 5.61 lirayı gördü

Yaptırım açıklaması sonrası dolar 5.61 lirayı gördü
18 Temmuz 2019 - 08:37 www.finansgundem.com

ABD Başkanı Trump'ın "Türkiye'ye yaptırım düşünmüyorum" açıklamasının ardından dolar/TL 5.61 seviyesine kadar geriledi

S-400 teslimatının başlamasının ardından ABD beklendiği üzere Türkiye'yi F-35 savaş uçağı programından çıkaracağını açıklarken, PPK toplantısına odaklanan piyasada dolar/TL'de gün içerisinde sakin seyretti. Akşam saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump'ın "S-400 konusunda Türkiye'ye şu an yaptırım düşünmüyorum" açıklamasının ardından dolarda sert düşüş yaşandı.

Dolar saat 20.19 itibariyle 5.6306 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6112 lira, en yüksek 5.7100 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3394 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1220 seviyesinde. Gram altın 260.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.76 seviyesinde.

Analistler kısa vadede piyasa için en önemli riskin TCMB'den beklenen faizi indiriminin miktarına yönelik belirsizlik olduğuna dikkat çekerken, yabancı yatırımcıların artık fazla işlem yapmaması ve son dönemde yoğun alım yapan yerli bireysel yatırımcının dolar talebinin azalmasının, Fed'den faiz indirim beklentisinin küresel risk iştahını desteklediği bir ortamda kurda fiyatlamaların sınırlı kalmasına neden olduğunu belirtiyor.

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı ve NATO'nun savunma sistemiyle uyumlu olmadığı ve F-35'in güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle ABD'nin karşı çıktığı S-400 füze sistemine ait parçaların Cuma günü itibarıyla Türkiye'ye gelmeye başlamasının ardından ABD'nin bu adımı bekleniyordu.

Öte yandan Pentagon'da savunma politikalarından sorumlu müsteşar yardımcısı David Trachtenberg gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin Türkiye'yle olan ilişkilerine hâlâ değer verdiğini söyleyerek, "Stratejik ortaklığımız devam ediyor ancak dediğim gibi bu, belirli bir eyleme belirli bir tepki" dedi.

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, ABD'den gelen açıklamayı TL varlıklar için "pozitif" olarak nitelendirerek, "Önümüzdeki dönemde ABD'den CAATSA yaptırımları uygulanacağına kesin gözüyle bakılıyor ancak Pentagon'dan çok daha sert bir açıklama yapılabilirdi.

Oysa olumlu bir dil kullanılarak, ilişkilerin devam edeceği ve açıkça Türkiye'nin Rusya'ya daha da yakınlaşmasına izin verilmeyeceği belirtiliyor. Bunu pozitif gördüm" dedi ve şöyle devam etti: "Açıklamalar iki ülke arasında savunma sektöründe işbirliğinin devam edeceğini ve NATO üyeliğine yönelik bir tehlikenin bulunmadığını göstermesi açısından kritik.

Diğer taraftan yaptırım uygulanması halinde Trump'ın Osaka açıklamaları sonrası en hafif beş tanesini seçmesini bekliyorum. Temerrüt risk primimiz Cuma gününden 35 baz puan iyileşiyor ve herkes olumlu. Bu noktada beni rahatsız edecek tek şey TCMB'nin 400 baz puanın üzerinde faiz indirimi yapması olur. Piyasa tamamen PPK toplantısına odaklandı."

Ökte, GOÜ endeksinde tarihi düşük ağırlığa gerilemiş Türkiye'de yabancı yatırımcıların risk alma iştahının düşük kaldığını ve ilginin Rusya, Polonya, Güney Afrika gibi EM piyasalarına yöneldiğini belirtti.

Kurdaki sert yükseliş döneminde, dolar almış yerli yatırımcının da dövizde para kaybetmesine rağmen beklediğini, dolar/euro bozarsa sadece altın almak için bu işlemi yaptığını ve bu nedenle kurdaki hareketlerin sınırlı kaldığını belirtiyor.

Yurtiçinde son günlerdeki haber akışı ve devam eden risklere rağmen sakin bir havanın gözlendiği piyasada dolar/TL hafta başından bu yana 5.73-5.67 bandında aşağı yönlü bir seyir izliyor.

S-400 teslimatının başlamasıyla Cuma günü 5.7780 seviyesine kadar yükselen dolar/TL , hafta sonunda TCMB Başkanı Murat Uysal'ın AA'ya yaptığı açıklamalar ve Fitch'in not indirimine rağmen aşağı yönlü bir seyir izliyor.

Fed'in Temmuz'da ve yılın kalanında Faiz indirimi yapacağı beklentisi gelişmekte olan piyasalara olumlu yansırken, iç riskler nedeniyle TL benzer para birimlerinin gerisinde kalıyor.

Uysal'ın göreve gelmesinin hemen ardından geçen hafta Reuters'ın yaptığı ankete göre Çetinkaya'nın görevden alınarak faizlerin düşürülmesine daha sıcak baktığı belirtilen Uysal'ın getirilmesinin ardından bu ay faiz indirimlerine başlaması beklenen TCMB'den indirim beklentisi başkan değişimi öncesine göre 100 baz puan artarak 200 baz puana yükseldi.

Tahvil piyasasında Cuma günü spot kapanışta %18.92, valörde son işlemde %18.97 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %18.76, valörde son işlemde %18.83 seviyesindeydi.

Bugün ise spot kapanışta %17.82 seviyesindeydi Cuma günü spot kapanışta %17.22, valörde son işlemde %17.06 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta %17.43, valörde son işlemde %16.80 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta %16.65 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatan19 Temmuz 2019 09:54

    varlığıını iki kuruşa satanlara sesleniyorum. bu ülke Türkiye Cumhuriyeti'nin 82 milyonlukluk. ülkesidir. amerikada kim oluyor  Türkiye ye yaptırım uygulayacak. Türkiye Cumhuriyeti sosyal ekonomik  siyasal vb. tüm alanlarda bağımsız bir ülkedir. sıra sız gazete yazılarına gelince bu (yaptıırım açıklaması sonrası dolar 5.61 lirayı gördü. denillmesini anlamıyorum. tabii batının  uşağı olursanız böyle dersiniz. tam aksine amerika Türkiye ye yaptırım uygulayamayacağını anladığı için yapılan açıklamadan sonra dolar 5.61  bandına GERİLEDİ. Yazı yazarken seçtiğiniz cümlelere lütfen dikkat ediniz.