BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDev bankaların iklim hedefleri fosil yakıtlara yenildi----

Dev bankaların iklim hedefleri fosil yakıtlara yenildi

Dev bankaların iklim hedefleri fosil yakıtlara yenildi
16 Şubat 2022 - 17:57 www.finansgundem.com

Net sıfır karbon hedefi açıklayan dev bankalar, en kirli fosil yakıtlara yatırım yapıyor. 18 sivil toplum kuruluşunun ortak hazırladığı raporda dev bankaların kömür sektörüne 1,5 trilyon dolar finansman sağladığı ortaya kondu.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok banka net sıfır karbon hedefi açıklamış olsa da 2019’un ocak ayı ve 2021’in kasım ayı arasında finans kurumları kömür sektörüne 1,5 trilyon dolar finansman sağladı. 28 sivil toplum kuruluşundan oluşan bir grup tarafından hazırlanan rapor, dev bankaların iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerinin aksine, fosil yakıt sektörüne finansman sağlamaya devam ettiğini gösterdi.

Kömür kullanımının azalması, küresel ısınmaya neden olan sera gazı salınımının düşmesi ve emisyonların 2050 yılında “net sıfır” olması yönündeki çabaların gerçekleşmesi için kilit önem taşıyor. Tüm dünyada hükümetler, şirketler ve finans kurumları bu hedefe yönelik harekete geçme kararı aldı. Ancak bankalar kömür madenciliği, ticareti, lojistiği ve kullanımı alanında faaliyet gösteren 1,032 şirkete finansman sağlamaya devam etti.
Alman çevre örgütü Urgewald Finansal Araştırmalar Başkanı Katrin Ganswind CNN’e yaptığı açıklamada, “bankalar kömür müşterilerinin geçiş sürecine yardımcı olmak istediklerini iddia ediyor ancak gerçekte bu şirketlerin neredeyse hiçbirinin geçiş hedefi yok” dedi. Açıklamasının devamında, “aynı zamanda bankalar finansman sağlamaya devam ettiği sürece böyle bir geçişe niyetleri de yok” ifadesini kullandı.

Araştırma Çin, ABD, Japonya, Hindistan, İngiltere ve Kanada’dan altı bankanın, araştırmanın odaklandığı dönemde küresel kömür finansmanındaki toplam katkısının %86 olduğunu ortaya çıkardı. Doğrudan kredilerin toplamı 373 milyar dolar olurken Japonya’nın Finans kurumları Mizuho Financial ve Mitsubishi UFC Financial gibi Net Sıfır Bankacılık Birliği üyeleri en fazla krediyi sağlayan bankalar olarak öne çıktı. İki şirket de açıklama yapmayı reddetti.

1,2 trilyon dolar ise aracılık faaliyetleriyle kömür şirketlerine aktarıldı. En büyük 10 aracı banka Çin’den geldi. Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) ilk sıraya yerleşirken, sektöre aktardığı finansman 57 milyar dolar oldu. Bankadan herhangi bir açıklama yapılmadı. Aynı dönemde kömür şirketlerine kurumsal yatırımlar 469 milyar dolar oldu.

Listede liderliğe 34 milyar dolarlık yatırımla BlackRock yerleşti. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD’nin dev varlık yöneticisi salı günü açıklama yapmayı reddetse de, CEO Larry Fink ocak ayında, “sektörlerden tüm yatırımları çekmek, dünyayı karbonsuzlaştırmayacak” dedi. Açıklamasının devamında, “çeşiti karbon yoğunluklu sektörlerde ileri görüşlü şirketler, iş modellerini dönüştürüyor ve bu şirketlerin eylemleri karbonsuzlaşmanın kilit bir parçasını oluşturuyor” ifadesini kullandı.

Önceki yıllara ait kömür finansmanı verilerine erişilemese de diğer araştırmalar kömür yatırımlarının düşüş trendinde olduğunu gösterdi. Kömür sektörü küresel sera gazı emisyonlarının neredeyse yarısını oluşturuyor. Kasım ayında Glasgow’da gerçekleşen iklim toplantılarında 40’ın üzerinde ülke kömür kullanımını durdurma sözü verdi. Ancak Çin, Hindistan ve ABD gibi önde gelen kömür tüketicileri imza atmadı.

Ancak 2017 yılından bu yana Çin yatırımlı, kömür temelli enerji kapasitesi azalıyor. Dahası uluslararası olarak erişilebilir geliştirme finansmanının neredeyse tamamı Çin ve G20’nin yeni projeleri desteklemeyi durdurma kararının ardından, kömür enerjisine yatırımlarını azaltıyor ya da sonlandırıyor.

EY sıfır karbon işletmesi için 1300 personel alacak

 

ABD'de sanayi kapasite kullanımında zirve

 

Metaverse evrenine giren ilk banka: JPMorgan

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)