BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriDijital paralar iklim değişikliği için ne anlama geliyor?----

Dijital paralar iklim değişikliği için ne anlama geliyor?

Dijital paralar iklim değişikliği için ne anlama geliyor?
28 Haziran 2021 - 17:51 www.finansgundem.com

Tüm dünyada önde gelen merkez bankaları dijital paraları piyasaya sürme yarışında. Merkez bankası dijital paralarının (CBDC) faydaları, Bitcoin gibi kripto paralardan nasıl farklılaşacakları ve iklim değişikliği için ne anlama geleceği tartışma konusu.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tüm dünyada merkez bankaları ilk resmi dijital parayı piyasaya sürmek için yarışıyor. Çin dijital renminbiyi test ediyor. Piyasaya sürüldüğünde ise müşteriler mobil telefonlarıyla ödeme yapabilecek. Avrupa yakın zamanda beş yıllık bir plan dahilinde dijital euro açıklaması yaptı. ABD Merkez Bankası (FED) ise bu yıl yaz aylarında dijital ödemeleri de kapsayan bir araştırma raporu yayınlayacağını söyledi.

Raporda merkez bankası dijital paralarının (CBDC) sağlayacağı faydalar ve oluşturabileceği tehditler yer alacak. Forbes’un haberine göre, piyasa değeri açısından en büyük kripto para olan Bitcoin’in kullanıcılarına sağladığı en büyük faydalardan bir tanesi merkeziyetsizleştirilmiş bir ortamda ödeme imkanı. Bu sistem ise dağıtık hesap defteri (DLT) olarak bilinen bir teknolojiyle mümkün kılınıyor.

Bu nedenle Bitcoin’e rekabet avantajı sağlayan unsurlar arasında gizli ödeme imkanı, merkeziyetsizleştirilmiş ortam, dağıtık teknoloji ve sınırlı arz bulunuyor. Bitcoin’in zayıf noktaları ise uygulama hızı, kötücül yazılımlarda kullanılması ve yüksek volatilite. Bununla birlikte kripto paranın madenciliğinde yüksek miktarlarda enerji tüketilmesi de, Bitcoin’in karbon ayak izini yükseltiyor.

Bitcoin’in bu zayıf noktası ise küresel ısınma tehdidiyle karşı karşıya olduğumuz bu günlerde oldukça önem kazanıyor. Cambridge Center for Alternative Finance tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre Bitcoin madenciliği için bir yılda İsveç ya da Malezya’nın enerji tüketimine denk bir tüketim gerekiyor. Bununla birlikte Bitcoin madenciliğinde enerji tüketimini azaltacak çözümler üzerinde çalışılıyor, ancak bu oldukça zor bir süreç olacak.

Peki CBDC’ler Bitcoin’in ağır karbon ayak izini geliştirebilir ve altı başlı bir krizin maliyetini düşürebilir mi? Altı başlı krizin unsurları ise sağlık pandemisi, sosyal eşitsizlik, uluslararası ticaret ve kurumlara güvensizlik, iklim değişikliği, bio çeşitliliğin kaybolması ve etkin politika araçlarından yoksun küresel para politikaları.

CBDC’ler öncelikle birden çok fonksiyonu belirlemeli ancak en önde gelen sabit değişken karbon ayak izini düşürmek olmalı. Yine de bu sabit koşul CBDC araştırmalarının hiçbirinde öne çıkmıyor. Bazı merkez bankaları giderek daha fazla iklim risklerini göz önünde bulunduruyor. finansgundem.com'un derlemesine göre Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, geçtiğimiz ayın sonunda ECB’nin iklim değişikliğiyle ilişkili risklerin farkında olduğunu ve bunun finansal risklere neden olabileceğini söyledi.

Aynı zamanda finansal sistemin bu risklere karşı dirençli olmasının sağlanacağını ifade etti. Tam da bu noktada CBDC’ler için nakit, dijital ve kripto para birimlerinin evreninde alternatif bir para birimi olarak fırsat doğuyor. Akıllı kontratlar aracılığıyla programlanabilirlik bir potansiyel ve dijital paranın istenen bir özelliği.

Akıllı kontratlar ise bir anlaşmanın tamamını ya da bir kısmını otomatik olarak uygulayan bilgisayar kodları. Bu tür kontratlar özellikle yeşil ürünlere ve hizmetlere bağlandığında, yeşil bir ekonomi oluşturulabilir ve bunun denetimi yapılabilir. Benzer bir şekilde yeşil parasal genişleme ve kurtarma programları oluşturulabilir.

ECB'nin varlık alımları geçen hafta arttı

 

Bitcoin fiyatı yükselişte

 

AB ülkeleri "iklim yasasını" onayladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)