BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaDış ticaret dengesi tekrar açık vermeye başladı BDDK alarma geçti----

Dış ticaret dengesi tekrar açık vermeye başladı BDDK alarma geçti

Dış ticaret dengesi tekrar açık vermeye başladı BDDK alarma geçti
14 Ocak 2020 - 09:23 www.finansgundem.com

Cari dengenin açık vermesi sonrası BDDK taksit sürelerinde kısıtlamaya gitti. Dün yurt dışı konaklama ve uçak biletinde taksit sınırı altıdan üçe indirilirken bugün de cep telefonu satışlarına kredi taksit sınırlaması getirildi.

Ekonomi yönetimi cari fazlanın yeniden cari açığa dönüşmesi üzerine alarma geçti. Dün havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışına ilişkin harcamalarda kredi kartlarında taksitlendirme sürelerinin altı aydan üç aya düşürülmesi kararı alan BDDK bugün de pahalı ithal telefonları almak için kredi taksit sayısını 6'ya düşürdü.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan BDDK yönetmeliğine göre, tüketici kredileri ile taşıt, bilgisayar ve tablet alımı amaçlı tüketici kredilerinin taksit sürelerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Kurul, fiyatı 3,500 TL’nin altında cep telefonlarının satışında uygulanan 12 aylık kredi taksit süresinde de bir değişiklik yapmadı. Bu kredilerin yeniden yapılandırılmasında aynı vadeler uygulanacak.

Cari fazla eksiye döndü

Cari denge, kasım ayında 518 milyon dolar açık verdi. Ekonomistler, cari işlemler hesabının kasımda 450 milyon dolar açık vermesini bekliyordu.

İthalattaki düşüşün de etkisiyle Temmuz-Ekim döneminde ‘fazla’ veren Türkiye'nin cari işlemler hesabı, kasım ayı itibariyle yeniden ‘açık’ pozisyonuna döndü.

Kasım ayında 400 milyon dolar açık vermesi beklenen cari dengede 520 milyon dolar açık oluştu. Yıllık cari denge, kademeli azalışla birlikte fazla vermeye devam ederken, 12 aylık cari işlemler fazlası kasım ayı itibariyle 4,3 milyar dolardan 2,7 milyar dolara geriledi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)