BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar düşüşte----

Dolar düşüşte

Dolar düşüşte
25 Haziran 2019 - 08:32 www.finansgundem.com

Dolar/TL dar bantta hareket etti, piyasada G20 görüşmeleri bekleniyor

İstanbul seçiminin geride kalmasının ardından piyasalar hafta sonunda G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın yapacağı görüşmeye odaklanırken, dolar/TL bugün dar bantta iki yönlü dalgalandı.

Dolar saat 17:55 itibariyle 5.7635 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7575 lira, en yüksek 5.8307 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5679 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1383 seviyesinde. Gram altın 265.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.52 seviyesinde.

Dolarda küresel bazda değer kaybı gözlense de siyasi bir belirsizliğin ortadan kalkması ardından TL bugün genelinde gelişmekte olan ülke para birimleri arasında %0.7 kazanç ile en iyi performansı gösterdi.

Bu sabah 6.2218/6.2374 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 6.1693/6.1724, bu sabah 6.6279/6.6450 seviyesinde olan euro/TL ise 6.5620/6.5880 seviyesinde. Piyasalarda yön belirleyici olarak ABD Türkiye ilişkileri yakından takip edilirken, iki ülke liderinin Haziran sonunda G20 zirvesi kapsamında Japonya'da gerçekleştirecekleri görüşme öncesi piyasanın gelişmeleri her iki yönde de fiyatlama ve yeni pozisyon alma istekliliği oldukça azalmış durumda.

Türkiye ABD ilişkileri konusundaki gelişmeler piyasalarda ana belirleyici konumunda ancak işlemcilerin dikkat çektiği üzere TL'de tepki çoğu zaman sınırlı ya da kalıcı olmamaya başladı.

İşlemciler bunun nedenini iki liderinin Haziran sonunda G20 zirvesinde yapacağı görüşmeye bağlıyorlar. Görüşmeden çıkacak sonucu görmeden hareket etme yanlısı değiller.

Bu çerçevede Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın 28-29 Haziran'da G20'de yapacağı görüşme öncesinde TL'de kazanımların sınırlı kalabileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye'nin güvenlik ihtiyaçları konusundaki çok yönlü arayışının devam ettiğini belirterek, "S-400 hava savunma sistemlerini önümüzdeki ay teslim almaya başlıyoruz.

Güvenlik ihtiyaçları konusunda farklı tedarik seçeneklerine de kapılarımız daima açık olmuştur" dedi. Türkiye'nin hangi savunma sistemini alacağı konusunda hiç bir ülkeden izin almayacağını ve baskılara da boyun eğmeyeceğini belirten Erdoğan, "S-400 doğrudan egemenlik haklarımızla ilgili konudur, geri adım atmayacağız" dedi.

İki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır anlaşmazlık yaşıyor. Türkiye, Rusya'dan askeri ekipman alması halinde CAATSA adı verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek.

Öte yandan savunma sanayi şirketlerine de yaptırım gündemde. ABD'nin NATO temsilcisi Kay Bailey Hutchison bugün, Ankara'nın Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi satın almaktan vazgeçmemesi durumunda, ABD'nin Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının uçuşuna ya da üretimdeki ortaklığına izin veremeyeceği açıkladı.

Öte yandan Ankara'nın 2016 darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen cemaatiyle bağlantılı olmakla suçlanan ve ev hapsinde bulunan ABD konsolosluk çalışanı Nazmi Mete Cantürk de bugün serbest bırakıldı.

Tahvil piyasasında ise seçim öncesi son işlemde %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi dün %18.65'e gerilese de son işlem %19.41 olmuştu. Bugün ise spot kapanışta ortalama %19.52, valörde saat 1739'da son işlemde %19.49 seviyesindeydi.

Seçim öncesi son işlemi %16.43 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün %15.95 seviyesinden açıldıktan sonra son işlemde %16.20 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama %16.70, valörde saat 1739'da son işlemde %16.40 seviyesindeydi.

SİYASET GÜNDEMDE KALMAYA DEVAM EDECEK

İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin tamamlanmasıyla önemli bir siyasi riskin geride bırakılmasına karşın piyasalarda önümüzdeki dönemde siyasi gündemin nasıl şekilleneceği, İstanbul seçimlerinin AKP başta olmak üzere siyasete nasıl bir değişiklik getireceği yakından takip ediliyor.

Reuters'da bugün yayınlanan bir haberde bazı partililere göre, İstanbul seçiminde ağır bir yenilgiye uğrayan AKP'de, seçim sonucundan çıkan bu mesaja göre adım atılması gerekiyor. Partili yetkililer, gelinen hasarı onarmak için değişimin artık kaçınılmaz olduğunu, kabine ve parti yönetiminde değişiklik yapılabileceğini belirtiyor.

Bu çerçevede ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği önemli olacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise bugün yaptığı açıklamada kabine revizyonunun gerektiğinde yapılabileceğini ancak dışarıdan dayatma ile kabine değişiminin olmayacağını söyledi.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel tarafta ise ABD ve İran arasında tırmanan gerilim yakından izleniyor. Tahran'ın geçen hafta ABD insansız hava aracını düşürmesinin ardından İran üzerindeki baskıyı artırmak için ciddi ve daha önce görülmemiş bir adım atan Trump, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve İranlı diğer üst düzey yetkililere yönelik yaptırımlar getiren başkanlık kararnamesini imzaladı. Bu gelişme petrol ve altın fiyatlarında yükselişe neden oldu.

Dolar ise Fed'in yıl sonundan önce faiz indirimi yapabileceği sinyali vermesi ardından başlıca para birimleri karşısında değer kaybetti. Bu çerçevede Fed Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere Fed yetkililerinin bu akşam yapacağı açıklamalar da piyasalarca izlenecek.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)