BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar 5.80'in altında----

Dolar 5.80'in altında

Dolar 5.80'in altında
26 Haziran 2019 - 08:25 www.finansgundem.com

Piyasada S400 ve G20 zirvesinde yapılacak Erdoğan-Trump görüşmesi odaklı seyir sürüyor

Fed yetkililerinin güçlü faiz indirimi beklentilerini hafifleten açıklamaları sonrası yükselen dolar/TL gün içinde yönünü tekrar aşağı çevirirken, S400 konusunun izlendiği piyasanın gözü hafta sonunda G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın yapacağı görüşmede.

Dolar saat 17:51 itibariyle 5.7791 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7508 lira, en yüksek 5.8171 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5734 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1368 seviyesinde. Gram altın 261.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.52 seviyesinde.

İstanbul seçiminin geride kalmasının ardından piyasalarda asıl yön belirleyici olarak ABD- Türkiye ilişkileri yakından takip ediliyor.

G20 zirvesi kapsamında yapılacak görüşme öncesi piyasanın gelişmeleri her iki yönde de fiyatlama ve yeni pozisyon alma isteği oldukça azalmış durumda.

Görüşme öncesinde TL'de kazanımların da kayıpların da sınırlı kalabileceği belirtilirken, dolar/TL'de nispeten dar bir bantta hareket sürüyor.

"Piyasanın biraz iyi olma isteği var" diyen bir bankacı, "Beş yıllık CDS'ler geriledi. Piyasa S400 konusunun çözüleceğini düşünüyor ya da Türkiye'ye çok zarar vermeyecek yaptırımların geleceği düşüncesinde. TL lehine olumlu bir fiyatlama isteği var" dedi.

 İki NATO müttefiki olan ABD ve Türkiye, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma planları nedeniyle aylardır anlaşmazlık yaşıyor.

Türkiye, Rusya'dan askeri ekipman alması halinde CAATSA adı verilen 2017 tarihli kanun kapsamında yaptırımlara maruz kalabilecek, Türk savunma sanayi şirketlerine de yaptırım gündemde.

Öte yandan Ankara'nın 2016 darbe girişiminden sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen cemaatiyle bağlantılı olmakla suçlanan ve ev hapsinde bulunan ABD konsolosluk çalışanı Nazmi Mete Cantürk dün serbest bırakıldı.

Cantürk'ün yanı sıra iki ABD konsolosluk çalışanının davaları da devam ediyor. Haberin Orjinali İçin Tıklayın ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları da yakından izleniyor.

Bu çerçevede G20 zirvesinde iki ülke başkanının yapacağı görüşmeden çıkacak mesajlar da takip ediliyor.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, ABD ile Çin arasındaki ticaret anlaşmasının "yaklaşık yüzde 90 oranında" tamamlandığını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ise Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile ticaret anlaşmasına varamazsa, ek gümrük vergileri getireceğini belirtti.

Fed Başkanı Jerome Powell dün yaptığı açıklamada ABD'nin yükselttiği gümrük vergileri ve Washington'un ticaret yaptığı başlıca ülkelerle arasındaki gerilim kaynaklı belirsizlik ile yükselemeyen enflasyonun faiz indirimi gerektirip gerektirmediği sorusuna cevap bulmaya çalıştığını söylemişti.

St Louis Fed Başkanı James Bullard ise ABD ekonomisinin Temmuz ayında 50 baz puan Faiz indirimi gerektirecek kadar zor durumda olmadığını söyledi.

Tahvil piyasasında ise seçim öncesi son işlemde %19.92 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi dün spot kapanışta ortalama %19.52, valörde saat 1739'da son işlemde %19.49 seviyesindeydi.

Seçim öncesi son işlemi %16.43 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama %16.70, valörde saat 1739'da son işlemde %16.40 seviyesindeydi.

SİYASET GÜNDEMDE KALMAYA DEVAM EDECEK

İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı seçiminin tamamlanmasıyla önemli bir siyasi riskin geride bırakılmasına karşın piyasalarda önümüzdeki dönemde siyasi gündemin nasıl şekilleneceği, İstanbul seçimlerinin AKP başta olmak üzere siyasete nasıl bir değişiklik getireceği yakından takip ediliyor.

Reuters'da dün yayınlanan bir haberde bazı partililere göre, İstanbul seçiminde ağır bir yenilgiye uğrayan AKP'de, seçim sonucundan çıkan bu mesaja göre adım atılması gerekiyor.

Partili yetkililer, gelinen hasarı onarmak için değişimin artık kaçınılmaz olduğunu, kabine ve parti yönetiminde değişiklik yapılabileceğini belirtiyor.

Bu çerçevede ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği önemli olacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise dün yaptığı açıklamada kabine revizyonunun gerektiğinde yapılabileceğini ancak dışarıdan dayatma ile kabine değişiminin olmayacağını söyledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)