BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar kuru haftayı yükselişle tamamlıyor----

Dolar kuru haftayı yükselişle tamamlıyor

Dolar kuru haftayı yükselişle tamamlıyor
20 Eylül 2019 - 08:29 www.finansgundem.com

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) daha fazla faiz indirimi için net sinyal gelmemesi ardından dolar/TL yönünü yukarı çevirirken piyasalarda jeopolitik gelişmeler de yakından takip edilmeye devam ediliyor.

Dolar/TL küresel düşük faiz beklentileri ABD faiz kararı ve Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yapılan saldırıyla 5.6560-5.7425 bandında her iki yönlü sert dalgalandı.

Dolar saat 18:04 itibariyle 5.7443 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6815 lira, en yüksek 5.7412 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3268 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1008 seviyesinde. Gram altın 277.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.96 seviyesinde.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) daha fazla Faiz indirimi için net sinyal gelmemesi ardından dolar/TL yönünü yukarı çevirirken piyasalarda jeopolitik gelişmeler de yakından takip edilmeye devam ediliyor. Bankacılar önümüzdeki hafta TCMB'nin düzenleyeceği iki günlük yatırımcı toplantılarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'ye ziyeretinin de takip edilecek önemli gündem maddeleri arasında yer aldığını belirtiyorlar. Öte yandan dördüncü madde görüşmeleri kapsamında üyesi olan tüm ülkelerde ekonomik gelişmelerin değerlendirildiği IMF heyetinin temasları da piyasada takip ediliyor.

Dolar/TL, hem geçen hafta hem de bu hafta 5.65'li seviyelere doğru geriledi ancak Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yapılan saldırı ve Fed kararı her iki düşüşü de yavaşlatan ya da tersine çeviren gelişmeler oldu.

Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yapılan saldırı sonrası petrol fiyalarında yaşanan sert yükselişin önemli bir bölümü kalıcı olmadı. Ancak saldırı ABD-İran ilişkileri başta olmak üzere jeopolitik endişeleri artırdı.

Suudi Arabistan'da yapılan saldırı sonrası Brent petrolü %19.5 ile 14 Ocak 1991'den bu yana en sert gün içi yükselişi kaydederek 71.95 dolara kadar yükselmişti. Dolar/TL de petrol piyasasındaki sert satış baskısı ile hafta başında en yüksek 5.7425'i test etmişti. Petrol fiyatları TSİ 1655 itibarıyla 65 doların hemen altında işlem görüyor.

Dolar/TL'de Fed'in beklendiği gibi politika faizini 25 baz puan düşürmesi ancak faizlerin daha düşürülmesi için gereken eşiği yükselttiğinin sinyalini vermesinin ardından yükselen dolar/TL, 5.70'in üzerinde işlem görüyor.

ABD ve Çin ticaret görüşmelerindeki temkinlilik ise küresel risk iştahını azaltan önemli bir etken konumunda.

Yatırımcılar, ABD ile Çin arasında önümüzdeki ay yapılacak üst düzey görüşmelere zemin hazırlamayı amaçlayan dün ve bugün Washington'daki ABD-Çin ticaret müzakerelerini de yakından izliyorlar.

Tahvil/bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %15.10, valörde son işlem %15.03 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %14.89 oldu.

İki yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %15.16, valörde son işlem %15.06 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %14.86, valörde son işlem %15 oldu.

Hazine bu hafta düzenlediği 4 ihale ile Eylül ayı iç borçlanma programını hedeflerini aşarak tamamladı. Borçlanma maliyeti %25'lerden gerilese de geçen yılbaşında 70 aya ulaşan iç borçlanmanın ağırlıklı ortalama vadesi ise Hazine'nin tercihleriyle sert düşüş göstererek 30 ayın altında kalmaya devam ediyor.

Öte yandan iç borçlanmada 2018 sonunda sıfır olan döviz ve döviz cinsi borçlanmanın ağırlığı da %25'e yaklaşmış durumda. Devam eden altın ihraçlarıyla bu oran artış eğiliminde. Hazine bugün de başta Emeklilik ve Yatırım Fonları olmak üzere kurumsal yatırımcılara yönelik altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraç etti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)