BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDış ticaret endeksi yeni yöntemiyle açıklanacak----

Dış ticaret endeksi yeni yöntemiyle açıklanacak

Dış ticaret endeksi yeni yöntemiyle açıklanacak
13 Mart 2013 - 16:37 www.finansgundem.com

Yeni hesaplanan dış ticaret endeksi ilk sonucu yarın açıklanacak

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK), yeni hesaplanan dış ticaret endeksi ilk sonucunun yarın açıklanacağını bildirdi.
TÜİK'ten konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"Dış ticarete konu olan malların birim değerlerinde ve miktarlarında meydana gelen değişimi ölçen endeksler, ihracat ve ithalat için birim değer endeksleri ve miktar endekslerini kapsamaktadır.
Tüm endekslerde olduğu gibi dış ticaret endekslerinde de güncel gelişmeleri daha iyi yansıtmak amacıyla temel yıl değişimleri kaçınılmaz olmaktadır. Zincirleme yöntem, temel yılın eskimesine ilişkin bazı sakıncaları ortadan kaldırmakla birlikte, dış ticaret endekslerinde kapsanan sektörlerin yeniden tespit edilmesi, ağırlığı azalan sektörler yerine ağırlığı artan sektörlerin kapsama alınması, endeks hesaplamada temel alınacak madde düzeyinin tespiti (Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu yerine Birleştirilmiş Mal Sınıflamasının kullanılması) gibi konular, ancak endeks temel yılının yenilenmesi ile mümkün olabilmektedir.
Bu kapsamda, 2003 temel yıllı dış ticaret endeksleri 2010 temel yıllı olarak hesaplanmıştır. 2010 temel yıllı dış ticaret endeksleri ile dış ticarette meydana gelen yapısal değişimi daha iyi yansıtması amaçlanmaktadır. Kullanıcı ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, Tüm Ekonomik Faaliyetlerin Standart Sanayi Sınıflamasına-Rev4 (ISIC Rev4) göre de dış ticaret endeksleri hesaplanmaya başlanılacaktır.Yeni hesaplanan endekslerin Ocak 2013 sonuçları, 14 Mart 2013 tarihinde haber bülteni ile yayımlanacaktır.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış serilerin kapsamı da toplam endeks sayılarına ilave olarak alt kalemler düzeyinde de yapılarak genişletilmiştir. Uluslararası Standart Ticaret Sınıflamasının-Rev3 (SITC Rev3) genel ve 10 alt kalemi, Geniş Ekonomik Grupların Sınıflamasının (BEC) 3 alt kalemi ile Tüm Ekonomik Faaliyetlerin Standart Sanayi Sınıflamasının 4 alt kaleminin mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış serilerine, dış ticaret endeksleri veri tabanlarından erişilebilecektir."
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)