BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriDogecoin'de kazanmak için ne kadar risk alabilirsiniz?----

Dogecoin'de kazanmak için ne kadar risk alabilirsiniz?

Dogecoin'de kazanmak için ne kadar risk alabilirsiniz?
26 Temmuz 2021 - 11:40 www.finansgundem.com

İnternet şakası olarak hayata geçen kripto para birimi Dogecoin uzun vadeli yatırım olarak düşünülebilir mi?

Dogecoin (DOGE) internet şakası olarak geliştirilmiş olsa da popüler bir yatırım aracı. Bunun sebebi belki Dogecoin'in maskotu olan Japon Shiba Inu ırkı köpek, belki de Bitcoin (BTC) yerine Dogecoin'i tercih ettiği bilinen milyarder Elon Musk'ın desteği.

2021 yılında yüzde bin oranında yükselen Dogecoin fiyatı için yükselişin nereye kadar süreceği ise kestirilemiyor. Öyle ki, Ethereum (ETH) ağının geliştiricisi Vitalik Buterin bile Dogecoin yatırımından 4,3 milyon dolar kâr elde etmişti.

Birçok yatırımcı, Dogecoin'in aslında temelde ne sunduğunu ya da ne amaçla geliştirildiğini düşünmeden popülerliğine kapıldı. Ancak zamanı geldiğinde yatırımcılar kendilerine "Dogecoin iyi bir yatırım mı?" diye sormak durumunda kalacak. Bunun yanıtı, ne kadar risk alabileceğinizde saklı.

Dogecoin yatırımı

Dogecoin aslında, Luckycoin isimli kripto paranın sert çatallanması (hard fork) sonucu oluştu. Luckycoin ise Bitcoin blockchain ağından geliştirilen Litecoin'in (LTC) bir türevi.

Dogecoin için yapılan kod güncellemeleri seyrek olsa da, Litecoin'in güncellemelerinden faydalanıyor.

Dogecoin'in son büyük yazılım güncellemesi 2019 yılında gerçekleşmiş olsa da küçük güncellemeler o günden bu yana devam ediyor.

Niyet ve amaçlar göz önüne alındığında Dogecoin iyi bir yatırım olarak görülmemeli. Zira Dogecoin, 2013'de bir internet şakası olarak başlamakla kalmadı aynı zamanda yazılım mühendisi kurucu ortaklar Jackson Palmer ve Billy Markus, kripto parayı Bitcoin'in kaynak kodunu kopyalayarak birkaç günde meydana getirdi. Varsayılan yazı tipini Comic Sans'a çevirerek, işin ciddiyetsizliğini vurgulamak istediler. Bu yazı tipi o zamandan beri marka ile ilişkilendiriliyor.

Kurucu ortak Markus, Dogecoin sayesinde 2015'te bir Honda Civic satın alabilmişti. Oysa DOGE birikimini elinde tutsaydı 2018 yılında 1 milyar doları aşkın birikimi olacaktı. Hatta Mayıs 2021'de 88 milyar doları aşan serveti bulunabilirdi.

Ne Palmer ne de Markus projeyle ilgileniyor. Bu durum Dogecoin'in güvenilmez bir yatırım olduğunda işaret edebilir, ancak projeye kendini adamış geliştirici ekip ve Dogecoin topluluğu devamlılığı sağlıyor. Bunun sonucunda Dogecoin, yatırım olarak şimdiye kadar tüm negatif yorumlara meydan okudu. Kimileri Dogecoin'in patlamayı bekleyen bir balon olduğunu söylese de henüz bu iddia doğrulanmadı.

Paranın gücü kullanım senaryolarında saklı

Dogecoin'in doğru bir yatırım olup olmadığını anlamanın bir başka yolu, kullanım senaryolarında yatıyor. Kullanım senaryosu ne kadar güçlü olursa coin o kadar talep görür. Dogecoin'in ilk zamanlarında ana kullanım senaryosu eğlenceli yorumları karşılığında DOGE topluluğunu bahşişle ödüllendirmekti. O zamandan bu yana kullanım senaryoları genişledi, ancak bahşiş halen projenin özelliklerinden biri konumunda.

Dogecoin kullanım senaryoları yıllar geçtikçe artarak bir değiş tokuş aracı haline geldi. Bağış yapmak, NBA maç bileti almak veya hediyelik eşya satın almak için kullanılabiliyor. Hatta Elon Musk'a göre, DOGE ile Tesla otomobili bile alınabilir. Ayrıca Dogecoin, Jamaika kızak takımını 2014 yılındaki Sochi Kış Olimpiyatlarına götürmek için toplanan para için kullanılmıştı.

Dogecoin, Bitcoin'in temelini oluşturan İş İspatı (Proof of Work, PoW) konsensüs algoritmasının türevini kullanıyor. Blockchain üzerindeki işlemler bir dakika içinde tamamlanır ve Bitcoin'e kıyasla hızlı. Bu hız ve güvenlik, Dogecoin'in para birimi kullanım senaryosu konusunda elini güçlendiriyor.

Çok coin = yüksek enflasyon

Bitcoin en fazla 21 milyon adet, Dogecoin ise sınırsız biçimde üretilebilir. Bitcoin deflasyonist bir kripto para birimi iken, arzının belirsiz olması nedeniyle Dogecoin enflasyonist bir kripto paradır.

Netlik kazanması açısından, her dakika 10 bin Dogecoin üretildiğini hatırlatmakta fayda var. Yani her gün 14 milyon DOGE piyasaya sürülür. Yıllık olarak üretilebilecek Dogecoin sayısının ise bir limiti vardır ve 5 milyar olarak belirlenmiştir.

Dogecoin arzının sınırsız olması, potansiyel olarak arzın talebi önünde sonunda geçmesi anlamına geleceğinden uzun vadeli bir yatırım olarak düşünülmesi zor.

 

Rusya Merkez Bankası’ndan borsalara kripto uyarısı

JP Morgan Bitcoin işlemlerine başladı

Goldman Sachs'den yeni bir kripto hizmeti daha

Kripto paralarda yükseliş trendi başladı mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)