BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar düşüş kaydetti! 5.83'ü gördü----

Dolar düşüş kaydetti! 5.83'ü gördü

Dolar düşüş kaydetti! 5.83'ü gördü
31 Mayıs 2019 - 08:32 www.finansgundem.com

Dolar/TL ABD ile ilişkilerde iyimser beklentilerin desteğiyle 5 haftanın en düşüğünde TL pozitif ayrışıyor

Dolar/TL ABD ile ilişkilerde iyimser beklentilerin desteğiyle 5 haftanın en düşük seviyesi olan 5.8320'ye kadar geriledi.

Dolar saat 17:58 itibariyle 5.8339 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.8312 lira, en yüksek 5.9224 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5184 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1144 seviyesinde. Gram altın 244.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.97 seviyesinde.

TL'de benzer para birimlerinden pozitif ayrışma bugün de sürüyor. Dolar/TL geçen hafta 6.15'i test ettikten sonra yönünü aşağı çevirmişti. TL'deki değer kazancı son dört günde ise benzer para birimlerinden pozitif ayrışmaya dönüşerek kuvvetlendi.

Dolar/TL dün en düşük 5.8650'ı test ettikten sonra kazançlarının bir kısmını geri vererek günü 5.90'ın üzerinde tamamlamıştı.

Bu sabah da güne 5.90'ın üzerinde başlayan dolar/TL öğleden sonra kuvvetlenen düşüşle birlikte 24 Nisan'dan beri en düşük seviye olan 5.8495'e geriledi.

Bankacılara göre TL'deki değerlenmenin pozitif ayrışmaya dönüşmesi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Rus hava savunma sistemi S-400'ün teslimatının Haziran ayına yetişmeyebileceği açıklaması ile başladı.

Bu açıklamanın ardından Akar'ın ABD'li mevkidaşı ile ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Donald Trump ile telefonla görüşmesi sürece ilişkin iyimserliği artıran nedenler oldu.

Bu görüşmede iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara dair bir uzlaşı algısı pozitif fiyatlamanın ana belirleyicileri konumunda.

Piyasalar sürecin G20 toplantılarında bir ikili görüşme ile devam edip etmeyeceğini de izliyor.

Bugün ise basında yer alan haberde, çarşamba günkü telefon görüşmesi sırasında, ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'nin S-400'lerle ilgili Çalışma Grubu oluşturulması teklifini kabul ettiğini belirtildi.

Dün basında yer alan, Doğu Akdeniz'de doğalgaz arama çalışmaları yürüten gemilerinin ve savaş gemilerinin olduğu güney kıyılarına konuşlandırmayı değerlendirdiğine dair haber ise piyasada satış baskısı yaratmıştı.

Akdeniz, özellikle de Kıbrıs adası, yeraltı kaynakları arama faaliyetleri nedeniyle bölgede komşu bir çok ülkeyi karşı karşıya getiren bir bölge. Reuters medyada yer alan her iki haberi henüz doğrulayamadı.

Türkiye'de tutuklu Türk asıllı ABD vatandaşı ve eski NASA çalışanı Serkan Gölge'nin serbest bırakılması da süreci destekleyen diğer bir neden olarak görülüyor.

Bankacılar son dört günde belirginleşen pozitif ayrışmanın en önemli nedeninin ABD ile olası bir gerilimin İstanbul seçimi sonrasına ertelendiği izlenimi olduğunu belirtiyorlar.

Diğer öne çıkan etkenler ise "Güney Afrika randı al/ TL sat" yönündeki önerilerin altı haftada %15 üzeri getiri sağladıktan sonra kapatılması ve TL'nin son yıllarda açık ara en çok satılan para birimi olması.

Son bir yıla bakıldığında TL %30 civarı değer kaybı ile benzer para birimlerinden açık ara negatif ayrışırken, son üç yılda ise değer kaybı %50 civarında.

KÜRESEL RİSKTEN KAÇIŞA RAĞMEN TL DEĞER KAZANIYOR

Küresel piyasalarda ise ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika'dan ithal ürünlere ek gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından ABD ekonomisinin ivme kaybedeceği endişesi küresel piyasaları baskılıyor.

Öte yandan dünyanın en büyük iki ekonomisine yönelik ticaret savaşları da global büyüme endişelerini artırarak küresel satış getiren bir başka önemli unsur konumunda.

Küresel risten kaçışın kuvvetli olduğu bir dönemde TL'de değer kazancı yaşanması bankacılara göre TL'deki nominam değer kazancı ötesinde kuvvetli bir trend oluğunun en önemli göstergesi.

Yahvil-bono piyasasında iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün yaklaşık 15 baz puan geriledi ve son işlem %25.59 oldu. Bugün bileşik getiri 60 bazpuan düşüşle saat 1636 itibarıyla %24.97'ye geriledi. Gösterge 10 yıllık tahvilde dün tek işlem ise %19.09 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz %19.39 valörde aynı saatte son işlem ise %18.85 oldu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)