BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDev fintek şirketinin yeni hizmetine düzenleme tehdidi----

Dev fintek şirketinin yeni hizmetine düzenleme tehdidi

Dev fintek şirketinin yeni hizmetine düzenleme tehdidi
20 Ağustos 2021 - 16:29 www.finansgundem.com

33 milyar dolar değerindeki dev fintek şirketi Revolut’un yeni maaş avansı hizmeti, düzenleme tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Devrim niteliğindeki hizmetler zaman zaman ilginç bir şekilde tanıdık gelebilir. Piyasa değeri 33 milyar dolara ulaşan dev fintek şirketi Revolut müşterilerine maaş avansı hizmeti sunuyor. Ürün 2018 yılında dikkat çekici bir şekilde iflas eden Wonga’nın sunduğu maaş günü kredileriyle benzerlik taşıyor. Revolut’un ürününde daha fazla güvenlik önlemi var ve yüksek ücretler talep edilmiyor.

Yüksek ücretler Wonga ve aynı hizmeti sunan benzer şirketlerin çöküşünün nedenleri arasında yer almıştı. Ancak Financial Times’ın haberine göre fintek şirketi yeni ürünün bir kredi değil, gelirlere erken erişim hizmeti olduğunu söylüyor. Her iki şekilde de şirket düzenleyicilerin baskısıyla karşı karşıya. İngiltere’nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) maaş günü kredilerine hiçbir zaman sıcak bakmadı.

Aynı zamanda şirketlere avans ödemeleri yapan batık şirket Greensill’in iflası da görüşlerin sertleşmesine neden oldu. Revolut maaş günü kredilerini bağımsız bir gelir kaynağı değil, şirketin büyümesi için bir strateji olarak görüyor. Şirketin talep ettiği ücret ise 1,50 sterlin. Tıpkı diğer dijital bankalar gibi Londra merkezli start-up şirketi de milyonlarca insanın finansal ihtiyaçlarını karşılayan tek durak olmak istiyor.

Ancak birçok kişi bu yeni nesil bankaları, yan kurumlar olarak görüyor. Kullanıcılar rengarenk kartları, harcama yönetimi uygulamalarını ve ucuz döviz hizmetlerini seviyor ancak bankacılık işlemleri için geleneksel bankalara yöneliyor. Geçtiğimiz yıl Revolut’un gelirlerinin üçte birinden fazlası kart kullanım komisyonlarından geldi. Başarılı olduğu takdirde maaş avansı hizmeti çifte gelir sağlayabilir: İşverenler ve çalışanlar bu hizmetten yararlanırsa, çalışanlar maaşlarının Revolut hesaplarına yatmasını isteyecek.

Bu da şirketin kullanıcılarının uzun süreli müşteriler haline gelmesi anlamına geliyor. Revolut İngiltere’de yılın ilk dönemlerinde yaptığı bankacılık lisansı başvurusunda başarılı olursa, kolaylıkla diğer hizmetleri de bu müşterilere sunabilecek. En büyük risk ise düzenlemeler. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre FCA geçtiğimiz yıl yaz aylarında maaş avanslarıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Bunlar arasında şeffaf olmayan maliyetler, başvuru yapanların kredi notlarının incelenmemesi de var. Revolut ise FCA’nın bu konudaki görüşlerine uygun şekilde güvenlik önlemlerinin alındığını söylüyor. Şirket kullanıcılarının ürünü nasıl kullandığını ve finansal zorluk içinde olup olmadıklarını takip edecek. Ancak düzenlemeler de zaman içinde dönüşüyor ve güvencesiz krediler, FCA’nın incelediği konuların en yukarısında bulunuyor.

Bankalardan yazılımcılara esnek çalışma imtiyazı

 

Wall Street bankalarının evden çalışma korkusu

 

Wall Street bankaları kesenin ağzını açtı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)