BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDolar 2.95’e iner mi----

Dolar 2.95’e iner mi

Dolar 2.95’e iner mi
01 Ağustos 2016 - 08:00 www.finansgundem.com

Vatan Gazetesi ekonomi yazarı Ali Ağaoğlu, Moody's kararı öncesi piyasaları değerlendirdi.

ABD Merkez Bankası Fed ve Japonya Merkez Bankası (BoJ) geçen hafta var olan pozisyonlarını ve stratejilerini aynen korudular. Piyasalar BoJ’dan “bol kepçe” tabir edilebilecek yeni bir strateji açıklamasını bekliyordu. Bu beklentiyle Japon yeni, dolar karşısında 106.70 seviyesine kadar değer kaybetmişti. Parasal genişleme beklentisi, arzı artacak yenin değer kaybetmesi beklentisini destekliyordu. Ancak BoJ Guvernörü Kuroda’nın yeni bir parasal genişleme açıklamaması sonrasında yen, dolar karşısında 101.98 seviyesine kadar değer kazandı. Haftayı diplerine yakın bir seviye olan 102.08’den kapattı.

Fed toplantısı sonrasında yapılan açıklamada küresel riskler daha az yer bulurken, ekonomideki “makul” toparlanmanın devam ettiğine vurgu yapılmış. Bu vurgu henüz daha 20-21 Eylül’de yapılacak toplantıda faiz artışını işaret etmiyor. Ancak Eylül’de bir artış olasılığı halen daha masadan kalkmış değil. Beklentim, Brexit sonrasındaki olası gelişmeler konusunda daha net fikre sahip olmadan Fed’in Eylül’de faiz artışına gitmeyeceği yönünde.

Yurt dışında halen daha yaz tatili havası sürerken, içerideki gelişmeler piyasalarımız için daha fazla önem arz ediyor. Başarısız darbe girişimi sonrasında “mekanizmaların” normal çalışıyor olması piyasaları rahatlatmış durumda. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in geçtiğimiz hafta açıklamış olduğu halkın 9.2 milyar dolar satmış olması da bunun bir başka göstergesi. Dolar/TL kurlarının 3.09’lara yükselmesi, bir süreden beri dövizde bekleyenlerin satış yapmasıyla dolar/TL kuru hafta kapanışı itibariyle 2.99’un da altına indi. Her ne kadar DTH azalışı 9.2 milyar dolar olsa da bunun hepsi, TL’ye karşı satılmış değil.

Önemli bir kısmı TL’ye karşı satılmış olsa da bir miktar döviz, bankacılık sistemi dışına çıkmış durumda. Kurumların yeniden çalışır hale gelmesi, güvenin yeniden tesis edilmesi, demokrasi nöbetlerinin sona ermesi ve hayatın “normal rutinine” girmesi sonrasında sistemden çıkan dövizlerin yeniden sisteme geri dönmesi ihtimali artacaktır.

Moody’s daha bekler

Bu hafta 5 Ağustos’taki Moody’s açıklaması beklenecek. Bu haftanın bizim piyasalarımız içim “haftanın göstergesi” (yurt dışının görece sakin olacağının beklendiği bir ortamda) Moody’s açıklaması olacak. Benim beklentim Cuma günü herhangi bir açıklama yapılmayacağı yönünde. Geçtiğimiz hafta Moody’s analistlerinin BDDK Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Şimşek ile yapmış oldukları görüşmeler sonrasında bu haftayı “pas geçecekleri” ancak önümüzdeki 2-2.5 ay içerisinde nihai kararlarını verecekleri yönünde.

Olası bir not indirimi durumunda 7.5 milyar dolarlık Türkiye bazlı varlığın elden çıkarılması gerekebileceği hesaplanıyor. Bu rakamın bir kısmı darbe girişimi öncesinde ve bir kısmı da sonrasında satıldı. Geçtiğimiz hafta değil ama öncesindeki hafta Türk bonolarının fiyatlarının düşmesi de bu yüzdendi. Bu satışların yavaşlaması ile bono fiyatlarında bir toparlanma bile oldu. Bu hafta “toparlanma/düzeltme” devam edebilir.

Ekonomide ‘yastık altı servet’ seferberliği

Petrolde dip görüldü mü?

Geçtiğimiz hafta dış ticaret verilerimiz açıklandı. Merkez Bankası da enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası petrol fiyatlarında tahminini 40 dolardan 44 dolara çekti. Brent petrol de 42.49 ile 9 Haziran’da gördüğü 52.83’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. 42.50 seviyesi önemli bir düzeltme seviyesi idi (Fibonacci-43.30 ve 200 günlük BHO). Bu seviyenin korunması ihtimali yüksek. Bu seviyeden radikal bir yükseliş beklemiyorum. Ancak bu seviyelerde bir süre kalınabilir. Bu da cari açık ve dış ticaret açığına yardımcı olabilir. En azından Merkez Bankası’nın tahminini tutturmasına katkı sağlayabilir. Brentte bu seviyenin altına inilmesi ihtimali yok değil ancak öncesinde 46.50-47.50 seviyelerine kadar bir düzeltme/yükseliş yaşanabilir.

BIST’te 76.800 seviyesi kritik

Borsa İstanbul 100 endeksi geçtiğimiz haftayı 75.405 ile haftanın yükseklerine yakın kapattı. Geçen hafta başındaki yazımda 75.160 seviyelerine kadar bir düzeltme beklediğimi, bu sayede de geride bıraktığımız bazı boşlukların kapanacağını yazmıştım. Bu boşluklar kapandı hatta benim beklentimin de üzerine çıkıldı. Bu hafta için ilk aşamada 76.000 (düz +/- 150 puan) önemli olacak. Bu seviyeyi de yukarı geçecek olursak, önce 76.800, sonrasında da 77.150-350 bandı önemli olacak. İkinci seviyenin (50 ve 200 günlük BHO olması hasebiyle) geçilmesinin zor olacağını düşünüyorum.

200 işadamı FETÖ takibinde

Dolar 2.95’e iner mi?

Geçtiğimiz haftayı dolar/TL’de en düşük seviye olan 2.9890 seviyesinden kapattık. 3.00 psikolojik seviyenin altına inilmiş olması önemliydi, haftalık kapanışın bu seviyenin altında olması daha da önemliydi. Bu hafta için 2.9680 seviyesi kritik olacak. Bu düzeye kadar bir geri çekilme yaşanabilir. Önemli olan bu seviyenin korunup, korunmayacağı veya aşağı yönde kırılıp, kırılmayacağı. Ola ki aşağı yönde kırılacak olursa 2.9380-2.9540 bandının test edilme olasılığı artacaktır. (Dolar endeksindeki gerileme de bu olasılığı güçlendiriyor) 2.9680 seviyesi test edilir ve yeniden yukarı yönde bir hareket yaşanır ise yükselişler de 3.0360 seviyesi önemli olacaktır. Moody’s’den bir not indirimi gelmezse bu seviyelerin üzerine çıkma olasılığımız az görünüyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)