BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar için kafalar karışık----

Dolar için kafalar karışık

Dolar için kafalar karışık
18 Şubat 2014 - 06:41 www.finansgundem.com

Doların son zamanlardaki seyri kafaları kurcalarken, piyasa uzmanlarının yıl sonu kur tahmini 2.05-2.40 TL arasında değişiyor

Geçen yıl mayıs ayında yükseliş trendine giren, 17 Aralık operasyonu sonrasında ise ancak faiz müdahalesi ile ateşi düşen dolar, piyasaların başını döndürmeye devam ediyor. Seçimler, Fed açıklamaları, gelişmekte olan ülkelerin faiz oranları, euro/dolar paritesi gibi birbirinden bağımsız parametreler söz konusu iken tahminde bulunmanın zorlaştığını belirten uzmanlar, piyasanın dolarda ‘günü kurtaracak’ işlemlere yöneldiğini bildiriyorlar. Fakat yıl sonu için yapılan tahminler artık giderek daha düşük seviyeleri işaret ediyor.

Dünya'dan Uğur Yılmaz'ın haberine göre, 17 Aralık operasyonu sonrasında bu yıl 165 milyar doların üzerinde dış borç ödemesi olan şirketler ve Türk Lirası’ndaki birikimini korumak isteyen vatandaşlar dolara yönelmişti. Mayıstan beri döviz mevduatındaki artış 20 milyar doları aştı. Merkez Bankası’nın önce doğrudan döviz satım müdahalesi ardından ara PPK ile Faiz artırımı sonrasında yabancı yatırımcının bir bölümü geri dönerken yerli yatırımcının alımı devam etti. Faiz artırımı sonrasında 2.39 TL’den gevşemeye başlayan dolar, şu günlerde 2.18 TL düzeyinde seyrediyor. TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici doların ortalama 2.10 TL seviyelerine gerileyeceğini belirtirken, 2.20’nin üzerine çıkması için bir neden göremediğini söyledi.

Kurda yavaş yavaş stabil duruma gelindiğini belirten Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ise “Önümüzdeki altı aylık süreçte Türk Lirası değerlenebilir. Dolar 2.10 TL seviyelerine gelebilir” demişti.  Piyasa profesyonelleri Merkez Bankası faiz artırımı yaptıktan sonra bazı yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yeniden döndüğünü kaydederken bir yabancı yatırım bankasının üst düzey yöneticisi ise “FATF’de Türkiye gri listede kaldı. Bu fiyatlara yansımamıştı ama dikkatle takip ediliyordu. ‘Dur bakalım’ havası yaratmıştı. Şimdi burada korkulan olmayınca yeniden giriş beklerim” yorumunu yaptı.

Tahminler çok ihtiyatlı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın 1.92 TL’lik kur tahminin ardından kendisini gölge gibi takip eden sözlerini örnek gösteren uzmanlar kur tahmini konusunda çok ihtiyatlı. Garanti Bankası Hazine Müdürü Barış Karaayvaz,  “Döviz piyasasında o kadar çok parametre var ki biz artık günlük yaşıyoruz. Dolar kuru için rakam telaffuz etmek zor” yorumunu yaptı.

T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, TL’deki değer kaybının durduğunu ancak seçimler öncesinde veya sonrasında 2.10 TL seviyelerine gerileme beklemediğini söyledi.  Yerel seçimler ertesinde doların 2.25 TL düzeyinde seyredeceğini kaydeden Fertekligil, cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası için 2.15 TL, yıl sonu için ise 2.20 TL tahmininde bulundu. Gelişen ülkeler içinde Türkiye’nin çekici olabilmesi için TL’nin bu seviyelerde olmasının daha iyi olduğunu belirten Fertekligil, “Merkez Bankası’nın artık yapabileceği fazla bir şey yok. Kurda istikrar hedefleniyorsa son yıllarda durmuş olan yapısal tedbirler alınmalı” dedi.

Bütün trendleri takip etmeye çalıştıklarını bildiren AnadoluBank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan ise, yerel seçimlere kadar 2.15 – 2.25 TL aralığında dalgalanma beklediklerini söyledi. Yerel seçimlerden çıkacak sonuçlara göre dolardaki tansiyonun ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar devam edebileceğini belirten Atakan, mart ayında iktidar veya muhalefet yönünde çok net bir mesaj çıkması halinde ise piyasanın ağustosu beklemeden tepki göstereceğini kaydetti. Son bir yıllık seyirde TL’nin Arjantin Pesosu’ndan sonra en çok değer kaybeden 2. para birimi olduğunu belirten Atakan, gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki global baskının devam edeceğinin altını çizerken, TL’nin seçimler sonrasında diğer para birimlerinden bir süreliğine pozitif ayrışabileceğini söyledi.

Beklenti aralığı geniş

Yıl içinde seçim odaklı dalgalı hareketler beklenirken, yıl sonu tahminleri 2.05 ile 2.40 TL gibi geniş bir aralıkta değişiyor.  Geçtiğimiz yıl hem faiz artırımı, hem de 2.20 ve 2.40 TL’lik dolar tahminleri tutan Goldman Sachs ise cuma günü yayınladığı raporda  3,6 ve 12 aylık tahminlerini 2.20, 2.40 ve  2.50 olarak açıkladı.  Yıl sonu beklentilerini göz önüne alındığında 2.40 TL ile en yüksek tahmini gerçekleştiren Goldman Sachs’ı, 2,20 TL ile İş Yatırım Araştırma Müdürü Serhat Gürleyen ve T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil takip ediyor. ING Bank Kıdemli ekonomisti Muhammet Mercan yıl sonunda 2,15 TL seviyelerini göreceğimizi söylerken, AnadoluBank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan ise doların 2.05 ile 2.15 TL arasında bir değer alacağını tahmin etti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)