BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar dar bantta dalgalanıyor----

Dolar dar bantta dalgalanıyor

Dolar dar bantta dalgalanıyor
27 Haziran 2019 - 09:13 www.finansgundem.com

G20 Erdoğan-Trump görüşmesinin beklendiği dolar/TL 5.80'nin altında dar bantta seyretti

ABD Türkiye ilişkilerinin beklendiği piyasada hafta sonunda G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın yapacağı görüşme öncesi bugün de 5.80 seviyesinin altında yatay bir seyir izlendi.

Dolar saat 17:59 itibariyle 5.7689 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7581 lira, en yüksek 5.7935 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5697 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1369 seviyesinde. Gram altın 260.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.69 seviyesinde.

İstanbul seçiminin geride kalmasının ardından piyasalarda asıl yön belirleyici olarak ABD- Türkiye ilişkileri yakından takip ediliyor.

G20 zirvesi kapsamında Cumartesi günü yapılacak ikili görüşme öncesi piyasanın gelişmeleri her iki yönde de fiyatlama ve yeni pozisyon alma isteği oldukça azalmış durumda.

Bankacılar G20 ve öncesinde bölge ülkelere ziyaretler için Türkiye'den ayrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump görüşmesinden çıkacak izlenimin piyasadaki en önemli yön belirleyici olarak görüyor.Öte yandan Trump'ın Temmuz ayında Türkiye'yi ziyaret etme ihtimali de bulunuyor.

İki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır anlaşmazlık yaşıyor.

Türkiye, Rusya'dan askeri ekipman alması halinde CAATSA adı verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek, Türk savunma sanayi şirketlerine de yaptırım gündemde.

Öte yandan bugün piyasada artan bütçe açığı trendinin finansmanı için hükümetin atmayı planladığı adımlara ilişkin gelişmeler de yakından takip edildi.

Bütçe açığının yılın ilk beş ayında %225 artış göstermesinin ardından daha fazla bozulmanın önüne geçmeyi amaçlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı yerel seçimler öncesi ertelenen Merkez Bankası'nın (TCMB) 46 milyar TL'lik ihtiyat akçesinin bütçeye aktarımı ve gelir vergisi başta olmak üzere bazı vergilerde artış yoluna gitmeye hazırlanıyor.

İhtiyat akçesinin aktarımı "zor zaman parasının" harcanacak olması nedeniyle eleştirilirken, bütçenin bir defalık gelirlere daha fazla bağlı hale gelmesi benzer uygulamaların sürmesine neden olacağı endişelerini artırıyor.

İlgili düzenleme ilk gündeme geldi Mayıs ortasında piyasada da sert satış baskısına neden olmuştu. Bugün ise benzer bir etki görülmedi.

QNB Finansbank Başekonomisti Erkin Işık da, bütçenin Mayıs itibariyle son 12 aylık dönemde %3 açık ile yılsonu hedefi olan %1.8'in oldukça üzerinde olduğunu, bunun yaklaşık 1 puanlık kısmının yedek akçe aktarımı ile karşılanacağının anlaşıldığını söyleyerek, "Ayrıca sonraki yıllarda da TCMB karından ayrılan yedek akçe tutarının düşürülmesi planlanıyor.

Yurtdışı piyasalar olumlu olması sebebiyle piyasalar üzerinde fazla bir etki gözlenmedi" dedi. Öte yandan talep koşullarının zayıf olması nedeniyle etkisi azalacak olsa da yedek akçenin kullanımının ise enflasyonda ise bir miktar yükseliş olarak yansıması bekleniyor.

Tahvil piyasasında ise seçim öncesi son işlemde %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi dün son işlemde %19.52 seviyesindeydi. Bugün ise son işlem %19.69 oldu. Seçim öncesi son işlemi %16.43 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün son işlemde %16.39 seviyesindeydi. Bugün ise son işlem %16.62 oldu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)