BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar 5.70'i test etti----

Dolar 5.70'i test etti

Dolar 5.70'i test etti
05 Eylül 2019 - 08:29 www.finansgundem.com

Olumlu makro verilerin etkisiyle gerileyen dolar/TL'de "Suriyeli sığınmacı" açıklamaları sonrası başlayan yükseliş sınırlı kaldı.

Yurtiçinde açıklanan olumlu makro verilerin ardından haftabaşından bu yana TL'de gözlenen değer kazancı eğilimi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bugün Suriye'ye yönelik açıklamaları terse dönse de kurda yükseliş sınırlı kaldı.

Dolar saat 17:47 itibariyle 5.6888 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6466 lira, en yüksek 5.7013 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2967 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1054 seviyesinde. Gram altın 277.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.63 seviyesinde.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Suriyeli sığınmacılar konusunda Türkiye'nin AB başta olmak üzere dünyadan gerekli desteği alamadığını, almak için de kapıları açmak zorunda kalabileceklerini söyledi.

Güne 5.65'li seviyelerden başlayan ve Erdoğan öncesi 5.67'li seviyelerde işlem gören dolar/TL, açıklamaların ardından ise yönünü yukarı çevirerek 5.70 seviyesine kadar yükseldi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi kurdaki yükselişin "Türkiye'nin batı ile ters düşecek bir sürece girebileceğine işaret eden söylemler" nedeniyle yaşandığını söyledi.

Küresel ticaret savaşlarının baskısının hissedildiği dolar/TL haftaya 5.85 civarında başlamış, beklentilerin üzerine açıklanan büyüme ile beklentilerin altında artış gösteren enflasyon verisinin etkisiyle düşüşe geçmişti. 

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, yerel varlıklarda görülen son iyimserliğin gelişmiş-gelişmekte olan ülke varlıkları ayrışması ve ağırlıklı lira-zar etkileşimi kaynaklı olduğunu söyleyerek, "İki ülkede de makro verilerin olumlu sürpriz yapması carry trade avantajı nedeniyle olumlu ayrışmalarına imkan tanıdı.

Global risk başlıklarındaki azalışın da desteğiyle iyimserlik ivme kaybetse de carry avantajı kaynaklı girişler PPK toplantısına dek devam edebilir" dedi.

Bankacılar dolar/TL'deki düşüşte yıllık enflasyonun Ağustos'ta beklentilerin üzerinde düşüş kaydetmesinin ardından faiz indirim sürecinde TCMB'nin elinin güçlendireceği görüşü ve küresel merkez bankalarının gevşeme yanlısı politikalarını sürdüreceği beklentisinin belirleyici olduğunu belirtiyorlar.

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını 12 Eylül'de, Fed ise 18 Eylül'de açıklayacak. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre TÜFE Ağustos'ta %1.3 olan beklentilerin oldukça altında %0.86 artış gösterdi. TÜFE yıllık bazda ise yüzde 15.01 artarak %15.51 olan beklentilerin altında kaldı. 

JPMorgan enflasyon verisi ardından Faiz indirim beklentisini 12 Eylül toplantısı için 125 baz puandan 275 baz puana çıkarırken, yıl sonuna kadar yapılacak indirimlere ilişkin toplam beklentisini ise 275 baz puandan 475 baz puana yükseltti. 

Küresel piyasalarda ise dolar zayıf seyrini sürdürüyor.

Yatırımcılar ABD-Çin ticaret görüşmelerinin gelecek ay yapılacağına dair açıklamayı memnuniyetle karşıladı. Öte yandan yatırımcılar artık Fed'in Noel öncesi faiz indirimine gideceğini daha güçlü fiyatlamaya başlamış durumda.

Tahvil piyasasında ise enflasyon verisi sonrası getirilerdeki düşüş eğilimi bugün terse döndü. Dün spot piyasada ortalama bileşik getiri %15.41 valörde son işlem %15.36 oldu. Bugün ise spot kapanışta %15.32, valörde saat 1718'de son işlemde %15.49 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilde de dün spot piyasada ortalama bileşik getiri %15.92 valörde son işlem %15.81 oldu. Bugün ise spot kapanışta %15.63 valörde saat 1718'de son işlemde %15.81 seviyesindeydi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)