BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemDEVA'dan TL'yi kurtarmak için 10 tavsiye----

DEVA'dan TL'yi kurtarmak için 10 tavsiye

DEVA'dan TL'yi kurtarmak için 10 tavsiye
08 Ağustos 2020 - 14:50 www.finansgundem.com

Türk Lirası'nın yabancı para birimleri karşısında son haftada hızla değer kaybetmesinin üzerine Ali Babacan önderliğindeki DEVA Partisi, hükümete tavsiyelerde bulundu.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) tarafından yapılan açıklamada liradaki değer kaybının yatırımcıları uzaklaştırdığı ve ekonomiyi yavaşlattığı belirtilirken, "Türk Lirası’ndaki değer kaybı toplumun satın alım gücünü azaltmaktadır. Özellikle ücretli kesimin geliri enflasyon karşısında erimekte ve yoksulluk yaygınlaşmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Yazıda mali problemlerin temel sebebi olarak 'kötü yönetim' gösterilirken, "Ekonomideki sorunların sebebinin sadece ekonomi politikalarıyla ilgili olmadığının altını çizmekte fayda görüyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi yaşanmakta olan sorunları daha da ağırlaştırmıştır. Hukukun üstünlüğü ilkesinin yok sayılması başta olmak üzere, kurum ve kuralların zayıflaması, kişisel yaklaşımların baskın hale gelmesi yatırımcıların ve iş dünyasının geleceğe güvenle bakmasını engellemektedir" denildi.

Türk Lirası'nın değerini artırmak için 10 tavsiye

Bu kapsamda DEVA Partisi, Türk Lirası'nın yeniden güçlendirilmesi ve ekonomin düzeltilmesi için hükümete 10 tavsiyede bulundu.

Tavsiyeler şöyle sıralandı:

"1. DEVA Partisi olarak 17 Mart ve 18 Nisan’da açıkladığımız önerileri içeren, içsel tutarlılığa sahip, teknik kalitesi yüksek ve güven veren orta vadeli bir program katılımcı bir anlayışla hazırlanmalı ve kararlılıkla uygulanmalıdır. Bu planda iç ve dış finansman dengelerine ilişkin gerçekçi ve tutarlı bir çerçeve ortaya konulmalıdır. Planda alınan olağanüstü mali ve parasal önlemlerin orta vadede nasıl normalleştirileceğine ilişkin yol haritasına da yer verilmelidir.

2. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, elindeki tüm araçları enflasyon hedeflemesi, dalgalı kur ve serbest sermaye hareketleri anlayışına uygun, bağımsız ve etkin bir biçimde kullanmalıdır.

3. Merkez Bankası rezervlerini güçlendirecek her türlü dış finansman imkanını değerlendirme konusunda azami çaba gösterilmelidir.

4. Kamu bankaları vasıtasıyla şeffaflıktan uzak ve hedeflenen etkileri sağlamakta başarısız olan döviz müdahaleleri ivedilikle sonlandırılmalıdır.

5. Başta kamu bankaları olmak üzere tüm bankaları, fayda ve risk analizlerine dayanmadan ucuz ve kolay kredi vermeye zorlamaktan vazgeçilmelidir. Bu doğrultuda aktif rasyosu uygulamasına son verilmelidir.

6. Bütçe disiplinini sağlayacak mali kural hayata geçirilmelidir. Bütçe birliği, bütünlüğü ve disiplini yeniden tesis edilmelidir. Varlık Fonu gibi şeffaflıktan uzak uygulamalara son verilmelidir. Bunun yanında, bütçe açığının kontrolünde verimsiz kamu harcamalarının ve israfın kontrol altına alınması öncelikli olmalıdır.

7. TCMB bilançosunda yıllardır biriktirilen ihtiyati yedek akçe kalemi bütçe açığının finansmanında şeffaflıktan uzak bir biçimde kullanılmıştır. COVİD-19 gibi ortaya çıkabilecek ani risklere kalkan olabilecek bu tarz tasarruflara yönelik keyfi uygulamalara bir daha başvurulmamalıdır.

8. Kamu yatırımları ve Kamu Özel Sektör İşbirliği uygulamaları şeffaflığı, katılımcılığı, yerindeliği ve etkinliği esas alan bir anlayışla yürütülmelidir.

9. TÜİK’e güçlü bir bağımsızlık kazandırılmalı ve yayınladığı istatistiklerin kalite ve güvenilirliği en üst düzeye çıkartılmalıdır.

10. Şahıs ve parti bazlı dar politik çıkarlar uğruna izlenen popülist politikalar bir kenara bırakılarak, kural ve kurum bazlı ekonomi yönetimine geçişi sağlayacak ve ekonomi yönetiminin kurumsal kapasitesini güçlendirecek düzenlemeler süratle hayata geçirilmelidir."

ETİKETLER :
YORUMLAR (48)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Veysi10 Ağustos 2020 00:22

    Neyi savunuyorsunuz issizlik dolar altin hepsi uçtu daha ne yapsınlar anlayış

  • Kemal enek09 Ağustos 2020 23:10

    Maddelerden biri IMF ile anlaşma yap diyor hadi oradan bunlar Türkiye satar

  • Can yilmaz09 Ağustos 2020 21:23

    Herkes bir alem olmus arkadas. Sayin babacan dolarin artmasina biyik altindan gulmuyorsaniz bende adam degilim. Erdogan gitsinde geri kalana ne olursa olsun havasindasiniz. Size deger verip bu ulkenin degerleri arasina katan erdogana nasil ihanet edersin. Liyakat sifir otur.

  • A. A.09 Ağustos 2020 19:07

    Fetöcü Ali Babacan. 15 temmuzda neredeydin? 15 temmuz'la ilgili ne düşünüyorsun? Amerika'nın dediklerini yaparsak dolar düşer mi? 10 yıl beraber çalıştığınız, sizi başbakan yardımcısı, dışişleri bakanı, ekonomi bakanı yapan kişi size görev vermeyince mi kötü oldu?

  • Cahil savar13 Ağustos 2020 15:21

    Ulan cahil herif işte senin gibiler yüzünden bu haldeyiz adama en baba görev verildi kabul etmedi şimdide gelmiş saçma sapan konuşuyorsun sizlere müstehak bu şartlar

  • Emre Aygar09 Ağustos 2020 21:20

    Kendisine defalarca görev verilmek istendi ancak kendisi artık yozlaşmış bu yapıda yer almak istemedi. Biraz haber oku lütfen!

  • Ali09 Ağustos 2020 19:32

    Hemen de Fetö damgasını yapıştırın. Madem Fetö o zaman dışarda ne işi var alsınlar içeri(!) Yalandan kim ölmüş.

  • Zafer MERCAN09 Ağustos 2020 18:36

    Bankalardaki Döviz mevduatları 225 milyar dolar.Niçin bu kadar büyük bir miktar dolarda duruyor Ekonomiye niçin katılmıyor.Yıllardan bu güne Türkiye de RANT ten geçinen bir kesim var.Bu kesim son yıllarda faizler düştüğü için paralarını döviz e yatırım yaptılar.Türkiye de döviz bir kaç amaç için yükseltiyorlar.Faizlerin tekrar yükselmesi ve ülke ekonomisini sekteye uğraması Yapılması gereken yatırım amaçlı döviz alanlarda alım satım paritisinde makas yüzde 10  çıkarılması

  • Cihangir Malkoç09 Ağustos 2020 14:10

    Muhalefet de olsan fikirlerinle çözüm sunacaksın. Amaç kavga etmek olmamalı

  • Sözün özü 09 Ağustos 2020 12:39

    Milletin keyfi yerinde. Mağazalarda sıfır araba kalmamış. Bide para yok diye ağlıyor millet. Borsaya giren küçük yatrımcının haddi hesabı yok. Parasız adam borsaya nasıl girsin. Sadece dolar çıktı diye ekonomi bozulmaz.

  • Tufan09 Ağustos 2020 11:56

    Ne oldu döviz yükseldide? Herkes maaşını alıyor mu? Alıyor. Devletten alacağını alamayan var mı? Yok. Yunan gibi temerrüde mi düştük kredi taksitlerini mi ödeyemedik? Yok. Tüm dünyada pandemi var ülkeler krizde bizde dolar yükselince ekonomik kriz diye dırdır ediyorsunuz. Pandemi var pandemi! Abd avrupa dara düşmüş karşılıksız para bastıkları halde biz kendi halimizde dayanıyoruz ama sizin gibi içerideki şakşakçı taifenin dırdırı bitmiyor. Allah sizi ıslah etsin.

  • Murat konca09 Ağustos 2020 10:09

    Akp li bazı şahıslar çıldırdı gene işlerine gelmeyen konuları görmezden gelip aynı seneryolari tekrar ediyorlar ya atın üstunuzden bu yarım hasta halini dosdoğru olun

  • Kocak09 Ağustos 2020 09:26

    Bir zamanlar ekonomi bakanlığı yapmış mutlaka bir öneri sunmuştur mantığı ile pür dikkat okudum . Şeffaflık başka birşey yok kime şeffaflık neye göre şeffaflık

  • Ferhat09 Ağustos 2020 02:35

    Madde 3 . Diyor ki sayın hemşehrim git tefecilerden para dilen.

  • Sakarya lı Çiftçi09 Ağustos 2020 00:40

    Doları 6 ayda 1 liraya indiririm. Ali Babacan gibi ODTÜ'yü 4.0 ortalamayla bitirmedim.İlkokul mezunuyum. Nasıl mı yapacağım.? 1 Suriye' den derhal çıkış. 2 İha ve siha programları derhal iptal. 3 Libya, Afrika, Balkanlar, Kafkasya, Ortadoğu politikalarından derhal vazgeçme 4 S400 ler iptal boruları köylerdeki değirmenlere su oluğu olacak. 5 63 bin görevden el çektirilen cia nın fetöcü tayfası derhal işlerine iade. 6 İmf den derhal 100 milyar dolar borç alınacak. 7 Ayasofya derhal kiliseye çevrilecek. 8 Savunma sanayi fabrikaları derhal heykel fabrikasına dönüşecek. 9 Muz fındık patates üzüm incir pamuk üreten Akdeniz ülkesi olarak yaşamımızı sürdürmeyi taahhüd edeceğiz. 10 Gazeteci kılığındaki tüm ajanları derhal serbest bırakacağız

  • Sakaryalı çiftçi09 Ağustos 2020 20:56

    Çitak kardeş Odtü de sana dilbilgisi öğretmediler mi? 'Bende Odtü mezunuyum' daki de ayrı yazılır.

  • Misafir09 Ağustos 2020 19:41

    Gırgır geçmek yerine boynuna ağırlık etmiş o kafanı bir çalkala da kendine gelsin

  • Citak09 Ağustos 2020 17:22

    Bence sen ilkokul mezunu degilsin bende ODTU Mezunuyum ilkokul mezunlari bunlari yazamaz bilirim.....

  • Konyalı Reçber09 Ağustos 2020 08:49

    Gözünüz o kadar boyanmış ki. Özelleşme uğruna satılan ülke de yok edilen ülke değerlerini görmüyor üretimi kaybettiğimizi farketmiyorsunuz. Çiftçimizin hasat zamanı yapılan ithalat ile ürününün elinde kalmasını ve üretimi durdurmasını farketmiyorsunuz. İnşaat sektörüne yapılan gereksiz yatırımları bunun sayesinde ortaya çıkan konut çılgınlığını görmüyorsunuz. Zengin edilen müteahhitlerin Londra da sokak almasına gö yumulurken, İçinde tencere kaynamayan ev sayısının nasıl arttığını yoksulluğun aile huzurunu bitirdiğini görmüyorsunuz.

  • sonder08 Ağustos 2020 22:59

    kimee akil veriyonn gardass bunu bitekk senmii biliyonn taabii sana ekmekk eldenn su goldenn senn hicc yoklukk cektinmiii senn hiccc ucc kuruslaa markett gezdinmii sen hiccc kirada oturup elk suu gazz odedinmii sen hiccc tarlada tabanda calistinmii borsaa,dolarrr,altinn bizz garibaniin neyinee zehirr zikkim olsunn buu milletii kemirenee

  • Mustafa Dincer 08 Ağustos 2020 22:54

    Bunu önerin Babacan bende bilet vardiya okuma gereksinim duydum gülesim geldi sana Milleti böyle salak yerine koyuyorsunuzki size oy versinler vah vah sana babacancuk

  • Deva08 Ağustos 2020 22:08

    Babacan bu ülkeye cumhurbaşkanı olsa inanın bana adı bile yeter borsa uçar dolar çakılır bunu herkes çok iyi biliyor itibar en büyük değer 

  • Yatırımcı08 Ağustos 2020 23:07

    Adam görevdeyken muhalefet pirana gibi saldırıyordu, dalga geçiyordu, itibar suikastı yapıyordu. Şimdi öküz öldü badem gözlü oldu. Döviz düşük seyrederse ihracatçı zora girer ve lobi yapar, yüksek olursa döviz patladı bizi seçin diye partiler algı yapmaya başlar.    

  • Alp08 Ağustos 2020 21:16

    Neyin tavsiyesini niye veriyorlar anlamadım halk olarak bi elimiz yağda bi elimiz balda yazları havayide kışları alplerde tatil yapıyoruz.Almanya mersedes ve bmv yi bizden başkasına satmıyor bütün dünya bizi kıskanıyor. Bi avrupalının haline bakın birde bize ezikler bizi kıskanıyo.

  • Vatandas 08 Ağustos 2020 21:10

    En etkili madde 10.maddedir. 4, 5 kisiyi mutlu edecegim diye Tum dunyayi karsiniza almak pek de Devlet Akli degildir. Kendimizi dev aynasinda gormeyelim, bizden cok daha guclu Ulkeler ve toplumlar var. Netice ortada. Dolar, Euro durmadan yukseliyor, daha biz bugun cok iyi gunlerdeyiz. Mualesef bu aciyi hepimiz cekiyoruz yalnis POLITIKA izlemek Ile. Etrafimiza bir donup bakalim, Dost bir ulke kaldi mi? Biz bize yeteriz,, baskalari Ile ugrasmiyalim, kendi ic dunyamiza odaklanmak lazim, kendi halkimiz Ile El ele. Ne Suriye, Ne Libya ne Krim, ne de Azerbaijan, Bunlar bize 10 numara buyuk seylerdir. Kimsenin evine ttas atmiyalim, cunku bizim evimiz camdan yapili. Saglam bir ekonomiye sahip degiliz, Kendimizi kandirmiyalim. Bos ovunmek kadar Aptal olmayalim, Gercek neyse o. Su an 3, 5 turistin yolunu bekler olduk, nerede o ekonomik guc? Bir Ayasofya yetti bize, bu felaket yetti bize, Ikincisinden hepimizi Allah korusun. Populist politikalar sonucu dolar 7.3 Euro 8.6 tl. Yazik bu millete.

  • Ferhat09 Ağustos 2020 02:40

    Azerbeycan da Libya da Suriye'de . Yani komşundaki yangına müdahale etmezsen. O yangın senin evine de sıçrar. Aslında sömürgecilerin yapmak istediği de bu. Kendi gelip doğrudan sana saldırmıyor. Önce etrafını yangın yerine çeviriyor. Her türlü kazanıyor. Bulduğu veya yetiştirdiği ahmsklardan Ucuza petrolü alıyor. Sonra bir irinize ve etrafunızı öldürün diye silah satıyor. Ve sen bunu göremeyecek kadar körsün

  • manevra 08 Ağustos 2020 20:56

    sana mı kaldı fikir vermek. madem ayrıldın kendi yoluna gittin nasihat vereceğine, nasıl iktidar olurum onun hesabını yap. bunların hepsi anlaşmalı millet.

  • yorum 08 Ağustos 2020 20:35

    katılıyorum adam haklı arkadaş sonuna kadar haklı

  • Mehmet Kalyoncu08 Ağustos 2020 19:49

    İngiltere’den gelen demeci okuyor!

  • Hatır08 Ağustos 2020 21:10

    Dünyada senden koyunu yoktur net.

  • Savaş08 Ağustos 2020 19:24

    Bence dövizin çıkma nedeni bankaların kredi vermeye zorlanması ihtiyacı olmayan faiz düşük diye kredi alıp altın dolar alıyor hem enflasyon artıyor hemde dolar

  • ali yay08 Ağustos 2020 18:48

    tasarruf devletten başlar o kadar savrukluk varki ben şaşırıyorum

  • Ali08 Ağustos 2020 17:55

    Sen degilmisin $1900den1178e düşürüp ülkeyi ithal cenneti yapanın fiyatlar iyİ araba telefon beyaz eşya pahalı olursa vatandas içeri yonelirher sene ufakufak çıkmalı

  • bahaneci08 Ağustos 2020 17:31

    anlat kizim melahat....

  • mali 08 Ağustos 2020 16:57

    Çözüm ekonomi,, üretim, üretim, üretim ve güven. Dolar alan altın alan yanardan buraya geldik, güven çok önemli.

  • yorum 08 Ağustos 2020 20:37

    sen üretsene ne üreteceksen bekleme başkasından üretim

  • Kamil08 Ağustos 2020 15:45

    Bla ,bla,bla... Dövizi nereden bulacağız , 

  • Roksi08 Ağustos 2020 15:44

    Olay basit kes krediyi vatan hainlerine fonlama ihanet eden bankaları ceza manyağı yap olay bitsin bu seferki operasyon içerden ve beslenen kargalar göz oyuyor batacak olan batsın işini iyi yapanlar kalsim

  • Fero08 Ağustos 2020 15:32

    Hiç bişey anlamadım

  • Vatandas08 Ağustos 2020 15:30

    Bildiyi bir sey yok sov yapiyor

  • Hasge08 Ağustos 2020 21:06

    Senin gibi bilmeyenler anlamaz dediklerini zaten. Anca yorumlarda laf yapmayı bilirsiniz. Şu ekonomiye bakan o güzel şahsiyetleribiz bu adamın tırnağı bile etmez

  • akıl08 Ağustos 2020 16:27

    senin için değil bilenler için alınacak önlemleri sıralamış...

  • salim08 Ağustos 2020 15:17

    11-Faizler reel seviyeye yükseltilmelidir,,piyasa faizi şu anda %12

  • Uyan08 Ağustos 2020 15:12

    Sadece tasarruf... yönetim ...idareye dikkat çekmişsiniz ....üretim yok

  • Hasge'ye08 Ağustos 2020 23:20

    Komünizm ile mi yönetiliyoruz? Devlet tüm harcama kalemlerini kesti diyelim. Bu ancak kamu maliyesine yarar. Yatırımı özel sektör yapacak. Yalılar alıp, parayı faize yatıracaklarına, döviz-altın trade peşinde koşacaklarına yatırım yapıp istihdam oluşturacaklar. Cidden Dünyadan bihabersiniz. Sonra çıkıp adamlara çomar bilmem ne diyorsunuz. 

  • Hasge08 Ağustos 2020 21:08

    Tasarruf etmeden, sağa sola savurmadan birşeyler üretebilirsin. Olmayan şey ile nasıl üretim yapacaksın? Etrafa savurarak mı yapacaksın?

  • Ali 08 Ağustos 2020 15:08

    Somut Birsey soylememis

  • istanbul Barbier 09 Ağustos 2020 09:37

    Önüne gelen herkes yorum yapiyor anlayanda anlamayanda biri cinmis televizyona dünyanin hicbir ülkesindetürkiye haric pesin vergi yok diyor Ben avrupda yasiyor ve ticaret yapiyorum pesin vergi de ödiyorum elimde belgelerde var türk insanlarini saf bunlsr anlamaz diye kandiriyorlar adam cikip tv de yalan söylüyor