BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDolandırıcılığın kitabını yazan kişi öldü----

Dolandırıcılığın kitabını yazan kişi öldü

Dolandırıcılığın kitabını yazan kişi öldü
08 Aralık 2020 - 17:20 www.finansgundem.com

Şirketlerin yönetim kademesindeki dolandırıcılıklarının ilk kez tanımlanmasını sağlayan yasanın mimarlarından Paul Sarbanes 87 yaşında hayatını kaybetti

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2000’li yılların başlarında, Enron ve WorldCom şirketlerinin dolandırıcılığının ortaya çıkması ve finansal sistemi krize sokmasıyla yönetim kurullarının muhasebesini denetim altına alınması gündeme gelmişti. Dünyada ilk kez şirketlerin yönetim kurullarının muhasebesini denetim altına alan ABD’deki Sarbanes-Oxley yasasının mimarlarından Eski ABD Senatörü Paul Sarbanes 7 Aralık'da  87 yaşında hayatını kaybetti.

American Banker'ın haberine göre, Sarbanes oğlu Temsilciler Meclisi Üyesi John Sarbanes’in kongre ofisinden yaptığı açıklamada babası için "Bu akşam Baltimore'da huzur içinde son yolculuğuna çıktı" ifadelerine yer verdi. Devam eden Kovid-19 salgınına dikkat eden Sarbanes ailesi, önümüzdeki günlerde aile içerisinde bir cenaze töreni düzenlemeyi planlıyor.

Maryland eyaletini temsilen 5 dönem ABD Senatosu’nda Demokratların temsilciliğini yapan Serbanes 30 yıllık görev süresince finans skandallarına karşı duran Senato Bankacılık Komitesi’nin başkanlığını yaptı. Serbanes altıncı dönem aday olmayarak 3 Ocak 2007’de emekli oldu.

2002 yılında enerji şirketi Enron’un ve uzun mesafeli telefon sağlayıcısı şirket WorldCom’un yönetim kademesinin en üst düzeyinde ortaya çıkan muhasebe skandallarının iflasa sürüklenmesinin ardından Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Mike Oxley’le birlikte bir yasa tasarısı oluşturmuştu. Oxley 2016 yılında hayatını kaybetti.

ABD Kongresi’nde iki partinin uzlaşısıyla onaylanan tedbirin ardından Sarbanes 24 Temmuz 2002’de yaptığı açıklamada, “Piyasalarımız geleneksel olarak dünyanın en şeffaf, güvenilir ve verimli pazarları olmuştur. Yasa tasarımız bu namımızı hakkını vermeyi hedeflemektedir” ifadelerine yer vermişti. O dönemli ABD Başkanı George W. Bush yasa tasarısını 6 gün sonra onaylamıştı.

Sarbanes'in tasarıda öngördüğü versiyonu, aynı yılın başlarında Meclis'ten geçen Oxley'ninkinden daha ileri gitmişti. ABD Temsilciler Meclisi’yle karşılaştırıldığında Sarbanes’in yasa tasarısında kurumsal menkul kıymet sahtekarlığını bir suç olarak tanımlayan cezai hükümler eklenmiş ve muhasebecilerin dokuz tür danışmanlık işinden men edilmesi önerilmişti.

Söz konusu tedbir, WorldCom'un sermaye yatırımı olarak 3,9 milyar dolarlık maliyeti yanlış bildirdiğini ve 2001 ile 2002'nin ilk çeyreğinde kayıp bildireceğini açıklamasından sadece üç hafta sonra, 15 Temmuz'da Senato'dan 97’ye 0 gibi bir oy tablosuyla geçti.

Son tasarı, daha önce kendi kendini düzenleyen bir sektörün ilk kez bağımsız denetime tabi tutulmasını sağlayarak Kamu Şirketleri Muhasebe Denetleme Kurulu'nu oluşturdu. Ayrıca yasayla üst düzey yöneticilere mali tabloların doğruluğuna kefil olunması, iç kontrollerin yeterliliği hakkında rapor bildirilmesi, maddi değişikliklerin zamanında açıklanmasının gibi birçok sorumluluk da eklendi.

Sorumlulukların ihlal edilmesi halinde adaleti engellemekten 20 yıla kadar hapis cezası ve menkul kıymetler dolandırıcılığından 25 yıla kadar hapis cezası gibi cezai sorumluluklar da getirildi. Buna ek olarak posta ve telefon dolandırıcılığı için en yüksek ceza limiti 4 kat arttırılarak 20 yıla getirildi.

 

UBS ve Credit Suisse’in birleşmesi yıllar alacak

 

Avrupa’da göçmenler finans hizmetlerine erişemiyor

 

Fransa Maliye Bakanı’ndan sigortacılara prim şantajı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)