BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar, en güvenli varlık mı?----

Dolar, en güvenli varlık mı?

Dolar, en güvenli varlık mı?
02 Mart 2020 - 12:20 www.finansgundem.com

En yaygın rezerv parası olmasından en likit ve benzerleri arasında en iyi faizi veren para olmasına kadar bir çok etken doları dünyanın en iyi güvenli varlığı yapıyor

Dolar ve yenin güvenli liman statüsü Şubat ayında sorgulanır hale gelmeye başlamıştı. Her iki para birimi de, koronavirüs endişelerinden dolayı bocaladı.

Yen ayın son haftasında sıçrayarak piyasa volatilitesi ile tarihi korelasyonunu gösterirken, dolar zayıflamayı sürdürdü. Ancak bazı temel göstergeler virüs kaynaklı riskten kaçışın paniğe dönüşmesi durumunda doların yeniden “en iyi güvenli varlık” olarak hüküm sürebileceğini işaret ediyor.

Döviz rezervi

Doların güvenli varlık statüsü kendini en fazla küresel rezerv yöneticilerinin döviz rezervlerinde belli ediyor. Rezerv yöneticileri dünyanın en tutucu yatırımcıları arasında yer alıyor.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) verilerine göre doların toplam döviz rezervleri içindeki payı yüzde 62. Euro ise yüzde 20, yenin payı ise sadece yüzde 6.

Amsterdam'da ABN Amro Bank NV kıdemli döviz stratejisti Georgette Boele, “Riskten kaçış piyasada paniğe dönüşürse dolar yeniden güvenli varlık statüsüne kavuşur. Panik zamanlarında en fazla talep edilen likit bir para birimi cinsinden nakit ya da ABD Hazine tahvilleri.” dedi.

Likidite

Doların kullanımı Uluslar arası ticaretten emtia fiyatlaması ve döviz dönüşümüne kadar uzanıyor. Bu durum ABD parasının sadece yatırımcılar için değil, aynı zamanda işletmeler ve resmi otoriteler için de gerekli olduğunu gösteriyor.

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) verilerine göre doların küresel döviz devir hızında payı yenin beş katı ve euronun neredeyse üç katı kadar.

Ayrıca ABD Doları küresel ölçekte en likit tahvil piyasasını sunuyor. Bu, dolar tutanların paralarını rahatlıkla park edebileceği anlamına geliyor.

Net uluslararası rezerv pozisyonu

Yenin güçlü olmasında bir etken Japonya'nın dünyanın en büyük kredi sağlayıcısı olması. Japon yatırımcılar yurt dışı varlıklarını likidite edip nakdi ülkesine geri çağırdığında yen rallisinde etkili oluyor. IMF verilerine göre ABD cetvelin diğer tarafında. Yani doların ABD'ye dönmesinin yarattığı etki çok düşük.

Yine de Japonya'nın dünyanın en borçlu gelişmiş ülkesi olması net uluslararası yatırım pozisyonun yen adına açık bir galibiyet olmadığını gösteriyor.

Tokyo'da SMBC Nikko Securities Inc. döviz ve yabancı tahvil stratejisti Makoto Noji, araştırma notunda “Yeni hiçbir zaman güvenli varlık olarak görmedik. Japonya'nın mali açıkları ve nüfus yaşlanırken borcunu finanse etme konusunda tedbir olmaması nedeniyle güvenli varlık olarak görülemez.” dedi.

Faiz farkı

Doların lehine kilit önemdeki bir unsur ADB Hazine tahvillerinin dünyanın en iyi risksiz varlığı olarak görülmesi ve buna karşın Avrupalı ve Japon benzerlerine göre daha fazla faiz vermesi. 10 yıl vadeli ABD tahvilin faizi benzerlerine göre en az 1 puan daha fazla faiz veriyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)