BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDevlet sırrı değil gizli kredi sırrı----

Devlet sırrı değil gizli kredi sırrı

Devlet sırrı değil gizli kredi sırrı
21 Aralık 2013 - 13:18 www.finansgundem.com

Sabah Gazetesi’nin rüşvet operasyonunda, “Devletin sırları paspas” manşetiyle Halkbank’a desteğine Taraf'tan ilginç yanıt

Sabah Grubu’nun, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen Büyük Rüşvet Operasyonu’nda, bakanları adeta görmezden gelip sadece Halkbank’ı savunmaya geçmesi Ankara ve İstanbul’da ekonomi ile bankacılık kulislerini karıştırdı. Dün Halkbank Genel Müdürü’nün gözaltına alınmasını “Devlet sırları paspas oldu” manşetiyle eleştiren Sabah’ın tavrı kulislerde “Halka açık bankada devlet sırrı ne olabilir. Ancak verilen gizli kredilerin sırrıdır” yorumlarına neden oldu. Bu arada kulislerde, bir süredir konuşulan Sabah-atv için usulsüz kredi verildiği iddiaları da yeniden gündeme geldi. Sabah-atv’nin satışı sırasında Çalık Grubu’na 375 milyon dolar kredi açması nedeniyle eleştirilere hedef olan Halkbank’ın ayrıca 200 milyon dolara yakın gizli bir kredi verdiği ve kredinin teminatlandırılmadığı bankacılar tarafından konuşuluyordu. Kredinin teminatsız olması nedeniyle Çalık Grubu’nun Sabah-atv satış sürecinde de sorun yaşamasına neden olduğu kaydediliyordu.
Kamuoyunda büyük eleştirilere yol açan ve Cumhuriyet tarihinin tek seferde açılan en büyük kredilerinden biri olma özelliğini taşıyan Sabah Grubu kredisinin geri ödemesinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle, aynı gruba yine Çalık Grubu’nun bir başka şirketi aracılığıyla finansman sağlandığı öne sürülmüştü.



170 MİLYONLUK GİZLİ KREDİ

Çalık Grubu, Sabah Grubu’nu satın alırken, Halkbank’tan 375 milyon dolarlık kredi kullanmıştı. Aynı şekilde aynı tutarda Vakıfbank’tan da kredi kullanıldı. Ancak sağlanan krediler bununla bitmedi. Sabahatv sürekli zarar edip, Çalık ve Katarlı ortağı tarafından sağlanan sermayesini tükettiği için kredinin geri ödemelerinde zaman zaman sıkıntılar çıktı. Finansal sıkıntıların aşılması için Çalık Grubu’nun bir başka şirketine 170 milyon dolarlık yeni kredi açılarak finansman sağlandı. Yani, zaten yüksek montanlı kredisi bulunan grubun bir başka şirketine usulsüz kredi açılarak, finansman açığı giderildi.
Kulislerde, evindeki ayakkabı kutularında 4.5 milyon dolarla yakalanıp gözaltına alınan Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın durumunun Sabah tarafından devletin en büyük problemi olarak gösterilmesinin asıl nedeninin bu olduğu ifade ediliyor. Büyük Rüşvet Operasyonunu neredeyse sadece Halkbank penceresinden değerlediren, ticarî ve bireysel kredileri kapsayamayan ve karapara trafiğini anlatan bilgileri içeren operasyonu “Sırlar paspas oldu” mantığıyla değerlendiren Sabah’ın gerçek korkusunun bu kredilerin açığa çıkması olduğu vurgulanıyor.

HALKA AÇIK BANKADA NE SIRRI?
Kulislerde tartışılan bir başka konu da, Borsa İstanbul’da halka açık olan ve yabancı sermayenin de ortak olduğu Halkbank’ın ne gibi devlet sırları taşıdığı oldu. Bankacılar, halka açık bankaların BDDK, Maliye ve SPK tarafından denetlendiği tüm bilgilerinin dipnotlu bilançolarına yansıdığını kaydediyor. Bu yüzden HalkBank’ta usulsüz olanlar dışında herhangi bir bankacılık ya da devlet sırrı olamayacağını belirtiyor.

Hüzeyin Özay/ Taraf
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hakan27 Aralık 2013 23:38

    bu toplanan paraları kim vermiş ona makbuzu varmı ispat etsin içinden yürütmediği ne mağlum en az 50 sene yatmalı içerde.

  • Bankacı22 Aralık 2013 08:35

    Ülkenin ihracat rakamlarını ve cari açığını etkileyecek miktarda bir hareketlilikte, BDDK nın ve murakıpların denetim görevleri arasında yapması gerekenler varmıydı. Transferlerin yapıldığı söylenen diğer üç özel banka hangileri.

  • serkan genç21 Aralık 2013 23:36

    taraf emrika ve israil den taraf?şimdi bu gazetenin reklamını yapmak niye?bu ülkenin gazetesi değil manşetlerini israil ve amerika nın yazdığı gazete...

  • Huseyın yangın 21 Aralık 2013 21:37

    Bu zatı buraya kimler getirdi; onlar ne diyecek şimdi?...

  • gokalp8021 Aralık 2013 21:04

    MENSA ADLI BİST ŞİRKETİ NE VERDİĞİ VE 4 YILDIR ÖDEMEDİĞİ KREDİDİR. HERHALDE

  • Bankacı21 Aralık 2013 18:53

    Ülkenin ihracat rakamlarını ve cari açığını etkileyecek miktarda bir hareketlilikte, BDDK nın ve murakıpların denetim görevleri arasında yapması gerekenler varmıydı. Transferlerin yapıldığı söylenen diğer üç özel banka hangileri.

  • metin21 Aralık 2013 16:45

    Hirsizin sirri desek dahaiyi olur.

  • doğa21 Aralık 2013 16:18

    müdür bağışlar diyor müdür bağışlar evde tutulmaz bankada açarsın bi hesap belgeleriyle hesapta tutarsın

  • misafir21 Aralık 2013 15:51

    bu krediyi başka bir sürü usulsüz kredi gibi h.aydın efendi verdi.ödenemeyince ziraate gelindi ve can bey olmaz diyince koltuğa hüseyin efendi oturdu.sıra onada gelecek inşallah

  • doğa21 Aralık 2013 15:30

    bbdk devlet sırrı demiyor

  • ergun21 Aralık 2013 14:45

    Herkes çıkar peşinde.Halkbanktan trilyonlarca kredi kullanan SABAH gazetesinden ne bekleyeceksinki...Sabah ın onlardan ne farkı kaldı...Okumam artık bende...