BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar 6,90 seviyesini aştı----

Dolar 6,90 seviyesini aştı

Dolar 6,90 seviyesini aştı
15 Nisan 2020 - 15:57 www.finansgundem.com

Korona virüs salgını kaynaklı endişeler Türk Lirası’nda ağır şekilde hissediliyor. Haftaya 6.80 lira seviyelerinden başlayan dolar gün içinde 6.90 lirayı aşarak Ağustos 2018’den sonraki en yüksek seviyelerinde olmaya devam etti.

Döviz kurlarındaki yukarı yönlü trend sürüyor. 6.80 lira seviyelerinden başlayan dolar gün içinde 6.90 lirayı aşarak Ağustos 2018’den sonraki en yüksek seviyelerinde olmaya devam etti. 15.55 itibarıyla %1,29 primle 6,9037 seviyesinden işlem gördü.

Analistler, son dönemde gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en zayıf performanslardan birini sergileyen Türk Lirası’nda satış baskısının henüz Amerikan Merkez Bankası (Fed), IMF veya başka bir uluslararası kurum ile swap hattının açılmamış olmasına bağlıyor. Dış finansman tarafında TL’nin istediği desteği henüz bulamamış olması doların rekor değerlere çıkmasına neden oluyor.

BİST-100'de kayıp 3 bin puanı gördü

Dolar/TL'deki sert yükselişin yanı sıra Borsa İstanbul'da da satıcılı bir gün yaşanıyor. Güne 98 bin 990 puanla artıda  başlamasına karşın açılışın hemen ardından gelen satışlarla 96 bin seviyelerine gerileyen Borsa İstanbul BİST 100 Endeksi'de kayıplar da 3 bin puanı buldu. Saat 15:55 itibarıyla yüzde 2,51 değer kaybeden BİST 100 Endeksi 96 bin 60 puanda.

Bugünkü G20 Maliye Bakanları toplantısı piyasaların yakın takibinde. Buradan çıkacak olumlu bir sonuç Türk Lirası’ndaki zayıf seyri tersine döndürebilir. Öte yandan küresel piyasalarda risk iştahının giderek toparlanıyor oluşu TL üzerindeki baskının göreceli olarak daha sınırlı kalmasını da sağlıyor. Analistler teknik açıdan ise 6,80’in üzerinde yapılacak her kapanışın kur üzerindeki baskının artmasına neden olduğuna da dikkat çekiyor. 

Salgın belirsizliği de tetikleyici

Aynı zamanda korona virüs salgınına karşı tüm hükümetlerin Türkiye dahil merkez bankaları aracılığıyla bir çok tedbir açıklamasına rağmen salgının yaratacağı hasar ve ne zaman biteceğine yönelik belirsizlik TL’nin de aralarında olduğu gelişmekte olan para birimlerinden çıkışı tetiklemeye devam ediyor.

Reuters’e konuşan bir analist, de dış finansman ihtiyacına dikkat çekerek şunları söyledi: “Türkiye'nin henüz dış finansmanını garanti altına alamamış olması ve önümüzdeki döneme ilişkin endişeler TL'de önemli bir baskı unsuru. Birçok analist dış finansman bulunamaması halinde piyasa koşulları içinde kabul görmeyen adımlar atılabileceğine yönelik endişe var.”

Pariteler de dolar lehine

Sterlin/dolar paritesi yüzde 1 düşüşle 1,2499 seviyesinden işlem gördü. Parite bu hafta yüzde 0,6 civarında artıda bulunuyor. Euro/Dolar paritesi yüzde 0,5 düşüşle 1,0931'den alıcı buldu. Avustralya Doları/ABD Doları yüzde 1,7 düşüşle 0,6335 oldu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)