BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriDev fintek şirketi bankacılık lisansından vazgeçti----

Dev fintek şirketi bankacılık lisansından vazgeçti

Dev fintek şirketi bankacılık lisansından vazgeçti
04 Ekim 2021 - 17:13 www.finansgundem.com

Dev fintek şirketi Monzo, ABD’de yaptığı bankacılık lisansı başvurusunu geri çekti. Düzenlemeler İngiltere’nin fintek şirketlerinin hedeflerine ulaşmasına engel oluşturuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin fintek şirketi Monzo, düzenleyiciler tarafından başvurunun kabul edilme ihtimalinin düşük olduğunun açıklanmasının ardından, ABD’de yaptığı bankacılık lisansı başvurusunu geri çekti. Bu gelişme, dev fintek şirketinin uluslararası genişleme planlarına darbe vurdu. Hamle ABD düzenleyicilerinin zarar eden start-up şirketlerinin banka lisansı alması konusundaki endişelerinin altını çizdi.

Bunun karşısında İngiltere gibi ülkeler son yıllarda rekabeti artırma amacıyla onlarca bankacılık lisansına onay verdi. Monzo İngiltere’de sahip olduğu bankacılık lisansının ABD’de başarı şansını artıracağını umut ediyordu. Ancak Financial Times’ın haberine göre, Monzo son haftalarda ABD’de yaptığı başvurunun başarısız sonuçlanacağının farkındaydı. Monzo kararı düzenleyicilere bildirdi. Yapılan açıklamada, başvurunun geri çekilmesinin “ilk aşamada planladıkları sonuç” olmadığı söylendi. Ancak şirketin halen ABD’de “büyük hedefleri” olduğunun altı çizildi.

Monzo’ya yakın bir kaynak, şirketin aylardır bankacılık lisansını alarak devam etmenin, genişlemenin en iyi yolu olup olmadığını tartıştığını ifade etti. ABD’de bulunan Chime gibi fintek şirketleri, bu pahalı ve zaman alan başvuruyu yapmadan genişlemeyi başardı. Chime’ın değeri yakın zamanda 25 milyar dolara ulaştı.

ABD’deki yüksek kart işlem ücretleri, şirketlerin lisanslı banka partnerleriyle çalışarak gelirleri bölüşmesini sürdürülebilir kılıyor. Monzo’dan yapılan açıklamada şirketin şimdi “ABD’de var olan partner bankalarıyla ürünlerini sunacağı” söylendi. Şirket Ohio merkezli Sutton Bank ile işbirliği içinde birkaç bin müşteriyle bir pilot program yürütüyor. Şirket aynı zamanda ABD’de ayrı bir Banka için sermaye ayırmayacağını, bu nedenle de İngiltere’deki yatırımlarını büyütmeye odaklanabileceğini açıkladı.

Monzo İngiltere’de zorlu geçen bir pandemi sürecinin ardından yeniden büyümeye odaklanmayı hedefliyor. Pandemi döneminde şirketin değeri %40 düşüş gösterdi ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) yüksek sermaye yükümlülüklerinden darbe aldı. Ardından kara para aklama karşıtı kuralları ihlal gerekçesiyle soruşturmaya tabi tutuldu. Start-up şirketi geçtiğimiz yıl 130 milyon sterlin zarar etti. Bu rakam ise 2019 yılına kıyasla %13 daha yüksek gerçekleşti. Şirket yatırımcıların desteğine ihtiyaç duyduğunu açıklamak zorunda kaldı.

Yaz aylarında Monzo karlılığa yönelik daha hızlı bir ilerleme kaydettiğini açıkladı. Şirket yakın zamanda popülerliği giderek artan ‘şimdi al sonra öde’ hizmetini de sunmaya başladı. Monzo aynı zamanda 2022 yılının ilk çeyreğinde yatırımcılardan da nakit desteği alacak.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz yıl Varo Bank, ABD’de bankacılık lisansı almayı başaran ilk fintek şirketi olmuştu. Ancak birçok yüksek profilli şirket aynı başarıyı yakalayamadı. Online borsa işlemleri platformu Robinhood, kurumsal kart şirketi Brex, Japon e-ticaret grubu Rakuten ve Jack Dorsey’in kurduğu ödeme şirketi Square son yıllarda bankacılık lisansı başvurularını geri çeken şirketler arasında yer aldı.

Square ilk başvurusundan dört yıl sonra, bu yıl bankacılık lisansını almayı başardı. Monzo’nun İngiliz rakibi Revolut da ABD’de bankacılık lisansı başvurusunu mart ayında gerçekleştirdi.

Evergrande, emlak birimini satıyor

 

Avrupa bankacılığının en zayıf halkası

 

Bankalar için yeni tehdit: Kredi kalitesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)