BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar arttı gözler AVM'lerde----

Dolar arttı gözler AVM'lerde

Dolar arttı gözler AVM'lerde
23 Ağustos 2015 - 11:50 www.finansgundem.com

Dolar 3 TL’ye merdiven dayayınca kira maliyeti katlanan markalar gözünü AVM’lere çevirdi

Dolarda ibre 3 TL'yi zorlarken perakende sektöründe gözler yine alışveriş merkezlerine (AVM) çevrildi. Kiralamaları dolar üzerinden yapan bazı AVM'ler kuru 2.50 TL'ye kadar düşürürken önemli kısmı değişikliğe gitmedi. Markalar özellikle yabancı yatırımcının kur sabitlemeye yanaşmadığını öne sürerken, Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı, aynı zamanda Multi Türkiye CEO'su olan Hulusi Belgü'ye göre bu yöntem geçmişte kaldı.
 
AVM cirolarında artışın sürdüğüne dikkat çeken Belgü, “Önemli olan kira-ciro endeksi. Kur artıyor fakat ciro da artıyor. Genele baktığımızda sorun yok. Hâlâ bu uygulamayı tercih edenler olsa da tüm AVM'lerin kuru sabitlemesi beklenmesin. Onlar eskiden yapılmış hatalar” dedi.
 
Dolardaki son artışla bazı AVM ve markalar için endeksin bozulabileceğini de kaydeden Belgü, özel uygulamaların devreye girdiğini ve zor durumda olanlara belli oranda kira indirimi yapıldığını söyledi. AYD olarak 2009'dan başlayan ciro, kur, enflasyon endeksi hazırladıklarını belirten Belgü, “Endekste ilk kez bu yıl dolar kuru enflasyonun üzerine çıktı. Talep edildiği gibi TL cinsi kiralama yapsak daha çok kazanacaktık. Ciro zaten açık ara önde. Demek problem kur ve ciro değil.
Markaların ödeme gücünün düşmesinin yatırımcıyı huzursuz ettiğinin de altını çizen Belgü, şöyle devam etti: “Ortam endişe verici. Ödeme gücü düşüyor. Orada da bahsettiğimiz özel destekler devreye giriyor zaten. Rakamların söylediğine göre, AVM yatırımcısı bugüne kadar kurdan para kazanmadı ama kaybetmek de istemiyor.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)