BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'Dolar 9,00 lirayı görmekte zorlanmaz'----

'Dolar 9,00 lirayı görmekte zorlanmaz'

'Dolar 9,00 lirayı görmekte zorlanmaz'
23 Eylül 2021 - 16:26 www.finansgundem.com

Yabancı ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 1,5 yıl sonra ilk defa faiz indirimi kararı almasını yorumlarken, dolar/TL’de yükseliş beklentisi vurgulandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 18 seviyesine çekti. Böylelikle 1,5 yıl sonra ilk faiz indirim kararı gelmiş oldu.

Piyasanın beklentisi ise faizlerin yüzde 19 seviyesinde sabit tutulacağı yönündeydi. Karar metninde çekirdek enflasyon gelişmelerinin değerlendirildiği ifade edilirken faizin enflasyon üzerinde belirleneceği olmak üzere sıkı duruş taahhüdü veren ifadeler çıkarıldı.

Merkez Bankası faiz kararı açıklandı

Yabancı ekonomistlerin bazıları söylem değişikliği sonrasında kararın şaşırtıcı olmadığını söylerken bazıları da bu ay TCMB'den herhangi bir Faiz indirimi beklemediklerini belirterek indirim kararıyla ilgili ilk yorumlarını paylaştı.

Societe Generale Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Phoenix Kalen, faiz indirim kararının piyasaların beklentileri dahilinde olmadığını ve merkez bankasının güvenilirliğinin asıl sorun olarak ön plana çıktığını söyledi.

Kalen, TCMB’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz indirimi taleplerine Eylül ayında direnemediğini belirterek şunları söyledi:

Merkez Bankası, karar metninde enflasyondaki yükselişin geçici olduğunu belirtti fakat enflasyon beklentilerindeki kötüleşme, finansal istikrarı destekleyecek rezervlerin eksikliği, ters dolarizasyonda başarı sağlanamaması geçici olmayan şeyler arasında.

Türk Lirası'nda muhtemelen daha fazla değer kaybının olacağını ve bunun da enflasyonu daha da yükseltebileceğini belirten Kalen, enflasyon beklentilerinin yönetmekte zorlanılacağını ve dolarizasyonun yeniden başlayacağını vurguladı.

Kalen son olarak, “Şu anki ortam spekülatif yatırım girişleri için çok uygun bu da yerel finansman koşulları üzerinde baskı yaratabilir” diye ekledi.

TL’DE CARRY TRADE CAZİBESİ

Credit Agricole Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Sebastien Barbe, faiz indiriminin beklediklerinden erken gerçekleştiğini ama yüzde 18’lik faizin hala yüksek bir seviye olduğunu ve Türk Lirasının carry trade için cazibesini korumaya devam ettiğini söyledi.

Barbe, Türk Lirası'nda değer kaybının artmasıyla enflasyonun daha da artm riski bulunduğunu söyledi ve ekledi:

Faiz indiriminin dördüncü çeyrekte gelmesini bekliyorduk. Zamanlama biraz sürpriz oldu ama TL carry trade için hala cazip.

Kışın gelmesiyle beraber turizmin ödemeler dengesi için daha az destekleyici olacağını belirten Barbe, Türk Lirası üzerindeki baskının artacağını ve böyle bir durumda TCMB’nin gelecekteki faiz indirimleriyle ilgili iletişiminin çok önemli olacağını vurguladı.

Ünlü ekonomistten indirim için: Para politikası deneyi

DOLAR/TL ’DE EĞİLİM YUKARI YÖNLÜ

ITC Capital Kıdemli Kur Analisti Piotr Matys, 100 baz puanlık indirimin şaşırtıcı olduğunu ve faiz indirim döngüsünün başlamasıyla enflasyonun yıl sonunda öngörülenden yüksek olacağını söyledi.

Türk Lirasındaki değer kaybının enflasyonist sonuçları olacağını belirten Matys, “Şu an için bir kur tahminimiz yok ama TCMB’nin faiz indirimine başlaması ve Fed’in yakında parasal teşvikleri çekmeye başlamasıyla dolar/TL’de eğilim yukarı yönlü olacak” dedi.

MUFG Bank Gelişen Piyasalar Araştırma Müdürü Ehsan Khoman, TCMB’nin enflasyon ile ilgili söylem değişikliğinden sonra erken bir faiz artırımının seçenekler arasında değerlendirildiğini ve Merkez Bankası’nın ‘ne pahasına olursa olsun ekonomik büyüme’ stratejisinin faiz indirimine yol açacağını uzun zamandır göz önünde bulundurduklarını dile getirdi.

“Yıl sonuna kadar 200 baz puanlık bir faiz indirimi bekliyoruz” diyen Khoman, yapılan faiz indiriminin Türk Lirası ve riskli Türk varlıklarının gidişatını etkileyecek en önemli faktörlerden biri olduğunu vurguladı.

"MERKEZ BANKASI ŞU ANKİ PARA POLİTİKASININ HALİHAZIRDA SIKI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR"

Medley Advisors Gelişen Piyasalar Direktörü Nick Stadtmiller, kararın şaşırtıcı olmadığını ve TCMB’nin çekirdek enflasyonu düşünüldüğünde faizin hala pozitif olduğunu söyledi.

Stadtmiller, metinde ticari kredilere yapılan vurguya dikkat çekerek politika yapıcıların şirketlere kredi imkânının kolaylaştırılması için indirim kararı almış olabileceğini ifade etti ve şöyle konuştu:

Merkez Bankası şu anki para politikasının hâlihazırda sıkı olduğunu düşünüyor ve enflasyon düşene kadar politikanın sıkı olacağıyla ilgili ifadeleri de çıkardı.

Türk Lirası için asıl riskin yabancı yatırımcı çıkışlarından ziyade dolarizasyon olduğunu belirten Stadtmiller, faiz indirimiyle beraber dolar/TL’nin 9,00 seviyesini görmekte zorlanmayacağını dile getirdi.

Merkez’den agresif adımlar bekleniyor!

 

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Berber Bekri 24 Eylül 2021 08:29

    Doları millet milyarder olalım zart zurt diye tutmuyor enflasyon tuik in açıklandığından çok yüksek açıklanan enflasyonun altına indirirsen faizleri millet yabancı para ya geçer euro dolar yen altın olay bu gerçek enflasyon %30 en az 18 den niye faize yatıralım diyor millet tl.ye güvenmiyor 15 lira oluverirse bi gecede diyor geçmişte oldu beton ekonomisinin sonucu bu üretim yok hala malAKlar $lobisi dış güçler diyor tarım bitmiş hayvancılık bitmiş üretim 0 dış güçler mi köyleri boşaltı köy okullarını kapattı köylüye değilde yatçıya ucuz mazotu dış güçler mi verdirdi ZaferHavalalanı nı dış güçler mi yaptırdı

  • Teokrat23 Eylül 2021 20:49

    Merkez bankası dünyanın en güvenilmez istikrarsız bankası kaçıncı başkan değişimi getirin milli güresciyi getirsin kündeye

  • Ali23 Eylül 2021 20:04

    1 puan faiz indirmek için değmezdi. Dolara cansuyu verdiniz.

  • Dolar kimde23 Eylül 2021 22:01

    Dolarcıları zenginleştiriyor. Kim/kimler dolarcıysa artık

  • Olay bu23 Eylül 2021 19:17

    Dolar milyarderleri doların düşmesini istemez. Olay bu

  • Bülent 23 Eylül 2021 19:14

    Dolar arttıkça biz gakirleşiyoruz

  • Erdi23 Eylül 2021 19:08

    Boşuna demiyoruz bunlar bakkal bile yönetemez. Ülke venezüella gibi olacak. Batırıp kaçacaklar.

  • Veli 23 Eylül 2021 19:05

    Birilerinin çok mu doları var ki, doları düşürecek basit standart ekonomik hamleler yapılmıyor.

  • Relax23 Eylül 2021 18:28

    Zam yapmak için fırsatçılık yapanları devlet denetlerse enflasyon yükselmez, dolar 9 lira olsa bile yeni bi zam dalgasına sebep olmaz çünkü Dolar; Tl karşısında tek ucuz şey.. Tl sadece dolara karşı değer kazandı aylardır, marketteki galeride ki inşaattaki hiçbirşeye karşı değer kazanmadı Tl.. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Canısı23 Eylül 2021 19:35

    Kesinlikle doğru tespit dolara karşı değer kazandı herşeye zam üstüne zam yapıldı peynir emlak turizm lokanta doları katladı dolar sabit

  • Deniz23 Eylül 2021 19:09

    Zammı yapan zaten devlet. Elektrik doğalgaz zamları üreticiye mecbur zam yaptırıyor.

  • Mehmet Baydar23 Eylül 2021 19:04

    Denetleme ile OLMAZ. İthal ürünler ki buna hammaddelerde dahil, fiyat artışının 1 Numaralı sebebi. Yoksullaşmanın sebebi. Sen doları indiremiyorsun doları yükseltecek işler yapıyorsan Gakirlik artar, yaşam pahalılaşır.

  • ...23 Eylül 2021 18:12

    Bu zihniyetle Halkbank yatırımcıları iyice zora düştü. Tam 5 yıl herhalükarda kaybettigimiz paramızın degerinin kaybolduğu ve birikimlerimizin bilerek eritildigi bir sisteme düştük. Sayın Soylu ve Kavcıoğluna bir hatırlatın. Osman Bey nasıl olsa maaşını kesintisiz alıyor. Cihan yansa umurunda olur mu? Her haberde sadece aşağı inise endesklenmiş kağıt. Bosuna geçmiste banka batmıs diye elestirmeyin. Siz bize daha beterini yıllardır her gün yaşatıyorsunuz? Hiç bir olumlu habere tepki vermiyor. Yazıklar olsun. Şu kağıdın düşüşünü durduracak hesap soracak koca ülkede bir kişi yok.

  • K223 Eylül 2021 18:06

    Bİ GİTSELER DOLAR 5 TL

  • Musa 23 Eylül 2021 17:54

    Böyle bir yönetimle 15 lirayı görmesi bile zor olmaz

  • Betonarme23 Eylül 2021 17:12

    Batık inşaat sektörü için faiz indirdiler ama işe yarayacak mı pek sanmıyorum.