BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriDijital cüzdanlar için rekabet kızışıyor----

Dijital cüzdanlar için rekabet kızışıyor

Dijital cüzdanlar için rekabet kızışıyor
25 Ocak 2023 - 17:05 www.finansgundem.com

Apple’ın dijital cüzdan uygulamasının ardından tüketici bankacılığı pastasını bırakmak istemeyen büyük bankalar Zelle ile ortak oldu. Uzmanlar dijital ödemeler alanında rekabetin çok daha büyümesini bekliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyon, küresel merkez bankalarının faiz artırımları ve yavaşlayan küresel ekonomik büyüme tüketici nakit kullanımı ve hatta satın alım yöntemleri alanlarında rekabeti artırdı.

Wall Street Journal’ın haberine göre Apple Pay ve PayPal ile rekabet etmek isteyen büyük bankalar Zelle firmasıyla ortaklık kurarak kendi dijital cüzdanlarını oluşturmayı hedefliyor.

CNBC’nin haberine göre bankaların bu hamlesi Apple’ın tüketici finansal hizmetleri sektörüne girmesini yavaşlatma çabası olarak görülüyor. Teknoloji devinin ‘şimdi al sonra öde’ ürünü olan Apple Pay Later’ınsa yakın zamanda piyasaya sürüleceği öngörülüyor. Apple aynı zamanda Goldman Sachs tarafından yönetilecek faizli bir tasarruf hesabı için de hazırlıklarını sürdürüyor.

Bankrate Kıdemli Sektör Analisti Ted Rossman konuyla ilgili açıklamasında, “Bankalar için en büyük zorluk, dikkat çekmek ve insanları Apple Pay ve PayPal gibi köklü hizmetler yerine kendi çözümlerini kullanmaya ikna etmek için yeterince eşsiz bir ürün sağlamakta zorlanacak olmasıdır. Bana kalırsa bu çetin bir mücadele olacak” ifadelerine yer verdi.

 

Dijital cüzdan ne anlama geliyor?

Rossman dijital cüzdanın tüketiciler için değerli olduğunu zira müşterilerin internet üzerinden çok daha kolay ödeme deneyimini yaşayabildiğini söyledi. Sektör analisti, “Kart bilgilerinizin tümünü girmeniz gerekmiyor, çünkü bunlar halihazırda sisteme kaydedilecektir. Bununla birlikte teorik olarak dolandırıcılık konusunda perakendecilerden daha iyi korumaya sahip olan bankalar tarafından yönetilecek” açıklamasında bulundu.

Kâr amacı gütmeyen araştırma kuruluşu World Privacy Forum’un (Dünya Gizlilik Forumu) İcra Direktörü Pam Dixon, dijital cüzdanların aynı ölçüde popüler olan şimdi al sonra öde platformlarından farklı olarak halihazırda bankacılık sektöründe düzenlendiğini söyledi.

Dixon, “Tüketiciler yine de gerçekten dikkatli olmalı. Bu sizin finansal bilgileriniz” uyarısında bulunuyor.

Dijital ödemeler ne kadar güvenli?

Pandemi sırasında tüketicilerin nakitsiz alışveriş tercihleri hızlı bir şekilde yükseldi. Zelle ve PayPal gibi uçtan uca (P2P) ödeme imkanı sağlayan firmaların popülerliği de her geçen gün artıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, söz konusu uygulamalar kullanıcıların bankacılık bilgilerini akıllı telefonlarında saklamasına izin veriyor.

Consumer Reports tarafından yapılan bir araştırmaya göre Mart 2022 itibariyle Amerikalıların %64’ü P2P ödeme uygulamalarını kullanıyor. Gençlerde ise bu oran %81’e yükseliyor.

Araştırmaya katılan 2.000'den fazla kişinin yaklaşık %40'ı ayda en az bir kez ödeme uygulamalarını kullandıklarını belirtiyor. Katılımcıların %18'i haftada en az bir kez bu uygulamaları kullanıyor.

Rossman dijital ödemelerin genellikle kredi kartı işlemlerinden daha güvenli olduğunu, çünkü biyometrik bileşen kullandığını söyledi. Sektör analisti, “Bu çevrimiçi çözüm muhtemelen kısa mesajla gönderilen bir kod gibi bir tür iki faktörlü kimlik doğrulamaya sahip olacaktır” açıklamasında bulundu.

Ancak Consumer Reports analizinie göre dijital ödemeler de risksiz değil. Kullanıcılar dolandırıcılıklara karşı savunmasızdır veya yanlışlıkla yanlış kişiye ödeme gönderirlerse para kaybedebilirler. P2P ödemeler hala değişen derecelerde tüketici korumalarına sahiptir ve bu da geri ödeme alma konusunda sorunlara neden olabiliyor.

Başka birine aktarıldıktan sonra ödemeyi kişisel hesabınıza para geri almaya çalışmak, bir kredi kartı şirketinden geri ödeme talep etmekten daha fazla çalışma gerektirebilir. Rossman söz konusu durumu, “Diş macununu tüpe geri sokmaya çalışmaya benzer” ifadeleriyle açıklıyor.

Zelle için ağır eleştiriler

Büyük bankaların ortaklık sürecinde olduğu Zelle son dönemde eleştirilerin odağındaydı. Geçen sonbaharda ABD Senatosu'nda yayınlanan bir raporda, "Zelle’de dolandırıcılık ve hırsızlık yaygın durumda ve çok az müşteri geri ödeme alabiliyor. Firma potansiyel olarak federal yasaları ve tüketici kurallarını ihlal ediyor" denildi.

Consumer Reports analizi de yöneticilerin tüketici koruma uygulamalarını güçlendirmesi gerektiği çağrısında bulunuyor. Consumer Reports Tüketici Raporları Finansal Adalet Direktörü Delicia Hand, “Tüketicilere sunulan korumalar ile ödemelerde uygulanan son teknolojiler arasında bir gecikme söz konusu” uyarısında bulunuyor. Hand kurallar belirlenene kadar ödeme sistemleri şirketlerinin kullanıcı risklerini azaltmak için çıtayı yükseltmesi gerektiğini söyledi.

Bununla birlikte Amerikan Bankacılar Birliği, Banka Politikaları Enstitüsü, Tüketici Bankacıları Birliği ve Takas Merkezi tarafından yapılan ortak açıklamada, “Son beş yılda Zelle ağında işlenen 5 milyar işlemin %99,9 herhangi bir hile veya dolandırıcılık raporu olmadan gönderildi” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, bir müşterinin Zelle aracılığıyla yapılan bir işleme itiraz ettiği her durumda, ABD federal yasaları uyarınca bankaların yetkisiz işlemleri soruşturma ve geri ödeme sağlama yükümlülüğü olduğu belirtildi.

Dixon dijital cüzdan kullanma konusunda tüketicilerin daha temkinli bir yol tercih edebileceğini de belirtti:

"Daha önce hiç dijital cüzdan kullanmadıysanız, birkaç test yaptığınızdan ve büyük miktarlarda para göndermediğinizden emin olun."

 

Para transfer merkezinden 11 milyon liralık hırsızlık

 

Kredi kartı yükü X kuşağının omzunda

 

Panetta: Dijital euronun kullanımı serbest olacak

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Monser25 Ocak 2023 17:23

    Palavra hikaye cüzdan falan yok ortada arap palavraları asırlardır söylenen insanları uyutup kandırmak için alayı sahtekar