BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar 4 ayın dibinde! 5.44'ü gördü----

Dolar 4 ayın dibinde! 5.44'ü gördü

Dolar 4 ayın dibinde! 5.44'ü gördü
08 Ağustos 2019 - 08:53 www.finansgundem.com

Dolar/TL 4 ayın en düşüğünde seyrederken, ABD ile ilişkilere yönelik olumlu algı, küresel düşük faizler TL'yi destekliyor

Bankacılar artan risk iştahı ve getiri arayışının, geçen yıllarda gelişmekte olan ülkelerin oldukça üzerinde değer kaybeden TL için daha da pozitif olduğuna dikkat çekiyorlar. Nominal ve reel olarak, gelişmekte olan ülkelerin üzerinde getiriyi son faiz indirimine rağmen sunabilen TL, gelişmekte olan ülke para birimleri arasında öne çıkmaya devam ediyor.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.4578 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4494 lira, en yüksek 5.5149 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1310 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1202 seviyesinde. Gram altın 262.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.22 seviyesinde.

ABD ile ilişkilere yönelik endişelerin azalması ve TL'nin sunduğu yüksek faizin etkisiyle TL bu çeyrekte en iyi performansı gösteren EM para birimi olurken, dolar/TL Nisan başından bu yana en düşük olan 5.50'nin altında seyrediyor. Tahvil piyasasına girişlerin de devam etmesiyle faizlerde de düşüş gözleniyor.

Öte yandan Milli Savunma Bakanlığı (MSB) dün Türkiye ve ABD'nin Suriye'de oluşturulacak güvenli bölge için müşterek harekat merkezi kurulması konusunda anlaştığını açıkladı.

Piyasalarda bu konu kısa süre öncesine kadar jeopolitik riskleri artırabilecek bir gelişme olarak görülüyordu. Ancak anlaşma sağlanması, ABD ile Türkiye ilişkilerine yönelik mevcut olumlu algıya yönelik fiyatlamanın bozulmayacağına işaret ediyor.

Bugün gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde de dolar karşısında genel olarak değer kazançları görülüyor. Aynı saatte sepet bazında TL 5.7805/5.7875, euro/TL ise 6.1060/6.1161 seviyesinde bulunuyor.

Reuters'ta dün yer alan bir analizde ABD-Çin ticaret savaşının alevlenmesi ve Pekin'in yuanı devalüe etmesinin, Fed'in doların değer kaybetmesine yol açacak adımlar atmasına neden olabileceği, bunun da TL'ye daha çok değer kazanması için yer açacağı belirtilirken; ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'yi S-400'ler nedeniyle cezalandırma konusundaki isteksizliğinin de olumlu yansıdığı belirtildi.

Bu sayede TL bu çeyrekte gelişmekte olan ülke para birimlerinin arasında en güçlü para birimi olurken, tahvil getirileri bu yılın başındaki en kötü seviyelerden en iyilerin arasına yükseldi.

Analistler ayrıca TL'de yüksek getiri, küresel merkez bankaların genişlemeci politikaları, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik olumlu beklentiler, S-400 konusunun daha arka planda kalmasının yanı sıra TL'de açığa satışın maliyetinin yüksek olmasının kurda yukarı yönlü spekülatif hareketleri engellemesinin de TL'ye olumlu yansıdığını belirtiyor.

Öte yandan yurtiçi yerleşiklerin birikimlerini dövizde değerlendirme eğiliminde ise henüz bir değişiklik görülmüyor. Yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 2 Ağustos ile biten haftada tarihi zirveden 942 milyon dolar azalışla 185.7 milyar dolara geriledi.

Yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları bir önceki veri olan 26 Temmuz haftasında 186.65 milyar dolar ile tarihi zirveye yükselişmişti. Geçen hafta yurtiçi yerleşiklerden bireyseller döviz varlıklarını korumayı tercih ederken, toplamda yaşanan yaklaşık 1 milyar dolar tutarındaki düşüşün tamamı ise kurumlardan geldi. Diğer taraftan küresel büyüme endişeleri ve ticaret savaşları, Brexit, Akdeniz'de AB ile yaşanan gerginlik ve jeopolitik gelişmeler de baskı unsuru olarak piyasaların gündeminde kalmaya devam ediyor.

Tahvil piyasasında ise getirilerde düşüş eğilimi devam ediyor. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün son işlemde %15.22 seviyesindeydi, bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz %15.10 oldu. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün %15.99 seviyesindeydi bugün son işlem %15.19 oldu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)