BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiDev kuruluşlar Türkiye için çark etti----

Dev kuruluşlar Türkiye için çark etti

Dev kuruluşlar Türkiye için çark etti
11 Temmuz 2014 - 07:25 www.finansgundem.com

Dünya Bankası ve Citigroup’tan şimdi de OECD Türkiye için beklentilerini revize ettiler

Dünya Bankası ve Citigroup’tan sonra OECD de Türkiye’yle ilgili büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Kuruluş 2014 yılı büyüme öngörüsünü yüzde 2.8’den yüzde 3.3’e yükseltti.
 
Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.3’le beklentilerin üzerinde büyüme göstermesi, kuruşların tahminlerini bir bir revize etmesine neden oldu. Son olarak Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye için 2014 büyüme beklentisini yüzde 2.8’den 3.3’e yükseltti. OCED, 2015 yılı büyüme öngörüsünü değiştirmeyerek yüzde 4’te bıraktı.
 
Dünya Bankası ve Citigroup da kısa süre önce tahminlerinde yukarı yönlü değişikliğe gitti. Dünya Bankası büyüme öngörüsünü yüzde 2.4’ten yüzde 3.5’e revize ederken, Citigroup da beklentisini yüzde 2.2’den 3.5’e yükseltti.
 
Zeybekçi uyarmıştı
 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptığı açıklamada, ‘’Standard & Poor’s, IMF, OECD gibi kuruluşlar, Türkiye’de 2014 yılının büyüme rakamlarını aşağıya doğru revize ediyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanı olarak şunu söylüyorum; yılın üçüncü çeyreğinde, Temmuz-Ağustos gibi göreceksiniz, tıpış tıpış o aşağıya doğru revize ettikleri büyüme rakamlarını yukarıya revize edecekler” demişti.
 
Hükümetin Orta Vadeli Programı’na göre, Türkiye’nin 2014’te yüzde 4 oranında büyümesi hedefleniyor.
 
Dengeli büyüme
 
OECD, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki yıllarda büyümeye devam edeceğini ancak ekonominin dış kaynak ile fonlanan iç tüketime aşırı bağımlılığının halen devam etmekte olduğunu belirtti.
 
Rapora göre Türkiye’nin, enflasyon, döviz kurları ve kredi hacmini sürdürülebilir seviyelerde tutacak para politikaları ve mali politikaları ile büyümeyi tekrar dengelemesi gerekiyor. Türkiye’nin kısa vadeli makroekonomik görünümünde küresel toparlanmanın da etkisi ile iyileşme kaydedildiğine dikkat çekilirken, büyüme oranlarının önümüzdeki iki yıl içinde hızlanacağı tahminine de yer verildi.
 
Enflasyon tahmini yüzde 8
 
OECD’nin raporu, Merkez Bankası’nın enflasyon hedefinin yine tutmayacağını gösterdi. Kuruluşun bu yıl için enflasyon tahmini yüzde 8, 2015 için yüzde 6.5 seviyesinde bulunuyor. Yılın ilk 6 ayında enflasyon yüzde 9.19 düzeyinde. Merkez Bankası 2014 enflasyon hedefini yüzde 7.6’ya revize etmişti. OECD, cari açığın GSYH’ye oranının 2014’te yüzde 6.4, önümüzdeki yıl yüzde 6.6 olacağını öngörüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)