BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar sakin seyirde----

Dolar sakin seyirde

Dolar sakin seyirde
16 Temmuz 2019 - 08:31 www.finansgundem.com

Dolar/TL bugün yatay seyretti, piyasada ABD açıklamaları ve PPK odaklı seyir sürüyor

ABD'nin olası yaptırımlarını tetikleyecek bir risk unsuru olarak görülen S-400 teslimatının başlamasıyla Cuma günü TL varlıklarda sert satış baskısı görülmesi ardından dolar/TL yeni haftaya 5.70 seviyesinin üzerinde başlarken, piyasalar ABD tarafından gelecek açıklamaları izliyor.

Dolar saat 17:50 itibariyle 5.7103 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6947 lira, en yüksek 5.7255 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.4075 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1215 seviyesinde. Gram altın 259.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.83 seviyesinde.

ABD'nin olası yaptırımlarını tetikleyecek bir risk unsuru olarak görülen S-400 teslimatının başlamasıyla Cuma günü sert satış baskısı gözlenen piyasalar bugün sakin bir seyir izledi.

Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları kaynaklı yaptırım riski, Fitch'in Cuma günkü not indirimine rağmen dolar/TL 5.70 civarında tutunurken, piyasalar ABD'den gelecek açıklamalar ile 25 Temmuz'daki PPK toplantısına odaklanmış durumda.

Cuma günü 5.7780 seviyesine kadar yükselen dolar/TL Türkiye piyasalarının kapalı olduğu dün 5.70-5.73 bandında hareket ettikten sonra bu sabah saat 0914'te 5.7105/5.7145 seviyesindeydi. Bugün yatay bir seyir izleyen dolar/TL saat 1619'da 5.7075/5.7105 seviyesinde bulunuyor.

Cuma günü Pentagon'dan beklenen açıklamanın gelmemesinin etkisiyle dolar/TL'de sakin bir seyir gözlendiğini belirten bir bankacı, hem uygulanacak yaptırımların niteliği hem de 25 Temmuz'daki PPK toplantısında alınacak kararın piyasalar için belirleyici olacağını söyleyerek, "Uysal'ın açıklamaları faiz indirimine gidileceğini gösteriyor ancak indirimin boyutu hakkında sinyal vermiyor.

Yurtdışı piyasalar da yatay görünüyor. TL'de de yatay seyir bir süre devam edebilir, piyasa S-400 başlıklarına tepki verecektir. Ancak konu yaptırımlar gelecek mi, gelse de hangileri gelecek? Dolayısıyla karar gelene kadar tepkilerin sınırlı olmasını beklerim" dedi.

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı ve NATO'nun savunma sistemiyle uyumlu olmadığı ve F-35'in güvenliğini tehlikeye attığı gerekçesiyle ABD'nin karşı çıktığı S-400 füze sistemine ait parçalar Cuma günü itibarıyla Türkiye'ye gelmeye başladı.

Hafta sonunda medya temsilcileri ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "CAATSA'nın kapsamı içinde Türkiye yok, böyle bir şey söz konusu değil. Dolayısıyla daha da ileri gidecek olursak, bunun içinde F35 ile ilgili de herhangi bir şey söz konusu değil" dedi.

Cuma akşamı Pentagon'dan S-400'ler konusunda beklenen açıklama gelmezken, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün Washington Post gazetesinde yayınlanan söyleşisinde, "Kanunlar yaptırım gerektiriyor ve bu kanunlara uyacağımıza inanıyorum. Başkan Trump da bu kanunlara uyacak" dedi.

Öte yandan TCMB Başkanı Murat Uysal hafta sonunda AA'ya verdiği söyleşide mevcut gelişmelerin para politikasında hareket ic¸in bir manevra alanı oluştuğuna işaret ettiğini söyleyerek, "Elbette enflasyondaki olumlu eğilimin devamını sağlamak için para politikasının temkinli bir duruş sergilemeye devam etmesi önem taşıyor, ancak burada sıkılık derecesini nominal değil reel faizler üzerinden tanımlamak daha doğru olur.

Enflasyon görünümünü etkileyen bütün faktörleri yakından izleyerek, gerek beklentiler gerekse kendi projeksiyonlarımızı dikkate alan makul bir reel getirinin korunduğu bir çerçeveyi esas alacağımızı ifade edebilirim" dedi.

TCMB'den zaten bir indirim bekleyen piyasalar seyrinde indirimin miktarı belirleyici olacak. Uysal'ın göreve gelmesinin hemen ardından geçen hafta Reuters'ın yaptığı ankete göre Çetinkaya'nın görevden alınarak faizlerin düşürülmesine daha sıcak baktığı belirtilen Uysal'ın getirilmesinin ardından bu ay faiz indirimlerine başlaması beklenen TCMB'den indirim beklentisi başkan değişimi öncesine göre 100 baz puan artarak 200 baz puana yükseldi.

Fitch, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasının, yetkililerin sürekli trendin altında devam eden büyüme dönemi ve enflasyondaki düşüşle ilgili toleranslarına yönelik şüphelerin artmasına yol açtığını belirterek Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürdü, görünümü negatifte tuttu.

Fitch'in ardından gözlerin çevrildiği S&P ise ABD yaptırımlarının özellikle Türkiye'nin bankacılık sektörünü hedef alması halinde ülkenin kredi notunun düşürülebileceğini belirtti. Başlıca üç kredi derecelendirme kuruluşu olan S&P, Moody's ve Fitch, Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin altında derecelendiriyor.

Öte yandan AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının katılımıyla Brüksel'de gerçekleştirilen Dış İlişkiler Konseyi Toplantısı kapsamında sonuç bildirgesi yayınlandı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon kaynaklarına ilişkin faaliyetlerinin yasa dışı olduğu savunulan bildirgede, AB'nin bu duruma yönelik çeşitli kararlar aldığı belirtildi.

Bildirgede, AB'nin Türkiye'ye sağladığı katılım öncesi fonlarda 2020 için kesinti yapılmasına, Avrupa Yatırım Bankası'nın Türkiye'deki kredi faaliyetlerinin gözden geçirilmesine karar verildiği kaydedildi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise bugün yaptığı açıklamada AB'nin Kuzey Kıbrıs konusunda attığı adımları çok ciddiye almaya gerek olmadığını söyledi.

Analistler yüksek dolarizasyon, TCMB'nin para politikasına ilişkin belirsizlikler, S-400'ler nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulama ihtimali ve Türkiye'nin Kıbrıs'ın kuzeydoğusunda yeni bir petrol ve doğalgaz sondaj faaliyeti yürütmeye başlamasıyla Doğu Akdeniz'de enerji kaynaklı artmaya başlayan tansiyonun TL için ana risk unsurları olduğunu söylüyorlar.

Tahvil piyasasında ise önceki haftayı %18.98 seviyesinden kapatan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta %18.92, valörde son işlemde %18.97 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta %18.91, valörde saat 1620'de %18.83 seviyesindeydi. Önceki haftayı %16.21 seviyesinden kapayan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta %17.22, valörde son işlemde %17.06 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta %17.43, valörde saat 1620'de %17.32 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)