BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar için kritik 3 gün----

Dolar için kritik 3 gün

Dolar için kritik 3 gün
15 Mart 2015 - 08:03 www.finansgundem.com

Dolar önümüzdeki hafta da piyasalara yön verecek...

Piyasalarda denge arayışı devam ediyor. Borsada düşüş trendi, döviz kurları ve faiz oranlarında ise yükseliş hareketi hakim. Piyasalara dolar yön veriyor. Önümüzdeki hafta gündem oldukça yoğun. 17 Mart Salı merkez bankası faiz kararı, 18 Mart Çarşamba FED toplantısı, 20 Mart Cuma Fitch’den beklenen Türkiye kredi not değerlendirmeleri. Sonuçlarına göre üç gündem konusu da piyasalarda yön belirleyebilecek önemde.

BASKI DEVAM EDEBİLİR
Cumhurbaşkanlığındaki ekonomi zirvesi sonrası Merkez Bankası’nın faiz kararı ile FED toplantısı sonrası yapılacak açıklamada Faiz artırımı için “Sabırlı” ifadesinin korunup korunmayacağı konusu yakından izlenecek. Piyasa beklentilerine göre değerlendirecek olursak, sabırlı ifadesinin kalkması FED’in faiz artırımının daha yakın bir tarihte olması olasılığını artıracağı için piyasalar üzerindeki baskının devamına neden olabilir. İfadenin açıklamalardaki yerini koruması da tansiyonu düşürücü işlev görebilir.

TEPKİ ALIMLARI OLABİLİR
Borsada düşüş trendi devam ediyor. 76.000-75.500 ilk önemli destek seviyeleri olarak görülürken bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. 75.500 seviyesinin altında kalınması durumunda ise satış baskısı ve düşüş hareketinin devamı beklenebilir. Sonraki destek noktası 73.500 ve 72.600 seviyesinde bulunuyor. Tepki alımlarının ilk direnci 79.000-80.000 seviyelerinde. Tepki çıkışın devamı için 80.000 seviyenin geçilmesi önemli olacak. Borsada satış baskısı korunmakla birlikte geri çekilmelerde tepki alımlarının görüldüğü ancak direnç seviyelerin geçilmekte zorlanıldığı piyasa yapısı bir süre daha etkili olabilir.

DEĞER KAZANDIKÇA YÜKSELDİ
Dış piyasalarda ABD Dolarının seyrini izleyebileceğimiz önemli göstergelerin başında Euro/Dolar paritesi ve Dolar Endeksi geliyor. Dolar Endeksi, ABD Dolarının Japon Yeni, Euro, Kanada Doları, İngiliz Sterlini, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı gibi altı büyük para biriminden oluşan döviz sepetine karşı hesaplanan ortalama değeri, olarak tanımlanabilir. 
Euro/Dolar paritesi ve Dola endeksinin Dolar/TL ile yılbaşından bu yana ve Mart ayındaki değişim oranlarını karşılaştırdık. Tabloyu incelediğimizde görülüyor ki Dolar/TL’deki yükseliş ağırlıklı olarak dış kaynaklı ve Doların dış piyasalarda değer kazanmasıyla ilgili görülüyor. İç gündemin etkisi çok az veya oldukça sınırlı. ABD Doları Euro’ya karşı yılbaşından bu yana %13.3 değer kazanırken Dolar Endeksi de  % 10.8 yükselmiş. İç piyasalarda Dolar/TL’deki yükseliş ise %13.1 seviyesinde. İçeride spekülasyonların yoğunlaştığı Mart ayında ise ABD Doları dış piyasalarda Euro’ya karşı %6.3 değer kazanırken Dolar Endeksi %5.0 yükseldi. Buna karşılık iç piyasalarda ise Dolar/TL %5.3 yükselmiş. Birbirlerine çok yakın değişimler. Dolar/TL’nin yükselişiyle ilgili herkesin kendince bir yorumu var. Bundan sonra da bu tablo korunur mu bilinmez ama rakamlar ve veriler de böyle.  (ZEYNEL BALCI – HÜRRİYET)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)