BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar, haftaya 10 liranın üzerinde başladı----

Dolar, haftaya 10 liranın üzerinde başladı

Dolar, haftaya 10 liranın üzerinde başladı
15 Kasım 2021 - 08:17 www.finansgundem.com

Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybı Eylül ayı başından bu yana kademeli olarak sürerken, cuma günü 10 liranın üzerine çıkan dolar/TL yeni haftaya bu seviyesinin üzerinde başladı.

Cuma akşamı tarihinde ilk kez 10 seviyesini aşan Dolar/TL, yeni haftanın ilk işlem gününe yeni rekorlarla başladı. 

Geçen haftanın son saatlerinde psikolojik sınır olan 10 liranın üzerine çıkan dolar/TL, yeni haftanın ilk işlem gününde de yükselişini sürdürüyor. Dolar/TL, bu sabah saatlerinde zirvesini 10,05'in üzerine kadar taşıdı. Euro/TL ise 11,52 ile rekor güncelledi.

Pandemi önlemlerinin kalkmasıyla artan talep ve yaşanan arz sıkıntılarının etkisiyle başta ABD’de olmak üzere enflasyonun yükselişe geçmesi ve büyük merkez bankalarının ekonomik teşviklerini geri çekmeye başlaması tüm gelişmiş ülke para birimlerini baskılarken, en büyük değer kaybını Türk Lirası yaşadı.

Türk Lirası yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 26 ile dolara karşı en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini sürdüreceği beklentisi de Türk Lirasının kaybında etkili oluyor. Türk Lirasını baskılayan bir diğer faktör de kasım ve aralık aylarındaki yoğun dış borç geri ödeme takvimi.

Küresel piyasalarda ABD Doları 16 ayın zirvesinden geriledi

Dolar başlıca para birimleri karşısında neredeyse 16 ayın zirvesinden gerilerken, yatırımcılar, Fed'in yüksek enflasyon nedeniyle faiz artırımına gideceği beklentilerinin geçen hafta yeniden gündeme gelmesinin ardından ABD ekonomisine dair yeni ipuçları bekliyor.

Dolar endeksi, Ağustos ayından bu yana görülen en büyük haftalık artışı ve 95.266 ile Temmuz 2020'den bu yana görülen en yüksek seviyeyi kaydettiği Cuma günkü seansın ardından, bugün yüzde 0.13 düşerek 95.012'ye geriledi.

Dolar, geçen hafta Çarşamba günü açıklanan ABD enflasyon verilerinde 1990'dan bu yana
yıllık bazda en hızlı şekilde gerçekleşen ve tüm enflasyon sepetine yayılan bir artış görülmesinin ardından yükseliş trendi gösteriyordu. Enflasyon verileri Fed'in enflasyon kaynaklı fiyat baskılarının geçici olacağı tahminleri hakkında şüphe yaratmıştı.

Euro dolar karşısında Cuma günkü seansta kaydettiği 16 ayın en düşük seviyesi olan 1.1433 dolar aralığından uzaklaşmayarak, yüzde 0.13 düşüşle 1.1457 dolara geriledi. 

TCMB indirir, Fed 2023’ü bekler

 

Merkez Bankası Faiz indirimini sürdürecek mi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)