BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDoğalgaz zammı yüzde 100'ü aşacak mı?----

Doğalgaz zammı yüzde 100'ü aşacak mı?

Doğalgaz zammı yüzde 100'ü aşacak mı?
01 Kasım 2021 - 13:43 www.finansgundem.com

BOTAŞ sanayi ve santraller için doğalgaza yüzde 48'e varan zam açıkladı. Ancak tarifedeki detaylar sanayi için zammın belirli bir tüketim sınırı aşılınca yüzde 100'ü aşacağını gösteriyor.

Türkiye Varlık Fonu (TVF) bünyesindeki Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), merakla beklenen kasım ayı tarife tablosunu yayımlandı.

Detaylar, zammın açıklanan yüzde 48’lik oranının çok üzerine ulaşacağını gösteriyor.

AÇIKLANAN ORAN YÜZDE 48,40

BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine kasımda uygulayacağı satış fiyatı, 1000 metreküp doğal gaz için 1488 lira olarak sabit kaldı.

Kasımda yıllık tüketimi 300 bin metreküpün üzerinde olan serbest tüketicilerin kullandığı 1000 metreküp doğalgazın fiyatı ekim ayına göre yüzde 48,40 artarak 3 bin 500 liraya çıktı.

Söz konusu ayda organize sanayi bölgesi veya kullanıcı birliği abonelerinin tükettiği 1000 metreküp doğal gazın fiyatı yüzde 48,40 artarak 3 bin 482 liraya yükseldi.

Elektrik üretim santrallerinin kullandığı 1000 metreküp doğal gazın fiyatı yaklaşık yüzde 46,82 artışla 4 bin lira oldu.

DETAYLARDA ZAM YÜKSELİYOR

BOTAŞ, tarife detaylarında sürpriz bir düzenlemeyi duyurdu.

Sözcü'den Emre Deveci haberine göre, hem dağıtım şirketlerinden hem de BOTAŞ’tan doğalgaz satın alan petrol, petrokimya, kimya, gübre, ametal (cam, seramik, çimento) ve metal grubu sektörlerinde faaliyet gösteren müşteriler için 2021 yılının ilk 9 ayındaki fiili tüketimlerinin aylık ortalamasının yüzde 60'ına kadarki tüketim miktarları yüzde 48,40 oranında zamlı olacak, yani fiyat 1000 metreküp için 3500 TL olacak.

Aylık ortalama tüketimin yüzde 60'ının üzerindeki tüketim için ise kasım tarifesinde yer alan Elektrik Üretimi Amacı Dışındaki Kullanım için geçerli olan Kademe-2 fiyatının yüzde 50 fazlası uygulanacak. Yani satış tarifesi 5250 TL’ye ulaşacak.

2021 yılı ilk 9 ayındaki fiili tüketimlerinin aylık ortalamasının yüzde 60'ının üzerindeki tüketim için zam oranı böylece yüzde 123’e kadar ulaşacak.

Aynı durum BOTAŞ’tan doğal gaz satın alan OSB/Serbest Bölge'nin bünyesinde yer alan ve Petrol/Petrokimya/Kimya, Gübre, Ametal ve Metal Grubu sektörlerinde faaliyet gösterenler için de geçerli olacak.

KİM NE DEDİ?

Sanayiye gelen doğal gaz zammı sonrası iş dünyası ve sektör temsilcilerinden değerlendirme geldi.

Bakan Dönmez: En ucuz doğalgaz sunan ülke Türkiye

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Eylül ayı itibarıyla Avrupa'da vatandaşlarına en ucuz doğalgaz sunan ülke Türkiye olup, elektrikte ise Ukrayna ve Sırbistan'dan sonra en ucuz üçüncü ülke konumundayız" açıklamasını yaptı. Bakan Dönmez, "2000'li yıllarda sadece 5 şehrimizde doğalgaz kullanılmaktayken, bugün 81 ilimizin tümüne ve 604 ilçe ve beldemiz ile 171 OSB'ye doğalgaz ulaştırılmış durumdadır. Küresel enerji hammadde fiyatlarında yaşanan şok artışlara karşı vatandaşlarımızı korumak amacıyla, maliyetin yaklaşık yarısı devletimiz tarafından üstlenilmektedir" diye konuştu. 

Hisarcıklıoğlu: Maliyeti ve enflasyonu artıracak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, sanayide doğalgaza yapılan yüzde 48'lik zammın üretim maliyetlerini ve enflasyonu  artıracağını söyledi. Hisarcıklıoğlu twitter hesabından yaptığı açıklamada "Türkiye’nin daha çok üretim, yatırım ve istihdama ihtiyacı var. Sanayide doğalgaza yapılan yüzde 48 zam üretim maliyetlerini ve enflasyonu  artıracaktır. Üretim ve yatırıma daha fazla destek olup sanayimizin rekabet gücünü  korumalıyız" ifadelerine yer verdi.

OSBÜK Başkanı Kütükçü: Rekabet şansını zorluyor

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükçü, enerji maliyetlerindeki artışın rekabet şansını zorladığına işaret etti. Yılbaşından bu yana doğalgazda sanayi tarifesinde yüzde 147,5 zam yansıdığına dikkat çeken Kütükçü, Doğalgaz zamları elektriğe de zam anlamına geliyor. Doğalgazla elektrik üreten santrallerin maliyetleri arttığı zaman bu piyasa takas fiyatını da yukarı çekiyor. Bu da son kaynak tedarik tarifesiyle elektrik kullanan organize sanayi bölgelerimizin ya da serbest tüketicilerin maliyetlerini yukarı çekiyor. Enerji maliyetlerinin yükselmesi bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki sanayicilerin rekabet şansını zorluyor" dedi.

Sanayi ve elektrik üretiminde kullanılan gaza yüzde 50'ye yakın zam

BOTAŞ: Tüketiciye yansıtmadık

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)