BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarDev kripto oyununun ekonomik çıkmazı----

Dev kripto oyununun ekonomik çıkmazı

Dev kripto oyununun ekonomik çıkmazı
26 Kasım 2021 - 17:14 www.finansgundem.com

Kripto alanının en popüler oyunu, oynadıkça kripto para kazanma imkanı tanıyan Axie Infinity, ekonomik bir çıkmaz içinde. Video oyun analistleri, oyunun sürdürülebilirliğini sorguluyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sekiz ay önce Toronto merkezli Danışman Ansel Gravelle Axie Infinity adında bir oyuna rastladı. Oyunu oynayanlar, dijital canavarlarla savaşmalarının karşılığında kripto para kazanabiliyordu. Bin dolarlık giriş ücretini ödedikten bir ay sonra Gravelle başka bir yolla da para kazanabileceğini keşfetti. Bir arkadaşıyla birlikte, temmuz ayında Axie’ye giriş ücretini karşılayamayan oyunculara “burs” veren bir şirket kurdu.

Bu şekilde “burs” alan kişiler, oyundan kazandıkları kripto paraların yarısını şirkete veriyordu. Gravelle, “sermayeye sahip olduğunuzda, bursu saatler içinde verebiliyorsunuz” dedi. Gravelle AxieFacts ismini verdiği şirketi büyütmeyi düşünüyor. Bu esnada Axie ve rakipleri de giderek yükseliyor ve yeni online dünyaların ve finansal sistemlerin oluşmasına katkıda bulunacak yeni kullanıcılara sahip oluyor.

Financial Times’ın haberine göre Axie tek başına bir ekonomi yarattı ve etrafında Gravelle’in kurduğu şirket benzeri yan oluşumların ortaya çıkmasına imkan tanıdı. Pokemon’u temel alan Axie, kullanıcılarına ödül olarak token veriyor. Gelişen ülkelerden birçok oyuncu, oyunu oynamak için daha zengin kişilerden aldığı finansmana ihtiyaç duyuyor. Sponsorlar ise genellikle kullanıcılarının kazançlarının %30 ila %50’sine talip oluyor.

Oyuncular aynı zamanda token’larını yeni canavarlar yetiştirmek için de kullanabiliyor. Daha sonra bunları oyuna girmek isteyen yeni oyunculara satabiliyorlar. Ancak video oyun analistleri son dönemde Axie’nin yarattığı ekonominin sürdürülebilirliğini sorgulamaya başladı. Çünkü oyun büyük oranda kullanıcı sayısının artmasına dayalı. Video oyunlar aynı zamanda oyuncuların kazandıkları token’ları yerel para birimlerine çevirmelerine de imkan tanıyor.

Bu özellik ise oyuncuların kazançlarının çoğunu sistemden çıkarması riskini taşıyor. finansgundem.com'un derlemesine göre Axie’yi geliştiren Sky Mavis yakın zamanda oyuncularına verdiği Smooth Love Potion isimli token’ın fiyatında serbest düşüşü engellemek için çaba gösterdi.

Ancak oyuncular giderek daha fazla bu token’ları yerel para birimlerine çeviriyor ve oyun evreninin içerisinde, yeni canavarlar geliştirmek için kullanmıyor. Bu durum ise oyunda kullanılan SLP token’larının değerinin düşmesine neden oluyor. Düşüş ise Filipinler gibi gelişen ülkelerde bulunan oyuncular etkiledi. Çünkü bu oyuncular, oyun oynayarak para kazanmak için işlerini bırakmıştı. Geçtiğimiz üç ayda, tüm Axie oyuncuları Filipinler’deki ortalama günlük mesai ücretinin altında kazandı. Analistler ise şimdi oyunda büyümenin yavaşlamasını bekliyor.

Analist Lars Doucet, “50 milyar kullanıcıya ulaşsalar dahi, büyüme çizgisi yatay seyrettikçe gelir elde edilemez” dedi.

'Süper varyant' kripto paraları da vurdu

 

Dev ödeme şirketi kriptoya geri dönüyor

 

Yeni kripto çılgınlığı: Emlak NFT’leri

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)