BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiDev perakendeciler metaverse’e akın ediyor----

Dev perakendeciler metaverse’e akın ediyor

Dev perakendeciler metaverse’e akın ediyor
23 Şubat 2022 - 18:00 www.finansgundem.com

Forever21 ve Nike gibi dev perakendeciler metaverse’de yerlerini alıyor. İki şirket de metaverse’de, dijital dünyanın küresel perakende sektörünü dönüştüreceği beklentisiyle sanal mağaza açtı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Moda zinciri Forever 21’in metaverse şubesi beş kattan oluşuyor. Dijital paralarla satın alabileceğiniz dijital kıyafetler ve makyaj salonu da bulunuyor. Mağazanın en üst katına çıktığınızda, bir balon içinde en alt kata dönebiliyorsunuz. Forever21 gibi Nike ve Chipotle de gerçek dünyadaki karlarında artış beklentisiyle sanal mağazalar açmaya yöneliyor. Peki metaverse’te yüksek marjlı e-ticaret faaliyetleri mümkün mü? Metaverse küresel perakende sektörünü dönüştürebilecek mi?

Facebook ve Microsoft gibi teknoloji devleri şimdiden sanal dünyalara yönelik teknolojileri yaratmak için milyonlarca dolar yatırım yaptı. Şirketler metaverse’ün internetin geleceği olduğunu düşünüyor. Financial Times’ın haberine göre Meta (Facebook) kendi sanal dünyasını geliştirmek için yılda 10 milyar dolar yatırım yapacak. Bu sanal dünyada da Forever21 gibi mağazalar yer alacak. Meta CEO’su Mark Zuckerberg, “metaverse deneyiminin büyük bir bölümü bir deneyimden diğer bir deneyime ışınlanabilme kabiliyeti üzerine kurulu olacak” dedi.

Devamında, “bu nedenle dijital ürünlerinizi yanınızda taşıyabilmek, yapılacak en büyük yatırımlardan bir tanesi” dedi. Forever21’in sanal mağazası, mini oyunlardan oluşan ve her gün 55 milyon aktif kullanıcıya ev sahipliği yapan Roblox’ta yer alıyor. Forever21’in sanal mağazasını Virtual Brands Group yasarladı. Roblox istatistiklerine göre, mağazanın aralık ayı sonundaki açılışından bu yana 200 bin kullanıcı mağazayı ziyaret etti. Virtual Brands Group CEO’su Justin Hochberg, “Virtual Brands Group bir reklam ajansı değil” dedi.

Açıklamasında, “metaverse’de iş alanları yaratıyoruz. Kıyafetleri tasarlıyoruz, pazarlama stratejileri üretiyoruz, influencer’larla çalışıyoruz ve şirketler için yepyeni bir dünya yaratıyoruz” ifadelerine yer verdi. JPMorgan ise metaverse’ü yıllık trilyon dolarlar getirebilecek bir gelir fırsatı olarak görüyor. Bankanın son raporuna göre her yıl yaklaşık 54 milyar dolarlık dijital ürün satışı yapılıyor. Bu da müzik tüketiminde harcanan paranın iki katından fazla.

Rapor, Roblox’a kıyasla yetişkinlere daha fazla hitap eden metaverse alanı Decentraland’de bir arsanın yaklaşık 1 milyon dolara satıldığını açıkladı. Arsanın yaratıcısı Everyrealm, alanı online bir alışveriş merkezi için kullanıyor. JPMorgan’ın raporunda, “her şehirde mağaza açmak yerine, önde gelen bir perakendeci metaverse’de milyonlarca müşteriye hizmet veren küresel bir merkez kurabilir” dendi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu görüşe paralel bir şekilde Nike yakın zamanda Roblox’ta Nikeland isimli bir mağaza açtı.

Burada kullanıcılar dijital Nike ürünlerini satın alabiliyor. Chipotle de 30 bin kullanıcının gerçek bir yemek için hediye çeki kazandığı bir sanal restoran açtı. Ayakkabı markası Vans da metaverse’de bir kaykay pisti açtı. North Face, Timberland ve Vans’ın da sahibi olan VF Corporation CEO’su Steve Rendle, “kendinizi nasıl tanıttığınız ya da markanızın nasıl kullanıldığı bu ortamda kritik önem taşıyor” dedi. Devamında, “markamızın metaverse’de nasıl temsil edildiği konusunda oldukça dikkatli olacağız” ifadesini kullandı.

Buna rağmen Rendle, metaverse’ün ticaretle bağlantısının kurulması için henüz zaman olduğunu dile getirdi. Kimileri bu alanları e-ticaret ile gerçek dünyadaki satışları artırmak için bir potansiyel olarak görüyor. Bunun nedeni ise dijital alandaki varlıklarının, gerçek hayattaki bilinirliği de yükselteceğinin düşünülmesi. Örneğin Forever21 mağazasındaki en popüler ürünlerden bir tanesi, üzerinde “forever” yazan siyah bir bere. Bere Roblox içerisinde kullanılan ve gerçek parayla satın alınabilen dijital para Robux ile 61 Robux’a satılıyor.

Berenin değeri yaklaşık 75 cent. Virtual Brand Group bugüne kadar kaç ürünün satıldığını açıklamıyor. Ancak yıl sonuna kadar 500 bin ürün satıldığı takdirde dahi, bu durum Forever21’in bilançosuna olumlu yansıyacak. Hochberg, “burada herhangi bir maliyet yok. İade, defolu ürün, kargo ücreti yok. Küresel bir tedarik zinciri de yok” dedi. Sanal bereye yönelik ilgi sonucunda Forever21, berenin gerçek versiyonunu gelecek kış piyasaya sürecek.

Bu şekilde kullanıcılar gerçek hayatta da metaverse’deki avatarlarıyla aynı kıyafetleri giyebilecek. Metaverse odaklı girişim sermayesi grubu Galaxy Interactive Ortağı Sam Englebardt, başarılı bir metaverse e-ticaret alanı oluşturmanın, geleneksel mağazalardaki formatları unutmayı gerektirdiğini söyledi. Devamında, “örneğin metaverse’de yer alan Prada mağazası, gerçek hayattaki Prada mağazalarıyla aynı olursa bu teknolojinin boşa kullanımı anlamına gelir” ifadesini kullandı.

Kanada’nın protesto krizi Bitcoin’i güçlendiriyor

 

Simpsonlar Rusya-Ukrayna krizini 1998'de bildi!

 

Apple'ın cezası 25 milyon euroya yükseldi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)