BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDoların yönü aşağı döndü! Gözü ABD'de----

Doların yönü aşağı döndü! Gözü ABD'de

Doların yönü aşağı döndü! Gözü ABD'de
13 Kasım 2019 - 08:50 www.finansgundem.com

Yurt içi piyasalar bugün gerçekleştirilecek Erdoğan-Trump görüşmesine odaklanırken dolar kuru güne 5.77 lira seviyesinden sakin giriş yaptı. Görüşmeden çıkacak iyimser mesajların beklentisiyle dolar 5.75'in altını gördü

Piyasalar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile bugün yapacağı görüşmelere odaklanırken dolar/TL 5.75 civarında gelişmekte olan ülkelerden pozitif ayrışarak sınırlı aşağı yönlü bir seyir izliyor.

Dolar saat 17:55 itibariyle 5.7518 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7448 lira, en yüksek 5.7818 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3370 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1014 seviyesinde. Gram altın 270.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12.22 seviyesinde.

Bugün ikili görüşmelerin Türkiye piyasalarının kapanışı sonrası başlaması ilgili açıklamaların ise gece yarısına yakın saatlerde gerçekleşmesi bekleniyor.

ABD'ye dün hareket eden Erdoğan, ziyaretinin ikili ilişkilerin içinden geçmekte olduğu sancılı bir dönemde gerçekleştirildiğini ancak sisli havaya rağmen Trump ile sorunların çözüme kavuşturulması noktasında hemfikir olduklarını söyledi.

ABD ile ilişkilerde, önceki yönetimden kalma problemlerin yanı sıra bürokratik ve siyasi sabotaj girişimlerine rağmen "Şimdiye kadar pek çok konuda ciddi mesafe aldık" diyen Erdoğan, ABD temaslarında ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye meselesini de "enine boyuna" konuşacaklarını belirtti.

Türkiye'nin Rus savunma sistemi S-400'leri satın alması ve Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirdiği operasyonun ardından ABD kongresi ve zaman zaman Trump Türkiye'yi yaptırımlar ile tehdit etse de şu ana kadar herhangi bir yaptırım uygulamaya alınmadı. Ancak yaptırım riski ve ABD ile ilişkiler konusu, piyasalarda endişelere, TL varlıklar üzerinde de genel olarak baskıya neden olan bir etken oldu.

TL'nin yanısıra tahvil piyasaları Halkbank ve bankacılık sektörü de benzer nedenlerle zaman zaman satış baskısı altında kalıyor. Birçok kişi Türkiye-ABD ilişkilerinin tam anlamıyla bozulmamasının ana nedeninin Trump ve Erdoğan arasındaki yakınlıktan kaynaklandığını düşünürken, bu çerçevede bugün yapılacak yüz yüze görüşme piyasalarca yakından izleniyor.

Reuters'ta dün "Trump ve Erdoğan arasındaki 'dostane ilişki' ABD ile Türkiye arasındaki sorunları giderebilir" başlıklı haberde de dikkat çekildiği üzere bu yakınlık, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin birçok konuda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle ciddi ölçüde zedelenmesine rağmen, tamamen bozulmamasının tek nedeni olarak görülüyor.

Trump yönetiminden üst düzey bir yetkili yönetimin bugünkü görüşmede temel hedeflerinin Erdoğan'ın S-400'leri kullanma planından vazgeçmesini ve Suriye'de kalıcı bir ateşkesi kabul etmesini sağlamak olduğunu söyledi. Yetkili, "Biz buna odaklanmak istiyoruz" dedi.

ABD'li iki yetkilinin açıklamasına göre, Türkiye'nin kabul etmesi halinde, Washington Ankara'nın F-35 savaş uçağı programına geri dönmesine izin verebilir ve 100 milyar dolarlık ticaret anlaşması imzalamayı önerebilir. Ancak Ankara henüz geri adım sinyali vermedi.

Üst düzey bir Türk yetkili, "Türkiye'nin S-400'leri satın almasından geri adım atması gibi bir şey gündemde değil" dedi. Bir başka üst düzey Türk yetkili ise, "Suriye'deki petrol sahalarında kalan ABD askerleri, Suriye'de yapılanların ruhuna da aykırı.

ABD'nin YPG'ye sağladığı destek, önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki ilişkilere yönelik en büyük tehditlerden biri. Ziyaret sırasında bu konunun çok ciddi şekilde altı çizilecek" dedi. Washington ise bu konuda geri adım sinyali vermedi aksine böyle bir niyetin olmadığı belirtildi.

Küresel piyasalarda ise Trump'ın azli konusundaki gelişmeler de piyasaların odağında bulunuyor. Risk iştahı ise, ABD-Çin ticaret görüşmelerinin duraksadığı ve Hong Kong'daki artan karışıklıkla ilgili endişelerin riskli varlıklara yönelik talebi azaltmasıyla geriledi.

Dolar/TL bu sabah güne düne göre anlamlı değişim göstermeyerek başladı. Kur gün içinde ise gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha iyimser bir seyir izleyerek 5.7475'e kadar geriledi.

TAHVİL FAİZLERİNDE SERT DÜŞÜŞ

Hazine dün gerçekleştirdiği ihalelerle Kasım ayı borçlanma programını tamamladı. Hazine bu ay gerçekleştirdiği altı ihale ile 18.74 milyar TL'si piyasadan, 3.05 milyar TL'si kamudan olmak üzere toplamda 21.8 milyar TL borçlandı.

Hazine Kasım ayında toplam 21.5 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 15.4 milyar TL'si piyasadan, 0.6 milyar TL'si kira sertifikası ihracı yoluyla olmak üzere toplam 20.4 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyordu.

İş Yatırım Hazine bölümünden Burak Seçkin, kuponsuz tahvil ile eurotahvil ihracının da Hazine'ye destek sağladığını söyleyerek, "Hazine Kasım ayında piyasanın beklentisinin üzerinde yüklü bir borçlanma gerçekleştirdi.

Aralık'ta nispeten az ama Ocak'ta 25 milyar TL gibi yüksek bir rakam olmak üzere gelecek aylardaki yüklü borçlanmalar ve PPK öncesi Hazine elini rahatlatmak üzere önden yüklemeli borçlanma gerçekleştirdi" dedi.

Tahvil/bono piyasasında getirilerde son aylarda düşüş eğilimi ise belirginleşmiş durumda. Gösterge 10 yıllık tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.61, valörde son işlem %12.57 oldu. Bugün spot kapanış %12.59 valörde son işlem %12.47 seviyesinde gerçekleşti.

Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.28, valörde son işlem %12.24 oldu. Bugün spot kapanış %12.22 valörde son işlem %12.22 seviyesinde gerçekleşti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)