BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDijital bankalara talep artıyor----

Dijital bankalara talep artıyor

Dijital bankalara talep artıyor
04 Eylül 2020 - 17:14 www.finansgundem.com

Mobil ve dijital bankacılık korona virüs pandemisi sürecinde yükseliş gösterdi. Bu sistemin kullanıcılar tarafından da tercih edildiğine dair sinyaller var

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de banka hesabı olan 2,200 kişiyle yapılan anketin sonuçlarına göre birçok tüketici, pandeminin başlamasından bu yana çevirimiçi ve mobil bankacılığa geçti. Her demografiden tüketici bu sistemi seviyor.

Yapılan ankete göre “tüketicilerin %46’sı pandemi başından bu yana ‘dijitale geçenler’ arasında yer aldı ve bu kişilerin pandemi öncesine kıyasla mobil bankacılık uygulamalarını kullanma oranı arttı.” Mobil bankacılık sektörü, mobil kullanımını arttıran %45’lik bir tüketici artışı kaydederek oldukça büyük bir dönüşüm geçirdi. Katılımcıların %38,2’lik çevrimiçi bankacılık müşterisiyse dijital kanalları daha fazla kullandıklarını söyledi.

Araştırmaya göre bu değişim kalıcı olacak.

 

Kalıcı bir değişim

Finansal kurumlar korona virüs pandemisi öncesinde de çevirimiçi uygulamalara başlamıştı ancak ulaşamadıkları bir pazar potansiyeli vardı. Şimdiyse dijital bankacılık tüketiciler tarafından daha çok tercih ediliyor.

Araştırma sonucunda yapılan açıklamada “araştırmamız dijital bankacılık alışkanlıklarının şimdiden tüketiciler tarafından sıklıkla tercih edildiğini ancak müşterilerin bu çevirimiçi hizmetleri yüz yüze ve analog bankacılık metodlarıyla birleştirerek kullandığını gösterdi” dendi. “Katılımcıların neredeyse yarısı, genelde dört ya da beş bankacılık türünü kullandığını söyledi: Online bankacılık, mobil bankacılık, şube ziyareti ve ATM kullanımı. Yalnızca bir metod daha seyrek kullanılıyor. Bu da finansal kurumları aramak. Banka müşterilerinin yalnızca %4,8’lik bölümü bunu seyrek de olsa yaptıklarını söyledi.”

Araştırmanın en anlamlı sonuçlarından biri de ‘dijitale geçenler’in bu uygulamaları kullanmaya devam edeceklerini söylemiş olmaları. Raporda belirtildiği üzere “birçok tüketici, pandemi sürecinde edindiği alışkanlıkları devam ettireceğini söylüyor. Bu da özellikle dijital trendler için oldukça güçlü olan bir bakış açısı.” Mobil bankacılık uygulamalarını kullanmaya başlayanları neredeyse %44’ü bu alışkanlıklarına devam edecek, %34,7’si değişikliklerin bazılarını sürdürecek ve %74’ü çevirimiçi hizmetleri kullanmaya devam edecek.

Dolandırıcılık korkuları ve sadakat

Dijital bankacılığa geçişle birlikte, tüm dijital bankacılık müşterilerinin ortak endişesi olan dolandırıcılık konusu gündeme geliyor.

Örneğin dijital bankacılık kullanımında dolandırıcılığa maruz kalan tüketiciler daha temkinli hale geliyor ve bu durum da uygulamaların kullanımını etkiliyor.

Rapora göre “dolandırıcılığa maruz kalmak tüketicilerin risk algısını şekillendiriyor.” “Daha önce böyle bir durumu tecrübe etmiş olan tüketiciler bunun tekrarlanmasına yönelik oldukça yüksek korkulara sahip. Dolandırıcılığı tecrübe eden mobil banka kullanıcılarının %51,3’ü ve çevirimiçi bankacılık müşterilerinin %53,1’i bu konuda endişeli olduklarını belirtti.” Bu katılımcılara kıyasla, dolandırıcılığa maruz kalmamış mobil bankacılık kullanıcılarının %35,7’si de bu ihtimalden dolayı endişe duyduklarını söyledi.

Bu durumun sadakat ve müşterinin elde tutulmasına olan etkisine bakılacak olursa, yeni hesap açan ve kart başvurusunda bulunan tüketiciler bunu halihazırda çalıştıkları bankayla yapmayı tercih ediyor.

“Araştırmamızın bulgularına göre yeni hesap açan kişilerin %19,9’u mevcut bankalarıyla çalışmaya devam etti. Katılımcıların yalnızca %3,3’ü başka bankalara başvurdu. Benzer bir durum da yeni kredi kartı başvurularında yaşandı. Az sayıdaki büyük bankalar tarafından domine edilen bu alanda, müşterilerin %11,9’u yeni kart başvurularını mevcut kurumlarında yaptı, katılımcıların %5,7’si ise farklı kurumları tercih etti.”

İş Bankası’nın İK uygulamalarına uluslararası çapta iki altın ödül

 

Yükseliş için bankacılık yakından izlenecek

 

Dev bankalar ofise dönüşü hızlandırıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)