BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaRöportajlarDolar sadece sizde değil tüm dünyada yükseliyor ----

Dolar sadece sizde değil tüm dünyada yükseliyor

Dolar sadece sizde değil tüm dünyada yükseliyor
15 Mart 2015 - 09:04 www.finansgundem.com

Trichet: Şu an net olan bir şey var ki o da doların bütün para birimlerine karşı çok güçlü olduğu. Ayrıca benim Türkiye'ye güvenim tam.

Avrupa Merkez Bankası Eski Başkanı Jean Claude Trichet (73), Türkiye’nin son yıllarda büyük ekonomik başarılara imza attığını söyledi. Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılan Fransız ekonomist, dolar kurunda yaşanan yükselişten, Türkiye’nin dünyanın önemli finans merkezlerinden biri olmasına kadar gündemdeki konular hakkında Akşam’dan Özgül Öztürk’ün sorularını yanıtladı.

ARTIŞ ECB VE FED TEMELLİ
-Son dönemde dünya genelinde dolar kurunda çok ciddi bir yükseliş söz konusu. Sizce bunun temel sebebi nedir? Siz bu yükselişin daha ne kadar sürmesini öngörüyorsunuz?

-Evet dolar bütün küresel para birimlerine karşı değer kazanıyor. Çünkü AB Merkez Bankası parasal gevşeme politikalarını uyguluyor. Fed’den beklenen bir faiz artırımı var. Bu da dolarda yükselişe sebep oluyor. FED’in kararı netleşene kadar güçlü bir dolar görmeye devam edebiliriz.

NE GEREKİYORSA O YAPILIYOR
-Dolar kurundaki yükselişe karşı Türkiye Merkez Bankası’nın aldığı önlemleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

-İçinde bulunulan güç şartlarda Merkez Bankası’na güvenim tam. Ben Merkez Bankası için daha önce Türkiye’ye gelmiştim. Türkiye Merkez Bankası’nı yakından tanıyorum. Şu an içinde bulunulan şartlarda ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyor.

-Türkiye’de bazı muhalif kesimler dolar kurundaki yükselişin iç piyasadan kaynaklandığı görüşünü savunuyor. Sizce Türkiye’de dolar kurunu yükselten iç faktörler mi?
-Bu karmaşık bir durum. Her zaman hem yurtiçi gelişmeler hem de küresel dalgalanmalar etkili olur kur durumunda. Ama şu an net olan bir şey var ki. Dolar bütün para birimlerine karşı çok güçlü.

ÇOK ÖNEMLİ BİR MERKEZ OLABİLİRSİNİZ
-Türkiye dünyanın önemli finans merkezlerinden biri olmayı planlıyor? Siz Türkiye ekonomisindeki gelişmelere bakarak bu proje için neler söyleyebilirsiniz? Türkiye dünyanın Finans merkezi olması için ne tür adımlar atmalı?

-Türkiye ölçeğinde son yıllarda bu kadar büyük başarılara imza atmış bir ekonomide piyasaların konsolide edilmesi olağandır.
Dolayısıyla Türkiye’nin dünyanın önemli finans merkezlerinden bir olabileceğini düşünüyorum. Bu konuda en önemli şey yasalar ve düzenlemelerin uygun biçimde hazırlanmasıdır. Türkiye, şu anda G20 dönem başkanı. Bu süreci bence iyi değerlendirip küresel olarak uyulması gereken düzenlemeleri tasarlayıp karar verebilir.
Ekonominin tüm taraflarına güven sağlamak bir ekonomide ne enflasyon ne de deflasyon olmalı. Bunun için de taraflar birlik içinde hareket etmeli, bu birlik sağlanırsa ülkenin kredibilitesi artar. Şu anda herkes bu amaçla hareket ediyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)