BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkDev finans firmalarındaki yeni normal----

Dev finans firmalarındaki yeni normal

Dev finans firmalarındaki yeni normal
22 Eylül 2020 - 14:49 www.finansgundem.com

Bankalar ofise dönüş süreçlerini hızlandırmasına karşın korona virüs vakaları da artıyor. Ofislerdeki değişen iklimse oldukça dikkat çekici

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Londra’da Golman Sachs’ın Plumtree Court’taki yeni ofisinde ve JP Morgan’ın bankalar caddesindeki ofisinde lobiye giriş yapılmadan hemen önce ateş ölçümü yapılıyor.

Goldman Sachs çalışanlarına masalarından kalktığı ayrıldıkları her an maske takmalarını için günlük maske veriyor. Citigroup’un maske rengi bankanın kurumsal rengi olan mavi renkte. Binlerce bankacıysa pijamalarını takım elbiseleriyle değişerek ofise geri döndüklerinde bu yeni normale uyum sağlamaya çalışıyor.

İngiltere’de kovid-19 vakalarının en son mayıs ayında görülen seviyelere ulaşmasıyla siyasiler ikinci kez karantina önlemleri gündem haline geldi. Ancak bankalar dezenfektanlar dağıtmayı ve yeni kurumsal politikalar uygulamayı sürdürüyorlar. Finans çalışanlarının %74'ü ise ofise dönmek yerine evde çalışma uygulamalarını tercih ediyor.

Finans çalışanlarının %74’ü ofise dönmek istemiyor

Financial News’in haberine göre, bir ABD bankasının ismini vermek istemeyen kıdemli bir bankacısı, “Bir noktadan sonra seçim yapmak zorunda kalırsınız. Aksi halde bir aşı bulunana kadar sürekli evde kalmayı tercih etmiş olursunuz ki bu aylar ya da yıllar alabilir” ifadelerinde bulunuyor.

Bir ABD bankasının finansal sponsorlar bankacılığı başkanı, “Ofisten uzak kaldığımız süre arttıkça, işimizi pijamayla yapma rutinine düşme ihtimalimiz de artıyor. Bunun bankacılıkla alakası yok. Evet, evde de üretken olabildik. Fakat geçmişteki ilişkilerimizi kıt kanaat sürdürebildik ve yeni katılan gençler oldukça değerli bir eğitimi kaçırıyorlar” sözlerine yer veriyor.

İsmini vermek istemediği bir İngiliz bankasında sözleşme uzmanı olarak çalışan bir diğer bankacı ofise dönmek için fazlasıyla hevesli olduğunu belirterek Wall Street merkezli rakiplerinin güçlenmesiyle birlikte geride kalmaktan korktuklarının altını çiziyor.

Fakat ofise dönen bankalara ilişkin moral bozucu haberler de gelmeye devam ediyor. Barclays ve JP Morgan İngiltere’de, Goldman Sachs da ABD’de korona virüs vakaları nedeniyle çalışanlarını evine gönderdi.

Barclays’te korona virüs şoku

Sağlık uzmanları ise ofislerin fazlasıyla hızlı bir şekilde açılmasının geri tepebileceği konusunda uyarıyor.

Reading Üniversitesi Hücresel Mikrobiyoloji Uzmanı Simon Clarke, “İnsanların virüsle temas etmeye devam edecekler ve bu da yakın zamanda değişmeyecek. Eğer bu çok sık ve işyerleri için yıkıcı hale gelirse bankalar çalışanları evlerine göndermek için çağrı yapmak zorunda kalacaklar. Yeni bir dalga yaratması halinde bankaların insanları ofise geri döndürmeye izin vermesinin imkânı yok” görüşlerine yer veriyor.

Londra'daki bir ABD bankasında üst düzey bir sözleşme uzmanı, "Önümüzdeki iki hafta içinde tökezleyeceğiz. Ya hepimizi geri göndermeye devam edecekler, ya da her şey çözülme sürecine girmeye başlayacak" sözlerini kullandı.

İngiltere'de imkanı olan herkes evden çalışacak

Çoğu banka bu süreçte ofislerini elden geçirmek için adımlar attı. Tek yönlü sistemler, masalar arasında ekstra mesafe, toplantı odalarında ve ortak alanlardaki insan sayısının sınırları ve fazlasıyla el dezenfektanı bu önlemlerin sadece bazıları. JP Morgan Londra’daki Kanarya Rıhtımı (Canary Wharf) genel merkezine çalışanlarını yönlendirmek için 31 bin sticker yerleştirdi.

Citigroup telefon uygulaması Life Safe aracılığıyla bankacıları semptomlara ve korona virüs taşıyan kimselerle temas edip etmediklerine ilişkin soruları cevaplamayı zorunlu kılıyor. Bu soruları cevaplamayan çalışanlar resepsiyonda bire bir mülakata çağırılıyorlar. Kovid döneminde bu soruları cevaplamak bir kimsenin güvenlik kartını unutmasıyla eş değer önemde.

Bankalar ayrıca geri dönen çalışanların şirket içi kantini kullanmaya da teşvik etmeye çalışıyor. Goldman Sachs ücretsiz yemek ve bina bünyesindeki çocuk bakım alanları ve spor merkezini de çalışanlarına ücretsiz sunuyor.

Fakat geniş kantin alanları ve çalışanlar arasındaki sohbet geçmişte kalmış gibi gözüküyor. Kafeteryalardaki gösterişli Goldman Sachs kıyafetleri dahi sterilizasyon endişesine yenilmiş durumda. Bankacılar önceden paketlenmiş yemeklerini sipariş etmek için teknoloji yardımıyla temassız alışveriş yapması gerekiyor. Koltuklar da grup halinde harcanan zamanı en aza indirmek amacıyla kaldırıldı.

Kanarya Rıhtımı’nda bir ABD bankasında çalışan bir sözleşme uzmanı, “%30 kadar çalışanız ve kahve ya da yemek için bir sıra yok. Ofis tamamen boş gibi gözüküyor. Bu bir miktar ürkütücü” ifadelerini kullanıyor.

Goldman Sachs ofise dönüş planında ikinci seviyeye geçti

 

JPMorgan’da ofise dönüş sonrası korona virüs vakası

 

İngiltere'de ikinci dalga alarmı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)